ZLATNI STUDIO 2022.

Fran Vasilić: ‘Posljednjih godina sve je više glazbenika kretalo iz svoje sobe. Tako sam i ja!‘

Nominaciju za Zlatni Studio za novo lice na glazbenoj sceni ove je godine zaslužio i 22-godišnji Fran Vasilić s Krka

Fran Vasilić

 Instagram

Sa samo 22 godine Fran Vasilić s Krka svjetsku je slavu stekao svojim albumom prvijencem "Retrovizor", koji je potpuno samostalno napravio u svojoj spavaćoj sobi tijekom lockdowna. Uz to, u Amsterdamu je završio studij politologije, a osim s nekoliko milijuna pratitelja može se pohvaliti i statusom TikTok senzacije. Nominaciju za Zlatni Studio za novo lice na glazbenoj sceni prokomentirao je s neočekivanom skromnošću.

Glasajte za nominirane u kategorijama za nagradu Zlatni Studio

- Svakako sam počašćen. Kad sam počinjao s muzikom, nisam očekivao priznanja ni od koga, osim od svoje obitelji i prijatelja - na početku razgovora ustvrdio je Fran, jednako skromno dodajući kako je upravo na dan našeg razgovora zaokružio broj pratitelja na TikToku na impresivna četiri milijuna.

- Kao što sam rekao, kad sam napravio svoj prvi album "Retrovizor", nije mi bilo ni na kraj pameti da će se ovakvo nešto dogoditi i tek sad sagledavam taj proces. Mislim da je jako bitno stajati iza svega što napraviš i da to valja i da je dobro. Treba biti uporan i konzistentan u objavljivanju i promoviranju i stalno raditi na glazbi koju si objavio i koju namjeravaš objaviti - opisuje svoj put do statusa internetske zvijezde.

Njegov autorski album "Retrovizor" nastao je tijekom lockdowna, u Franovoj sobi, pa ga je žanrovski opisao kao indie i bedroom pop, a njime je postigao uspjeh kakvim se ne mogu pohvaliti ni glazbenici s više desetljeća karijere iza sebe.

image

Fran Vasilić

Instagram

- Kako je to sve počelo u lockdownu, nisam ni pomišljao na to da nakon toliko napisanih pjesama odem u studio, nego sam odmah krenuo tražiti mikrofone po internetu i smišljati kako ću to sve doma smisliti i napraviti. Posljednjih nekoliko godina sve je više izvođača tako krenulo, iz svoje sobe, a najbolji i najpoznatiji primjer je Billie Eilish, koja je sve svoje pjesme u početku radila sa svojim bratom, od kuće, a i sada tako radi. Kad sam vidio da se i na taj način može uspjeti, a već sam bio doma u svoja četiri zida i nisam imao što drugo raditi jer je bio lockdown, odlučio sam se tome posvetiti. Hvala Bogu, isplatilo se - prisjeća se Fran.

Na albumu je većinu instrumenata odsvirao na tipkovnici svog laptopa, autor je kompletne glazbe i stihova, a uspješno se okušao i kao producent.

- Što se tiče produkcije, tu sam tri od osam pjesama potpuno samostalno odradio na svom laptopu, dok sam za pet imao suradnike koji su imali instrumente koje bih ja pridodao pjesmama kako sam htio - navodi.

I prije nego što je počeo objavljivati pjesme, bavio se pisanjem stihova. A snimanje na engleskom pridonijelo je proboju na svjetsko tržište.

- Studirao sam u Amsterdamu od 2018. do nedavno i tamo sam živio i počeo se baviti glazbom pa je imalo smisla pisati o svim tim stvarima koje su mi se događale na engleskom jeziku na kojem su se i dogodile. Budući da su mi i svi prijatelji bili tamo, to je u tom trenutku imalo najviše smisla, a i veće je tržište na engleskom, pogotovo što se tiče online streaming servisa i to mi je definitivno pomoglo. Moj album bio je u top 100 najstreamanijih alternativnih albuma u Maleziji. Nevjerojatno mi je kad gledam sve te top ljestvice i podatke o slušanosti i kad si uspiješ predočiti u kojim te sve zemljama ljudi slušaju. Zadnji singl, obrada pjesme "Television/So Far So Good" rex Orange Countyja, završio je na 35 različitih ljestvica, od SAD-a do jugoistočnih azijskih zemalja, Francuske, Njemačke... Doduše, nije i u Hrvatskoj, ali mislim da je razlog tome što se kod nas glazbena kultura više bazira na liveu nego na streamingu - smatra Fran.

Završeni studij politologije u Amsterdamu teško da se može povezati s glazbom, ali Fran i za to ima odgovor.

- Zaa faks sam uvijek pisao eseje o stvarima koje su me živcirale u društvu i politici, a u pjesmama sam pisao o osobnim stvarima koje su me živcirale i stvarale mi probleme, a to je išlo jedno s drugim - smije se Fran.

image
Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:49