DVOSTRUKA PREMIJERA

J.R. August: ‘Na koncertu u Petom kupeu izvest ću za publiku ekskluzivno nove pjesme‘

Hvaljeni glazbenik nastupit će u zagrebačkom klubu u četvrtak 19. listopada

J. R. August

 Samir Cerić Kovačević/Croatia Records

Za J.R. Augusta sutrašnji dan bit će dvostruka premijera. Iznimno zanimljiv umjetnik ovjenčan Porinima kao i brojnim drugim nagradama, autor kojeg je britanski bend Coldplay još 2012. predstavio na svojoj stranici kao obećavajućeg mladog glazbenika, stiže u zagrebački klub Peti kupe. J.R. August, glazbenik pravog imena Nikola Vranić, nije još do sada nastupao u tom prostoru, o kojem je kaže čuo apsolutno sve najbolje, pa je to jedan od razloga za njegovo uzbuđenje. Onaj drugi jest što će tada, u četvrtak 19. listopada prvi put ekskluzivno izvesti pjesme sa svog novog još uvijek neobjavljenog albuma "Deep Waters". Naravno publika će moći čuti i pjesme i s njegova prvijenca "Dangerous Waters" kao i albuma "Still Waters" kojeg je izdao prošle godine.

- "Deep Waters" trebao je izaći ovu jesen, ali je prolongiran, no ipak ćemo izvesti tri, četiri pjesme s tog albuma. Zato će ovaj koncert biti prilika za ljude koji su zainteresirani za moj rad da čuju nešto što do sada nisu čuli. Inače na novom albumu je devet pjesama nastalih prije deset godina pa čak i više, bit će žešći nego prva dva s definitivno rockerskijim zvukom. Praktički smo sve snimili, ali nekako još nisam sto posto zadovoljan. Izaći će zato iduće godine, a s četvrtog, inače mog prvog albuma na hrvatskom najvjerojatnije kroz to vrijeme počet ću izbacivati singlove - najavljuje J.R. August. Oba albuma zapravo su završena odavno, ali ga je usporio kako objašnjava proces snimanja. U svakom slučaju čak dva su mu nova izdanja pred izlaskom, no još ne želi previše otkrivati oko svog debija na materinjem jeziku.

image

J. R. August

Samir Cerić Kovačević/croatia Records/Samir Cerić Kovačević/croatia Records

- Na početku mi je bio problem stvarati na hrvatskom, jer sam koliko god to čudno zvučalo, zakržljao po tom pitanju, ali jednom kada se otvorila i ta pipa, nije stalo... Zapravo nisam ni planirao raditi takav album, već napraviti neke pjesme jer to je bilo 2020. kad je zbog pandemije sve stalo. Želio sam ih dati nekome da vidim funkcionira li to uopće, no onda su se iskristalizirae kao album koji bih ja napravio za sebe uz gostovanje drugih ljudi - govori J.R. August.

Zadnji put pred zagrebačkom publikom nastupio je proljetos u Saxu. Uvijek sa svojim bendom ima jedan proljetni i jedan jesenski termin. U zadnjih godinu dana na sceni ih je manje, "tek" devet, što je zapravo i malo naspram 16 koliko ih je znalo biti na koncertima. No i dalje to predstavlja organizacijski problem, jer kako svi uz glazbu imaju i one poslove od koji de facto žive, jako im je teško uskladiti termine pa rijetko uspiju održati onoliko proba koliko bi voljeli. Ali kako su u konačnici svi profesionalci što se glazbe tiče, nikada se ne osjećaju nespremni za koncerte.

J.R. August i dalje je tako učitelj engleskog jezika u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića u Klanjcu, sanja o kući u Gorskom kotaru i u zadnje vrijeme intenzivno pregledava oglase i obožava ribolov. Jer priroda, ribolov, glazba, samoća pomogle su mu da pobijedi depresiju.

- Ove godine smo manje svirali, trebalo mi je više odmora tako da sam češće odlazio u ribolov, ali pravi balans mi je teško postići. Ako sam više u Gorskom kotaru onda sam više smiren, ali imam manje posla. Ako imam više posla onda znači da je bolje s muzikom, no onda je opet previše stresa. Da, nikad nije dobro - uz smijeh će J.R. August. No ovaj izuzetno produktivan autor (2020. otkrio nam je kako je u jednom periodu napisao čak 200 pjesama), prvi put ove godine i uopće u životu doživio je kreativnu krizu.

image

J. R. August

Samir Cerić Kovačević/croatia Records/Samir Cerić Kovačević/croatia Records

- Prošlo je nekoliko mjeseci a da nisam napisao pjesmu, što mi se nikada do sada nije dogodilo. Valjda je to zato što imam 34 godine, a od toga sam već 30 godina za klavirom. I zbilja sam jako puno pjesama napisao i jako je puno albuma spremno da ih se snimi pa mi se dogodio neki zamor - objašnjava glazbenik. No ne planira stati. Pred njim je nakon Petog kupea i koncert u Rijeci koji će se održati 28. listopada u Pogonu Kulture, što će za njega biti također posebna prilika jer još nikada nije nastupao u tom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:10