HRVOJE KREŠIĆ

Iskusno lice Nove TV otkriva svoju drugu stranu: ‘Opušten sam čovjek. Igram PlayStation, volim sevdalinke i Sanremo‘

Smatra da dobar novinar prije svega treba biti znatiželjan i uporan u pristupu te pristojan i artikuliran u nastupu

Hrvoje Krešić

 Cropix

Tko mi je prvi javio da me žiri Jutarnjeg lista nominirao među pet najboljih televizijskih novinara u zemlji? Ksenija Kardum, i to doslovno na ulasku u redakciju. Ona je jurila van, ja sam tradicionalno kasnio na prvi jutarnji kolegij i u prolazu mi je samo viknula: ‘Čestitam!‘ Kad je vidjela da sam malo zbunjen, zaustavila se nakratko i objasnila mi u čemu je kvaka, kaže Hrvoje Krešić, kojeg pitamo koja mu je misao u tom trenutku prva prošla kroz glavu.

- Pomislio sam: ‘A stvarno sam trebao krenuti desetak minuta ranije...‘ - kaže Hrvoje koji smatra da dobar novinar prije svega treba biti znatiželjan i uporan u pristupu te pristojan i artikuliran u nastupu.

Glasajte za pobjednike u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

On sam je sve to, pa i više od toga. Karijeru je počeo još 2005. godine u tiskanim medijima. Koliko je za dobrog novinara važno proći sve sektorske stepenice: od gradske rubrike, preko znanosti i visokog obrazovanja pa do vanjske i unutarnje politike?

image

Hrvoje Krešić

Marko Miscevic/Cropix

- Itekako je važno. Posljedice političkih odluka se osjete u svim dijelovima našeg života, neovisno o tome bavite li se znanošću, poduzetništvom ili nečim desetim. Što bolje možete razumjeti različite perspektive, bolje ćete moći i preispitivati političke odluke i procese koji dovode do njih - ističe novinar kojeg pitamo koji mu je novinarski zadatak u 2022. godini bio najizazovniji.

- Bilo ih je dosta, no najveći je izazov bio uhodati se u formatima koje dosad nisam radio. Riječ je, naravno, o rubrici ‘Razotkrivanje‘ i Crobarometru. Oba nose svoje izazove, ali i posebno zadovoljstvo - govori prekaljeni novinar kojeg na Novoj TV s užitkom pratimo u rubrici ‘Razotkrivanje‘ u kojoj donosi osobnu stranu naših političara. Koje su razlike kada dogovara sugovornike za ‘Razotkrivanje‘ ili za klasičan intervju?

image

Hrvoje Krešić

Marko Miscevic/Cropix

- Potrebno je znatno više planiranja i dogovora. Snimanja traju dulje nego za neki uobičajeni TV intervju, i nekoliko sati, što je ponekad izazov za guste rasporede naših sugovornika. Također, važno je dogovoriti i lokacije koje nešto govore o njima, tako da ima tu dosta posla - kaže Hrvoje kojeg pitamo što bi on o sebi mogao otkriti da je gost u ‘Razotkrivanju‘. Kako se opušta? Kakvu glazbu sluša? Prati li neki sport?

image

Hrvoje Krešić

Marko Miscevic/Cropix

- Ne opuštam se nikako jer sam uglavnom stalno opušten. A zabavljam se uz društvo, knjigu ili kakav dobar časopis te PlayStation. Slušam sve redom, od domaćeg i stranog mainstream popa ili rocka, preko hitova sa Sanrema ili Saint Tropeza pa sve do sevdalinki. Jazz, klasika... Što će se u danom trenutku naći u mojim ušima, ovisi upravo o trenutku. Što se sporta tiče, intenzivno pratim nogomet, košarku, američki nogomet, rukomet, atletiku, odbojku, snooker, pikado... Pratio sam, naravno, i Svjetsko nogometno prvenstvo, s tim da sam utakmice ‘vatrenih‘ pratio rubno: na rubu stolice i na rubu živčanog sloma. A posebno pratim vaterpolo, koji mi je prva sportska ljubav. Da nisam politički novinar, vjerojatno bih bio sportski - otkriva Hrvoje kojeg pitamo što je za njega danas, nakon toliko novinarskih utakmica u nogama, najveći izazov u poslu.

- Privući pažnju gledateljica i gledatelja, zadržati je i prenijeti im nešto što je doista važno. To postaje sve teže i teže - priznaje Hrvoje Krešić.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:41