SRPANJ ZA PAMĆENJE

Fotografi su uhvatili redateljicu koja se proslavila u Cannesu kako izlazi iz rodilišta sa sinom

Antoneta Alamat Kusijanović u petak je na svijet donijela zdravog dječaka, a zbog poroda nije mogla prisustvovati otvorenju festivala
Antoneta Alamat Kusijanovic, redateljica filma ”Murina” izišla je s bebom iz rodilišta Podobnik u pratnji supruga
 Zeljko Puhovski/Cropix

Srpanj 2021. Antoneta Alamat Kusijanović pamtit će do kraja života. Jer, dubrovačka redateljica u tom je mjesecu slavila i na poslovnom i na privatnom planu. A oba slavlja doista su bila za pamćenje.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Jer, prvo je, tik pred porod, otišla na Filmski festival u Cannesu kako bi predvodila ekipu filma "Murina", da bi tamo njen film osvojio prestižnu nagradu Camera d’Or, što je jedan od najvećih uspjeha hrvatskog filma u inozemstvu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

A potom je u petak na svijet donijela dječaka! Bebica se rodila u Zagrebu, spriječivši svoju mamu da sudjeluje na otvorenju Pulskog filmskog festivala, a presretna Antoneta iz rodilišta se, držeći uspavanog sina u naručju, zahvalila na Zlatnoj kameri, prestižnoj nagradi koja se u Cannesu dodjeljuje od 1978. godine.

image
Antoneta Alamat Kusijanović koju smo početkom lipnja fotografrali u visokom stupnju trudnoće
Tonci Plazibat/Cropix

- Hvala festivalu Cannes i 15 dana autora (Quinzaine des réalisateurs) na ovoj nagradi. Čast je primiti Caméra d'Or za prvi istaknuti film. Zaista sam zahvalna na cijelom timu 'Murine' - producentima, glumcima i cijelom timu koji me podržavao sve ove godine, kao i mojoj obitelji. Ova nagrada pripada mojem sinu kojeg sam rodila i nadam se da je ovo tek početak za nas oboje. Hvala vam puno - rekla je Antoneta, koju su naši fotografi danas snimili kako napušta zgradu zagrebačke poliklinike Podobnik.

Blistala je u udobnoj ljetnoj tamnoplavoj haljini, držeći u rukama teglu s orhidejom i ne skrivajući osmijeh na licu.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Redateljica Antoneta Alamat Kusijanović rođena je u Dubrovniku. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu završila je studij produkcije, a zatim režiju na Sveučilištu u Columbia u SAD-u. Prije "Murine" režirala je kratki film "U plavetnilo" koji je osvojio nagrade u Berlinu i Srce Sarajeva te je bio nominiran za studentskog Oscara.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Scenarij "Murine", uz redateljicu, potpisuje i Frank Graziano, producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

“Murina” je obiteljska psihološka drama čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku i svojevrsni je nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “U plavetnilo”.

Snimao se na Hvaru, Kornatima i na Koločepu. Glavne uloge nose Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:37