NENO BELAN

Iza sebe ima više od 250 pjesama i 37 godina karijere: ‘Sva svoja raspoloženja ogolim u autorskim djelima‘

Svoj glazbeni jubilej, najavljuje, zajedno s bendom slavit će čitave godine, no prvi od tri velika slavljenička koncerta ima danas

Neno Belan

 Spot

Neno Belan je bez svake sumnje naš najplodniji autor kad je ljubav u pitanju. Opjevao ju je na nebrojeno mnogo načina, kroz više od 250 pjesama, a ljubav mu je i dalje neiscrpna inspiracija. Iza njega je impresivnih 37 godina karijere na domaćoj glazbenoj sceni, a čak 25 s bendom Fiumensi.

Svoj veliki jubilej Belan i Fiumensi slave tijekom čitave godine, no prvi od tri velika slavljenička koncerta održat će se upravo danas, 1. srpnja na splitskim Prokurativama, i to u danima Splitskog festivala. Naravno, Neno će biti i dijelom svog omiljenog festivala gdje nastupa s novom pjesmom "Jube moja znaj", u kojoj je, prema vlastitom iskustvu, opjevao rastanak na jedinstven i veseo način, a vrlo skoro za novi singl izlazi i spot.

- Moj bend Fiumensi i ja slavimo jedan jako lijepi i veliki jubilej, i to u istoj postavi. Dakle, ekipica koja se skupila sad već daleke 1997. se penje i sada na binu. Proglasili smo čitavu ovu godinu kao jubilarnu i svaki, pa i najmanji koncert nam je slavljenički, što stoji i na plakatima. Naravno da smo se posebno fokusirali na tri najveća koncerta koji će se održati u Splitu, Rijeci i Zagrebu, obzirom da sam ja iz Splita, bend iz Rijeke, a Zagreb je glavni grad naše domovine. To su tri najvažnija nastupa i za njih ćemo pripremiti specijalne programe. Krećemo od Splita, s Prokurativa i to u danima Splitskog festivala. Iskoristili smo taj moment da to spojimo - govori Belan.

image

Neno Belan

Goran Sebelic/Cropix

Dvije različite forme

Kako kaže, spremaju vrlo lijep i zanimljiv koncert, a prije svega - nesvakidašnji.

- Osim nas četvorice, biti će i dosta naših prijatelja glazbenika na bini i koristiti ćemo dio orkestra Splitskog festivala. Zamislili smo koncert u dva dijela. Prvi zovemo "Mediteranski orkestar" i to je u principu akustična svirka uz pomoć orkestra i pjesme koje su elegičnije i baladičnije i možda malo latino koje pašu uz taj zvuk akustike.

Naš basist

Olja Dešić piše aranžmane za orkestar, pa će i dirigirati u prvom dijelu, a umjesto njega će bas gitaru svirati Josip Radić, moj prijatelj Bračanin s kojim u zadnje vrijeme dosta surađujem. Drugi dio koncerta smo zamislili da bude pop-rock, električni s plesnim hitovima s kojima ćemo zabaviti publiku. Nadamo se da će ustati i zaplesati uz naše ritmove. Imat ćemo i kompletnu bras sekciju na bini i uglavnom biti će bogato instrumentima i dosta dug koncert. Svirat ćemo sigurno više od 30 pjesama. Gosti su Zorica Kondža, koja je tu neizbježna jer smo imali prekrasan duet. Neki dan sam i ja njoj bio gost na koncert na Peristilu, pa mi sad uzvraća gostovanje. Biti će i moji prijatelji iz Šibenika, klapa More s kojima sam prije 15, 20 godina snimio nekoliko, sad se već pokazalo, vanvremenskih pjesama, kao što su "Djevojka sa juga", "Galeb" i druge - najavljuje Belan, dodajući kako veliki konceri u Zagrebu i Rijeci slijede na jesen.

image

Neno Belan i postava Fiumensa

Spot

Putovanje u Bubi

Uz veliki slavljenički koncert, Neno će i ove godine dati svoj obol i na samom Slitskom festivalu pjesmom "Jube moja znaj".

- To je moj novi singl kojeg sam napravio u suradnji s Nikšom Sviličićem koji mi je podario jedan interesantan tekst koji sam uglazbio i napravio aranžman i snimio u svom studio. Specifičnost te pjesme je da govori o rastanku dvoje ljudi, ali na veseli način. Obično su pjesme o rastanku depresivne, režu se žile, ljudi plaču i slično, a ovdje se pleše i pjeva i vrlo je živa - priča glazbenik.

Za pjesmu "Jube moja znaj" snimljen je i spot koji je trenutno u fazi montaže, a u njemu se i sam Belan, kako kaže, prisjetio vlastitog ljubavnog iskustva.

- Režiju potpisuje Igor Ivanović, a spot je kao i pjesma otkačen, veseo i interesantan. Radnja prati tekst pjesme. Osmišljeno je tako da ja krećem s kabriolet Bubom iz Zagreba prema Splitu na more i sjetim se stare ljubavi iz Karlovca. U momentu kad prolazim pored table Karlovac, prođe mi nešto kroz glavu i skrenem u grad i vozim se kroz Karlovac i vidim dvoje mladih na Vespi, kako šetaju uz Koranu i sjetim se sebe u istoj ulozi prije par desetljeće. Onda oni počnu živjeti zajedno, pa se svađaju, onda ona odlazi iz stana sa stvarima, on je gleda kroz prozor. U međuvremenu se ubacuju kadrovi benda koje smo snimali na jednom drugom mjestu i spot završava da taj dečko kojeg je cura ostavila stopira kod table za izlaz iz Karlovca, drži natpis Split u ruci i ja mu stanem, mahnem mu da uđe i nastavljamo prema jugu zajedno. On je personifikacija mene u mladim danima, a o kojoj se ženi radi ostati će moja mala tajna - misteriozan je Belan.

image

Neno Belan

Spot

Let iznad zemlje

Kroz 37 godina karijere skupilo se more upečatljivih trenutaka, no neke će Neno posebno pamtiti.

- Toliko se toga dogodilo u tih 37 godina da bi mogli satima pričati o tome. Teško je izdvojiti jedan moment. No, sjećam se na početku karijere kad sam bio s grupom Đavoli i kad smo postigli uspjeh na državnoj razini i napravili koncert na splitskim Gripama koji je, naravno, bio rasprodan. Sjećam se tog osjećaja ostvarenja sna i letenja iznad zemlje taj cijeli koncert. To sam tako doživio. Kasnije je još bilo nevjerojatno puno sličnih lijepih događaja, a spomenuti ću i Šalatu prije nekoliko godina u Zagrebu. Isto prekrasan koncert. Tu je i prvi Porin koji sam dobio. Sad ih već imam 17, pa nije više tako zanimljivo, ali prvi je bio neponovljivi osjećaj - nabraja.

Kroz gotovo četiri desetljeća iz Belanove produkcije izašlo je više od 250 pjesama, a na koncertima obično izvodi između 25 i 30 i uvijek je, kaže, u problemu što svirati. Isto tako, teško mu je izdvojiti njemu najmilije.

- Teško je to za reći, svaka pjesma označava neki moment u životu i vraća me na njega. Većina tih pjesama je izašla iz života i za svaku sam na određeni način vezan. Mogu sad reći da postoje pjesme koje su izašče iz studija baš onakve kako sam ih zamislio, a i one koje nisu. Ima taj fond pjesama kojima sam potpuno zadovoljan, a to opet nije jedna, već deseci. Ovisi o raspoloženju jer svaka od tih pjesama oslikava neku emociju. Neke su nostalgične, neke su vesele, neke tužnije, romantične... - objašnjava.

Sanja o filmu

Oduvijek je volio festivale, a i festivali su voljeli njega, a to se također nije promijenilo kroz gotovo sve ove godine na sceni.

- Ja sam Splićanin po rođenju, odrastao sam u Splitu, a zna se da je to grad festivala. Splitski festival je jedan od brendova grada Splita i po glazbi možda najpoznatiji, najcjenjeniji, ali i najveći. Još od djetinjstva pratim taj festival, odrastao sam uz njega, pa je bilo prirodno da u momentu kad zakoračim u profesionalnu karijeru da se okušam u tim vodama. Kasnije sam nastupao i na mnogim drugim festivalima, a zadnjih 20-ak godina najviše na šibenskom Festivalu dalmatinske šansone. Moram se pohvaliti da sam tamo najnagrađivaniji i autor i izvođač. Zadnjih sam se godina vratio i Splitskom festivalu, ranije sam, dok je postojao, nastupao i na Zadar festu, Arena festu, Neum festu, pa i Zagrebačkom festivalu gdje sam četiri godina bio i umjetnički ravnatelj. prije dvije godine mi je istekao mandat, ali okušao sam se i u tom poslu. Život mi je dobrim dijelom vezan uz festivale i tome se veselim. Za početak u Splitu s novom pjesmom. Šibenik ove godine propuštam. U 20 godina sam ga možda dva ili tri puta propustio, ali dogodi se. Vratiti ću mu se dogodine - siguran je Belan.

Osim prekrasnih ljubavnih pjesama, brojnih uspješnih dueta, njegovu su karijeru obilježili i mjuzikli.

Šibenski teatar

- Surađivao sam sa šibenskim teatrom, odnosno Međunarodnim dječjim festivalom. Nina Kleflin mi je režirala tri mjuzikla, za koja sam pisao kompletnu glazbu. To su redom bili "Buratino", "Matilda" i "Čarobnjak iz Oza". Onda sam radio i orkestralnu glazbu za "Povratak Filipa Latinovića" po Krleži, a kruna moje kazališne karijere je naravno mjuzikl "Bambina" koji je prije dvije i pol godine postavljen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu u režiji Krešimira Dolenčića, a dramaturgiju je radila njegova supruga Ana Tonković Dolenčić. To je bio apsolutni hit, juke box mjuzikl, kako mi to zovemo, gdje se na bazi postojećih pjesama radi priča. Kao recimo "Mamma Mia!". Nažalost, korona nam je prekinula taj uspješan niz, pa se nadam nekako da bi se na jesen mogao malo i obnoviti taj mjuzikl - vjeruje glazbenik.

Uza sve navedeno, Belan sprema još jedan poseban projekt.

- Radim još neke zanimljive stvari, svoje stare pjesme u novim aranžmanima na nekoliko jezika, na engleskom, talijanskom, poljskom i slovenskom, pa i hrvatskom. S tim da ja to ne izvodim već dvije pjevačice; Elena Stella iz Zadra koja pjeva na engleskom, talijanskom i hrvatskom i Poljakinja Emilia Debska koja pjeva na poljskom i slovenskom. tečno govori slovenski jer joj je muž Slovenac. To su više latino aranžmani i sve skupa je jako interesantno. Uskoro ćemo s Elenom Stellom objaviti i prvi singl na hrvatskom "Samba i ti", inače pjesmu od Đavola - priča Neno.

Belan i sam priznaje kako po pitanju glazbe baš nikad ne miruje, a melodije vrti i u trenucima kad odmara.

Počela putovanja

- Evo sad slijedi ljetni period kad su gaže jer najviše sviramo ljeti. Kreću pitovanja po raznim gradovima i to je već krenulo od 1. svibnja. Između svirki, ono što uhvatim slobodnog vremena, baziram se na Braču, u Pučišćima, odakle mi je mama i tamo imamo kuću. Tamo volim najviše biti kad imam vremena mirovati, a to nije često. Tamo sam uglavnom u srpnju i kolovozu, a u rujnu se vraćam na kontinent. Na Braču najviše volim voziti bicikl, to je obavezno. Bacim se koji put u more, no nisam baš lud po tom pitanju. Dalmatinac sam, pa rađe gledam turiste kako se prže iz sigurne udaljenosti ispod nekog bora i hladovine. Gurman sam, pa volim dobro jesti, pa čak i kuhati, ali kad sam na Braču mama kuha. Ona je kraljica kad je kuhinja u pitanju. Na Braču imam puno prijatelja jer tamo sam od djetinjstva i tamo se osjećam kao doma. Dođe i puno prijatelja sa svih strana, pa se družimo i bude fantastično - opisuje.

Želje u narednih 25 godina karijere?

- Vodenjak sam po horoskopu i ne volim planirati 25 godina unaprijed. Moj je maksimum mjesec dana. Živim dan po dan, iz mjeseca u mjesec, rade se lijepe stvari. Sad mi je u fokusu ljeto, da se to odradi kako treba, pa na jesen ovaj zagrebački i riječki koncert. Neumoran sam pa ću i dalje stvarati pjesme. Na sreću imam svoj studio, pa mi je to praktično, mogu raditi koliko i kad želim. Jako me zanima i ovaj strani projekt, prepjev mojih starih pjesama. To isto nastavljam raditi od jeseni. A onda što bude, možda glazba za film. To mi je neostvarena želja - priželjkuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16