TOŠE PROESKI

I 13 godina poslije svi se sjećaju njegovih riječi ‘Ve sakam site’, a prijatelji su neutješni

Danas obilježavamo 13 godina od smrti Toše Proeskog koji je poginuo u prometnoj nesreći
 Marin Tironi/Cropix

Danas obilježavamo 13 godina od smrti Toše Proeskog. Toga jutra, 16. listopada 2007., vrijeme je stalo, a cijela regija ostala je u šoku.

Čovjek koji gotovo nikada nije skidao osmijeh s lica, svojim glazbenim djelima, ali i svojim humanim gestama, pronašao je put do srca svih onih koji su ga poznavali, ali i onih koji nisu.

image
Damjan Tadic/Cropix

Svatko od njih na svoj način ovih se dana prisjeća njegova lika i djela. U srijedu su tako u Novoj Gradiški, ispred Elektrotehničke i ekonomske škole, položeni vijenci ispred Tošina spomenika, a potom je otpočeo tradicionalni maraton put Tošina Kruševa.

image
Davor Pongracic/Cropix

Danas, na sam dan tužne obljetnice, u Zagrebu će biti otvorena kapelica na Rokovu perivoju. Svi kojima Toše mnogo znači i nose ga u srcu mogu doći i upaliti svijeću za dušu glazbenika koji je uvijek isticao:

- Ne želim da preda mnom skidate kapu, samo želim da se ponosite mnome.

image
Damjan Tadic/Cropix

Od Toše Proeskog ovih dana oprostili su se i njegovi prijatelji iz Hit Recordsa:

image
Tea Cimas/Cropix

- Trinaest dugih godina kasnije Tošine riječi, ‘Ve sakam site’ (Sve vas volim), pokazuju koliko je veliko srce imao skromni mladić koji je svojim djelima uvijek nesebično pomogao onima kojima je bilo najpotrebnije - kroz suze poručuju Tošini prijatelji iz ove diskografske kuće.

image
Jasna Buic/Cropx
‘PLAČEM, BRATE MOJ, DA, PLAČEM‘

Tony Cetinski (51), koji je s Tošom 2005. snimio pjesmu 'Lagala nas mala', neutješan je. Posvetio mu je emotivnu objavu na društvenim mrežama.

- Napustio si nas fizički, ali samo fizički, brate moj. Ne mogu vjerovati koliko i dan danas nedostaješ i koliko nam je još uvijek teško što si prerano otišao. Život stvarno nije fer - započeo je Tony tekst o svom kolegi.

- Pitaš me gdje sam i što radim? Plačem, da, plačem. Na cesti sam, naravno, i odvratna je kiša, ali tvoj osmijeh je nada koja je svima u današnje čudno i zlo doba toliko potrebna. Bit će sve u redu dok imamo tebe koji nas čuvaš svojom prisutnošću, pjesmama i svim dobrim i plemenitim što si ostavio na ovoj planeti. Ti si anđeo dobrote. Znam da nas čuvaš kao što i ti moraš znati da si uvijek u našim molitvama. Voli te brat - napisao je Cetinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2023 13:18