RAZGOVOR S MIACH

Ima 26 godina, rasprodala je Tvornicu Kulture i osvaja scenu: ‘Kaskamo za Srbima i Slovencima, ali smo raznovrsniji‘

Usprkos uspjehu albuma, ne želi se predugo zadržavati na prethodnim trijumfima, već uvijek planira korak dalje

Mia Čičak - Miach

 Ranko Suvar/Cropix

- Ne, prije ovoga nisam imala nikakvo iskustvo s nastupima... Možda na dječjim priredbama pred tri i pol roditelja - našalila se 26-godišnja Mia Čičak, poznatija kao Miach, koja je u trenutku pisanja ovog teksta rasprodala Tvornicu Kulture, odnosno, svoj prvi samostalni nastup pred zagrebačkom publikom. Upečatljiva estetika, širokim masama poznat, ali opet unikatan pristup zvuku, dueti s nekim od najvećih imena scene i hvaljeni album prvijenac sve su što umjetnik u usponu danas može poželjeti, a s Miach smo porazgovarali o usponu do pozornice Tvornice te svim prednostima, ali i negativnostima s kojima se susrela na tom kratkom, ali vrlo zanimljivom putu.

image

Miach

Ranko Suvar/Cropix

- Pjevam od osme godine, moja je učiteljica primijetila da znam pjevati, ali to je bila neka vrsta ‘fun facta‘ o meni. Nikad se nisam tome posvetila jer mi je primarna ljubav bila taekwondo. Tek sam u srednjoj školi shvatila da bih se mogla ozbiljnije primiti pjevanja i krenula sam na privatne sate pjevanja, ali sam još uvijek bila u taekwondou, a i bližio se upis na faks, pa mi je važnije bilo obrazovati se - ukratko je prepričala svoje temelje i iz srednjoškolskih klupa ubrzala na razdoblje pandemije koronavirusa, koje naziva "prekretnicom".

- Kako je došla karantena, bližio se i kraj mojeg studiranja i bilo je vrijeme da odlučim što želim u životu... Krenula sam snimati covere, a uskoro sam se i upoznala s Mihovilom - objasnila je Miach kako je na jednom partyju sasvim slučajno upoznala svog budućeg dečka Mihovila Šoštarića, odnosno, Lockrooma, jednog od prominentnijih mladih producenata s ovih prostora. Iako mu se prvenstveno javila zbog pomoći u produkciji, to se razvilo u puno širu priču koja je naposljetku dovela duo do Tvornice Kulture i statusa koji trenutačno uživaju.

Moj prvi susret s Miach bio je onaj melodični ženski glasić koji uspijeva nositi "NLO", radijski hit singl iz 2023. godine kojeg je snimila zajedno s Hiljsonom Mandelom, jednim od većih trap zvijezda regije. Doduše, koliko god cijenio Hiljsona, pri slušanju "NLO-a" pao mi je u sasvim drugi plan pored Miach, melodične i opuštene anomalije među treperima koji su u stalnoj utrci za što opakijom pojavom i, ponekad, imaju prekomjernu potrebu za dokazivanjem. Doduše, Miach nije uopće bila upućena u aktere koji su vladali scenom i punili klubove. Naime, preferirala je stranu glazbu.

- Nisam znala kakvu glazbu hoću raditi. Nisam znala da postoji producent koji me može usmjeriti. Mihovil me usmjerio na više načina, a zahvaljujući njemu sam upoznala Hiljsona. Nismo planirali nikakvu suradnju od početka, ali nakon što smo snimili pjesmu, shvatili smo da bi bila savršena za Hiljsona, shvatili smo da je to to i pozvali ga na snimanje. Na isti, lijepi i prijateljski način, sam upoznala i Gršu s kojim sam snimila "Led" - prepričala je Miach koja tvrdi kako su sve suradnje proizašle iz prijateljstava i iznimno joj je drago zbog toga. Doduše, za imena s kojima sada dijeli top ljestvice do prije nekoliko godina nije znala. Mlada glazbenica uvijek je bila poklonik strane glazbe, s minimalnim doticajem s yem-om i scenom koja posljednjih nekoliko godina ruši rekorde i puni top ljestvice u državi, ali i šire.

image

Miach

Ranko Suvar/Cropix

Već spomenuti "NLO" evocira na neka prošla vremena i na simpatičan način spaja modernu produkciju Lockrooma i r‘n‘b ritmove bez da ispada previše retro i forsirano, a i sama Miach je priznala da je velika obožavateljica zvuka, ali i estetike devedesetih i ranih 2000-ih.

- Voljela sam oduvijek taj pravac glazbe gdje se kombinirao i rap i pjevanje - naglasila je i istaknula TLC kao jedan od najočitijih utjecaja.

- S tim pop prizvukom u r‘n‘b-u sam odrasla i to mi je ugodno uhu, pa sam sretna što taj stil i taj zvuk trenutačno prolaze kroz određeni preporod i ne shvaća ih se na komičan način - rekla je. Nadalje, Miach smatra kako joj je tzv. "revival" uvelike pomogao u proboju na scenu, ali tvrdi kako je taj zvuk potreban. Kako kaže, dugo nije bilo nekog drugačijeg pristupa pop zvuku, već se igralo na sigurno.

Pri usporedbi domaće scene s glazbenim scenama susjeda poput Slovenije ili Srbije, Miach kaže da "kaskamo, ali smo raznovrsniji".

- Moram napomenuti da nisam toliko upoznata sa slovenskom scenom, no obožavam sve što Masayah radi - pohvalila je Miach mladu slovensku glazbenicu, prema svemu sudeći i istomišljenicu, pretežito zbog sličnih utjecaja i preferenci kako "začiniti" moderni pop zvuk.

S druge strane, kaže kako cijeni napredak i veličinu srpske scene s nekim velikim izvođačima poput Devita i sličnih, no naglašava kako njima "nedostaje raznolikosti".

- Kod nas, npr. Baks vuče na neki zapadnjački trap, Hiljson ima svoj prepoznatljiv zvuk, Grše je podosta inspiriran njemačkim hip hopom...Ima nas dosta i mislim da svatko od nas ima prepoznatljiv zvuk, što je za glazbenu scenu super. On se može smjestiti negdje na svjetskoj sceni, ali smo prepoznatljivi kao pojedinci, dok mi kod susjeda podosta toga zvuči slično - pojasnila je ova 26-godišnja Zagrepčanka koja je jedna od rijetkih djevojaka na današnjoj urbanoj sceni. Kako kaže, osjećaj da je "ona cura, a oni dečki" - ne postoji.

image

Miach

Ranko Suvar/Cropix

- Svi smo prijatelji, nema tog jaza, a vrijedi napomenuti da postoji još nekoliko cura koje su s nama, poput Neye i Bejbe, za koje ćete definitivno čuti. Ono što me ponekad smeta je činjenica da se moj rad kod vanjskih promatrača nekada umanjuje. Bilo je kritika na moj rad, a nekoliko puta se dogodilo da se veći značaj na mojim pjesmama dao muškim umjetnicima na mojim pjesmama. Zna se ne uzeti u obzir da sam ja imala itekakav utjecaj na produkciju, pisala sam svoje tekstove, sve te refrene...No, ne želim se fokusirati na negativno - objasnila je problematiku, no istaknula da se fokusira na pozitivno. Jednu od najpozitivnijih stvari koje je nabrojila je i privatni i poslovni odnos s Lockroomom, jer prije svega - voli učiti i voli suživot kod kuće, ali i u studiju.

Prepričala je da i kada ne radi na njenoj glazbi, ona voli surađivati i učiti s njim u studiju što joj uvelike doprinosi vještinama koje planira kasnije implementirati u svoj zvuk ili zvuk svojih kolega.

- Nikada ne dajem drugima da previše diraju u moj projekt, kako u zvuk, tako i u estetski dio. Volim učiti, volim primati savjete, no volim biti uključena u cijeli proces onog što izlazi pod mojim imenom, od pjesama, pa do raznih ideja oko šminke i odjeće u spotovima - prepričala je entuzijastično, priznala da je "control freak" i naglasila kako je podosta bila uključena i u planiranje nadolazećeg koncerta u Tvornici.

- Pripremamo svašta, isplanirali smo sve, od plesa, do vizuala i odjeće...Jedino što je sto posto gotovo je setlista i gosti, eto - prokomentirala je kroz smijeh. Razgovarajući o setlisti, nije htjela puno otkriti, no možemo očekivati cijeli album "Insomnia", hvaljen od strane kritika, ali i publike.

Usprkos uspjehu "Insomnije", kojeg su neki nazvali i "no skip" albumom, Miach se ne želi predugo zadržavati na prethodnim trijumfima, već uvijek planira korak dalje i otkriva nam neke od planova u skorije vrijeme.

- Htjela sam krenuti više u rap vode, no pronašla sam svoju ljubav u popu, tako da ćemo to odgoditi na neko vrijeme, no sigurna sam da mi je prvo na pameti obrazovanje, audio produkcija prvenstveno, ali i video editing - kaže Miach, koju još nekoliko dana dijeli od rasprodane Tvornice Kulture, gostiju iznenađenja, energične večeri pune moderne pop glazbe i nade da će još pokoja predstavnica ljepšeg spola bez predrasuda rasti na našoj sceni, iz dana u dan, iz singla u singl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 14:08