PREMIJERA ‘MURINE‘

Film redateljice Alamat Kusijanović koja blista u visokoj trudnoći u Canessu oduševio i Scorsesea

Antoneta Alamat Kusijanović i Gracija Filipović zablistale su u Cannesu u elegantnim kreacijama modnog dvojca eNVy room
Murina, Cannes: Danica Ćurić, Antoneta Alamat Kusijanović, Gracija Filipović
 Irena Jelić

U paralelnom programu u Cannesu čiji je naziv "15 dana autora" prikazan je debitantski dugometražni film naše mlade redateljice Antonete Alamat Kusijanović "Murina".

Obiteljska psihološka drama snimana na Hvaru, Koločepu i Kornatima prati odrastanje tinejdžerke Julije na jednom dalmatinskom otoku, a život joj otežava uskogrudna sredina, patrijarhat, izoliranost otočkog raja.

image
Murina, Cannes Film Festival. Na fotofrafiji su Antoneta Alamat Kusijanović i Leon Lučev
Irena Jelić

Uz redateljicu, koja je u visokom stupnju trudnoće, a čiji je rad hvalio i znameniti redatelj Martin Scorsese, u Cannesu su bili i
Gracija Filipović, koja je utjelovila Juliju, srpsko-danska glumica Danica Ćurčić, koja tumači ulogu Julijine majke, kao i Leon Lučev koji u filmu nastupa kao Julijin otac.

Alamat Kusijanović i Filipović zablistale su u Cannesu u raskošnim i elegantnim kreacijama modnog dvojca eNVy room.

Već 17. srpnja "Murina" otvara Pulski filmski festival pa putuje u Sarajevo, na Rab a uskoro i u distribuciju. "15 dana autora" platforma je na kojoj su započeli brojni filmski velikani među njima spomenuti Martin Scorsese, inače jedan od koproducenata "Murine", zatim Aki Kaurismaki, Spike Lee - ovogodišnji predsjednik žirija.

Film je izazvao interes stranih medija, pa je redateljica o njemu pričala za poznate časopise i portale. Među ostalima je dala intervjue i za Variety te Deadline u kojima je progovorila o odrastanju u Dubrovniku, studiranju na američkom sveučilištu Columbia, o tome što potaknulo da snimi film o sukobu unutar patrijarhalne obitelji. Premijera je bila u Theatreu Croisette u hotelu JW Marriott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:32