IVAN ŽIVKOVIĆ ŽIKA

‘Imam potrebu snimati o velikim ljudima, Arsenu, Titu... Mišo ide, neće ga zaustaviti nikakvi ‘bombarderi‘ iz konkurencije‘

Gdje je i zbog čega zapelo i što ćemo zapravo gledati u filmu o Miši u kojem nema Miše ni njegove muzike, objasnio nam je redatelj

Snima se film o Miši Kovaču

 Privatna Arhiva/

Dokumentarni film ‘Legenda‘ napreduje, optimistično kaže autor i redatelj Ivan Živković Žika, koji je pod medijske reflektore došao i prije nego li je dovršen film o Miši Kovaču, za koji mu je HRT već isplatio 37.549 eura (od ukupno 53.642 eura),

Otkriveno je, naime, kako film (kojeg je HRT na javnom pozivu kupio 2021. godine), s isporukom kasni 20 mjeseci, a doznalo se i kako se dokumentarac o Miši Kovaču, snima bez Mišinog znanja, privole i suradnje, te da u filmu zbog toga neće biti ni Mišinih hitova, zbog čega je HRT film vratio autoru na doradu. Gdje je i zbog čega zapelo i što ćemo zapravo gledati u filmu o Miši u kojem nema Miše ni njegove muzike, objasnio nam je redatelj Živković.

U kojoj je fazi vaš rad na filmu ‘Legenda‘?

- Film je pri samom kraju. Točnije, radi se o dva filma. Riječ je o dvije epizode po 52 minute. Dakle, kao što bi nekad bilo u najavi filmova na VHS kazetama: Coming soon - najintrigantniji film o Elvisu Presleyu Balkana, Miši Kovaču!

Je li vaša autorska ideja od početka bila da se dokumentarni film o Miši Kovaču radi bez Miše Kovača i njegove glazbe?

- Ja ni ne želim imati današnju priču Miše Kovača. To je moj autorski izbor, pogotovo što sam našao pravo arhivsko blago u kojem Mišo nastupa i priča kao apsolutni King of the jungle! To je priča u maniri Muhameda Alia, leti kao Ali i udara kao Ali. Najdragocjenija je jedna audio snimka na magnetofonskoj traci. Jedan moj prijatelj, koji se vratio iz New Yorka, donio mi je dvije vreće takvih traka i rekao: ‘Mislim da je na jednoj od ovih traka i moj intervju s Mišom‘. Danima sam to preslušavao dok nisam našao apsolutno stilski genijalnog Mišu s početka 80- tih.

Kazali ste mi da biste ipak voljeli u film uključiti i samog Mišu Kovača. Što ćete učiniti ako on ostane pri svome i ne želi biti dio ovog filma? Hoćete li napraviti film bez njega?

- Mišu sam želio uključiti na način da mu platim neki novac, da dobije takvo zadovoljstvo jer ipak radim film o njemu. On je to odbio i danas imamo ovaj medijski show koji dostojno najavljuje izlazak spektakla.

image

Mišo Kovač

Ranko Suvar/Cropix

Što mislite kako će na to reagirati HRT koji vam je, zbog toga što u filmu nema Miše Kovača i njegove glazbe, vaše djelo vratio na doradu?

- Ništa neće zaustaviti izlazak mog filma! Kad je moj filmski uzor Asif Kapadia radio veliki film o Maradoni, Maradona je izjavio da će ga ubiti! Nije stigao, film je izašao i osvojio Oscara. A Kapadia je napravio jednake filmove i o neponovljivoj Amy Winehouse i o Ayrtonu Seni. Takva je i moja potreba, da radim filmove o velikim ljudima i velikim događajima. Radio sam Arsena, Tita i Mišu, a pripremam i film o Željku Malnaru, najvećem frajeru ovih prostora. Mišo ide, neće ga zaustaviti nikakvi ‘bombarderi‘ iz konkurencije koja me želi difamirati. Imam apsolutno autorsko pravo napraviti film o Miši i točka (odnosno uskličnik)! Pa moramo u našoj kinematografiji i na televiziji napokon prikazivati filmove o velikim likovima! Nešto popularno, brate, nešto što će se gledati, a ne da nam je svaki film sveden na opis koji mu je zadao moj pokojni prijatelj Denis Kuljiš: ‘Hrvatski film: jesen u mojoj sobi‘.

Na koji način ćete doraditi film? Tko će vam biti sugovornici umjesto Miše Kovača?

- U filmu postoji nekoliko paralelnih narativnih linija. Bit će tu taj fenomenalni arhivski materijal, moja naracija o Mišinom životu i skupina raznih ljudi na čije je živote Mišo Kovač iznimno utjecao, ali su i oni - svatko na svoj način u cijelom životu ili samo jednom njegovom dijelu - bili od životne važnosti Miši. Tu ima svakakvih pojava. Prvenstveno su tu Dušan Šarac i Siniša Škarica, dvojica mojih dragih prijatelja koji su cijeli život, još od šibenskih dana u djetinjstvu i mladenaštvu bili vezani uz Mišu. Tu je onda i Peca Popović, možda najveći živući glazbeni kroničar bivše Jugoslavije, Mišin nekada otkačeni bubnjar Vojmir Roša, legende Hajduka Ivica Šurjak i Nikica Cukrov, te najveća varalica Balkana Velibor Džarovski.

image

Snima se film o Miši Kovaču

Privatna Arhiva/

Tu je i Roko Vuletić, danas uspješni menadžer, koji je počeo tako što je s 16 godina postao Mišin prvi čovjek, radio mu čuveni koncert ‘Noć svijeća‘ na Poljudu, a onda ga vodio u Australiju zbog čega su ga trebali izbaciti iz škole zbog neopravdanih sati. Tu je i posrnuli boksački as iz Zadra, Davor Dujić, koji je jedno vrijeme bio jednako tako blizak s Mišom. A zamislite, u Jordanu sam našao profesora na fakultetu građevine - zove se Mumen Abuarkub i najveći je mogući Mišin obožavatelj. Živio je u Zapadnoj obali i govori da je, kad su ih Izraelci granatirali, on svaki put puštao Mišinu pjesmu ‘Poljubi zemlju po kojoj hodaš‘ i plakao. Cijelo sklonište je onda naučilo tu pjesmu pa su je svi uglas pjevali. Ima još, sigurno sam nekoga zaboravio...

Što u slučaju da HRT ne pristane na ovakvo viđenje filma o Miši? Hoćete li tada ući u spor s HRT-om?

- Film nipošto ne šteti liku Miše Kovača, ne povređuje njegovu osobnost, ne difamira ga, nego upravo suprotno, slavi ga kao atrakciju kakva se više nikada neće ponoviti! Bit će u filmu i njegove glazbe, naravno, iz ljubavi prema toj glazbi je sve počelo. Ne vidim razlog zašto bi HRT odustao od filma ‘Legenda‘. Nudim argumente za objavu filma. Za mene će taj film biti najveće profesionalno zadovoljstvo, a za njih potenti sadržaj koji će gledati milijuni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:48