VELJKO OD MORA

Film o Veljku Rogošiću: ‘U 50 godina rada, jedna od najznačajnijih reportaža bila je kad sam ga pratio od Visa do Splita‘

‘Veljko je napravio puno pothvata - preplivao je odnosno spojio Afriku i Europu‘, kaže autor filma Miro Branković

Veljko Rogošić

 HRT

U ponedjeljak 8. siječnja HTV na Prvom programu u 20.15 premijerno prikazuje dokumentarni film “Veljko od mora” o sportskom životu plivačke ikone Veljka Rogošića, scenarista i redatelja Mire Brankovića.

To je film o Veljku Rogošiću koji je maratonskim utrkama stekao status božanstva. Govorili su da je “stina od čovika”. Veljko Rogošić najveći je maratonac kojega je Hrvatska imala, a njegovi su sportski podvizi vrijedni divljenja.

”Veljko je idol. Nema takvih puno. Bilo ih je koliko i prstiju na jednoj ruci. Kad sam shvatio da je zadnji film o njemu napravljen 1975., zapravo i jedini za koji sam čuo, a radio ga je kolega Babić, ostao sam zapanjen. Jer 50 godina nitko nije ništa napravio. Od te 1975. Veljko je napravio puno pothvata - preplivao je odnosno spojio Afriku i Europu”, kaže autor filma Miro Branković.

Još u mladosti bio je uspješan plivač koji se okitio srebrom i broncom na Mediteranskim igrama 1963. u Napulju. Bio je sudionik i Olimpijskih igara 1960. u Tokiju i 1964. u Rimu. No, status “božanstva” u hrvatskom i svjetskom plivanju stekao je u kasnijim fazama života kada se posvetio maratonskim rutama. “U pedeset godina mog profesionalnog rada jedna od najznačajnijih reportaža bila je kad sam pratio Veljka od Visa do Splita. Krenuo je u 5 sati, a u Split je došao u 19 sa zadnjim sunčanim zrakama. To je bio spektakularni događaj”, sjetio se fotoreporter Feđa Klarić.

Veljko je 2006. godine preplivao Jadran u liniji od nevjerojatnih 225 kilometara, a zahvaljujući tom uspjehu uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda. Dvije godine prije postao je prvi Hrvat koji je preplivao La Manche i najstarija je osoba koja je to pošlo za rukom.

”On je zapravo uzor svakom mladom sportašu. Neka ideja mog filma je da zapravo mladi ljudi ponovo otkriju velikog Rogošića”, dodaje Miro Branković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:49