SJAJNI REZULTATI

Hrvatska pokorila SP u stepu, među najboljima i kći Martine Tomčić: ‘Muž i ja najglasniji smo Rebekini navijači‘

Jedanaestogodišnja Rebeka jedna je od step plesača koji su predstavljali Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u stepu

Rebeka Moskaljov

 Privatna Arhiva/

Proslave su bile posebno srčane, bučne na sceni i u garderobama nakon proglašenja. Naravno uz to je na kraju dana organizator, Hrvatski plesni savez, priredio mali party nakon svakog natjecateljskog dana gdje su svi natjecatelji mogli zajedno proslaviti ne samo sjajne rezultate nego i sreću i oduševljenje što se steperska zajednica ponovno okupila na svjetskom nivou i pokazala svu raskoš talenta, sposobnosti, vještine i plesne tehnike - kaže Jasminka Zajec, dopredsjednica Hrvatskog plesnog saveza i umjetnička voditeljica zagrebačkog plesnog kluba Step by step, od koje doznajemo da slavlje još uvijek traje. S razlogom. Jer, Hrvatska je na Svjetskom prvenstvu u stepu, koje se koncem studenog održalo u Velikoj Gorici, osvojila zlato, dva srebra i dvije bronce i to u konkurenciji od 1200 plesača iz čak 19 zemalja svijeta i 5 kontinenata.

- Baš zbog te iznimne kvalitete i brojnosti natjecatelja osvojene medalje su posebno značajne i sjajne. Zlato u dječjoj kategoriji, srebro u seniorskoj i bronca u juniorskoj kategoriji plesnog studija Step by Step priznanje su ne samo plesačima već uvelike i sjajnim trenerima i koreografima koji tu iznimnu kvalitetu rada i nastupa održavaju već desetak godina zahvaljujući čemu smo i dobili priliku za organizaciju Svjetskog prvenstva - naglašava Jasminka Zajec, od koje doznajemo kako u Hrvatskoj uz nekoliko manjih studija postoje i dva velika i na svjetskom nivou poznata plesna studija koji već niz godina postižu sjajne rezultate u stepu.

image

Prvo mjesto

Pineapple studio
image

Prvo mjesto

Pineapple studio

- To su plesni studio Step&jazz iz Dubrovnika koji je imao više sjajnih koreografija u fimalima ovog Svjetskog prvenstva i Plesni stuio Step by Step koji je već niz godina osvaja zlatne, srebrne i brončane medalje na svjetskom prvenstvima. U Hrvatskoj ukupno imamo petstotinjak step plesača svih uzrasta: od malih četverogodišnjaka do natjecatelja u dječjoj kategoriji od osam do dvanaest godina. Najbrojniji su juniori stari između trinaest i šesnaest godina, a najviše osvojenih svjetskih rezultata imaju seniori koji plešu već deset ili čak petnaest godina i od kojih su neki bili na desetak europskih i svjetskih prvenstava i u zadnjih deset godina osvojili za Hrvatsku čak deset zlatnih medalja - kaže Jasminka Zajec.

image

Drugo mjesto

Pineapple studio
image

Proglašenje pobjednika

Pineapple studio

Step je specifična plesna vještina. Što je u sklopu te tehnike najvažnije?

- Step je jedna od najzahtjevnijih plesnih tehnika koja zahtjeva izrazitu ritmičko-motoričku koordinaciju, muzikalnost, plesnu tehniku i kondiciju. Kako to izgleda znamo i s filmskog platna. Starije generacije sjećaju se sjajnih stepera poput Freda Astairea, Ginger Rogers, Genea Kellyja, a oni malo mlađi sjajnih plesnih spektakala irskog stepa Riverdance i Lord of the dance. Danas je step ponovno doživio procvat u filmovima, predstavama (kod nas se stepa u kazališnoj predstavi ‘Kauboji‘), a članice plesnog studija Step by step igrale su i stepale u filmu Branka Ivande ‘Lea i Darija‘, kao i u nizu velikih produkcija koncerata, nastupa i televizijskih spektakala - ističe naša sugovornica.

Step je, jasno, nezamisliv bez step cipelica koje imaju metalne pločice na prstima i petama koji se zovu tepovi i kojima se proizvodi karakterističan zvuk. Tu obuću naši step plesači su na početku svog djelovanja morali kupovati u inozemstvu no danas imamo više specijaliziranih dućana plesne opreme koji nude različite modele čija se cijena kreće od 250 kuna za plesače početnike pa sve do gotovo 4000 kuna za steperice s izvezenim imenom plesača u posebnim bojama ili čizme za posebne plesne prilike.

- Stepati se može od malena. Najčešće počinjemo sa step tehnikom u dobi od šest ili sedam godina, a s tim možemo nastaviti i nakon što odemo u mirovinu - kaže Jasminka Zajec koja je step zavoljela u djetinjstvu. Nakon što se u toj vještini godinama usavršavala u New Yorku, Kölnu, Bostonu, Stockholmu... odlučila je vratiti step u Hrvatsku, a njen plesni studio Step by step ove godine proslavio je trideset godina rada.

- Moja ideja bila je približiti djeci i mladima različite oblike plesne umjetnosti od jazz dancea, show dancea, stepa i modernog plesa. Željela sam popularizirati ples i pokazati da u Hrvatskoj imamo sjajne talente i marljive plesače koji mogu postizati iste rezultate kao djeca iz SAD-a, Kanade. Švicarske ... Moram u tom kontekstu svakako spomenuti i kolegicu Lindu Valjalo, dugogodišnju trenericu i koreografkinju Plesnog studija Step&Jazz u Dubrovniku, koja je pokrenula i već deset godina vrlo uspješno organizira Dubrovnik Tap festival na kojem predaju najeminentniji step treneri i koreografi iz cijelog svijeta i na kojem naši plesači uz rame s najboljim plesačima iz cijelog svijeta usavršavaju svoju step tehniku i znanja. Step se kao i druge plesne tehnike stalno usavršava, on se danas pleše na različitu glazbu: od jazza, hip-hopa, do funkyja... - govori Jasminka Zajec u čijem su plesnom studiju Step by step plesala i djeca naših pjevača, glumaca, televizijskih voditelja.

Rahela Bodalec, kći Mladena Bodaleca, pjevača Prljavog kazališta, bila je, na primjer, svjetska prvakinja u step triju i dugogodišnja sjajna polaznica studija. Takva je i Rebeka Moskaljov, kći operne pjevačice Martine Tomčić, koju Jasminka Zajec opisuje kao sjajno, vrijedno i talentirano dijete koje pleše sola, parove i male grupe i foramcije, te sa svojom grupom postiže sjajne rezultate.

image

Rebeka Moskaljov

Privatna Arhiva/

Jedanaestogodišnja Rebeka jedna je od step plesača koji su predstavljali Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u stepu. Kako nam kaže njezina mama, da Rebeka ima smisla za ples njezini su shvatili i prije nego li je prohodala, a u klubu Step by Step pleše od svoje sedme godine, na svoju radost i veselje svoje obitelji.

image

Rebeka Moskaljov

Privatna Arhiva/

- Plesna umjetnost prije svega traži mnogo discipline i požrtvovnosti, a Rebeku suprug i ja na treninge vodimo od tri do šest puta tjedno. Žao mi je što naša država nema više sluha za djecu koja se bave plesom, a mi u tom smislu imamo sreću zbog toga što je Rebekina razrednica u školi prepoznala njenu strast i želju da se bavi plesom - ističe naša poznata operna pjevačica i članica žirija showa ‘Supertalent‘ na Novoj TV, koja kćer redovito prati na natjecanjima gdje navija za nju i sve njene kolege plesače.

- Suprug i ja glasni smo dok navijamo za Rebeku i nije nas sram bodriti nju i njezine prijatelje iz sveg srca. Dapače, ponosni smo zbog toga što smo među najglasnijima u dvorani - kaže Martina Tomčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23