‘ZLATNI STUDIO‘

Danas kreće izbor za najveću medijsku nagradu: Glasajte za favorite u 5 kategorija i čak 95 nominiranih

Za najveću medijsku nagradu u protekle je četiri godine pristiglo čak dva milijuna glasova čitatelja i publike

Nagrađeni 2020., Zlatni studio

 Tomislav Kristo/Cropix

Najveća medijska nagrada, peti Zlatni Studio, počinje u petak 10. prosinca prvim glasačkim kuponom u Studiju, na kojem je objavljeno 95 nominacija žirija u pet kategorija za nagradu Studija, Jutarnjeg lista i Hanza Medije.

Nominacije se isti dan objavljuju i na online glasačkom mjestu na www.jutarnji.hr. gdje publika može besplatno glasati.

Žiriji za film, kazalište, glazbu, radio i televiziju odabrali su favorite u pet kategorija i 19 potkategorija, a sada su na redu cijenjeni čitatelji Studija i Jutarnjeg lista, uvažena filmska, kazališna, televizijska i glazbena publika te radijski slušatelji, koji će u dva kruga izabrati pobjednike.

Dva kruga glasanja

U prvom krugu glasanja u Studiju izlaze tri glasačka kupona, 10., 17. i 24. prosinca, koji trebaju do 28. prosinca stići na adresu: Zlatni Studio, p.p. 210, 10000 Zagreb.

Besplatno glasanje na jutarnji.hr u prvom krugu je otvoreno od 10. do 31. prosinca, 24 sata dnevno. Finalisti, odnosno troje kandidata s najvećim brojem glasova u kuponima i u glasanju online, bit će objavljeni u Studiju 7. siječnja 2022. i na www.jutarnji.hr.

U finale ulaze nominirani koji imaju najviše glasova publike na online glasanju i putem kupona, zbrojem postotnog udjela broja glasova u kuponima s postotnim udjelom glasova dobivenih na portalu jutarnji.hr.

U drugom krugu, koji počinje 7. siječnja 2022., publika bira pobjednika između troje kandidata i glasovi se zbrajaju na isti način kao i u prvom krugu.

image

Zlatni studio

Jutarnji.hr

Proglašenje dobitnika

Proglašenje pobjednika bit će 4. veljače u Studiju "Anton Marti" na gala večeri u izravnom prijenosu HTV-a.

Studio, prvi tjednik za televiziju, radio, film, glazbu i kazalište u bivšoj državi, danas prilog petkom Jutarnjeg lista i Hanza Medije, te najčitaniji magazin u Hrvatskoj, 2017. godine pod motom "Najbolji biraju najbolje" pokrenuo je nagradu žirija i publike Zlatni Studio.

Najveća medijska nagrada u zemlji, Zlatni Studio, već petu godinu nastavlja se na bogatu tradiciju časopisa Studio koji se prvi put tiskao 1964. u nakladi od 60.000 primjeraka i u svojoj je povijesti bio nositelj brojnih manjih nagrada.

U četiri godine najveću medijsku nagradu Zlatni Studio za kategorije filma, kazališta, glazbe, televizije i radija pratilo je dva milijuna glasova čitatelja i publike.

U kontekstu suvremenog trenutka u industrijama izdavaštva, medija, zabave i umjetnosti, 2017. godine pokrenuta nagrada Zlatni Studio predstavljala je veliku novost u svojoj sveobuhvatnosti te u razrađenosti obuhvaćenih kategorija i nominacija za koje su čitatelji sada u prilici glasati.

Zlatni Studio, kao najveća medijska nagrada, i ove godine predstavlja nominacije za pjevače, filmske i kazališne glumce, novinare, televizijske i radijske voditelje, predstave, filmove, TV emisije, TV igrane serije, najbolje radiopostaje, kao i za nova lica na području kazališta, filma i glazbe.

Nagrada Zlatni Studio je protagoniste spomenutih područja uvela u prostor konačne valorizacije njihove najvjernije publike načinom glasanja u kojem, nakon pet nominacija žirija, isključivo čitatelji i publika u dva kruga glasanjem putem www.jutarnji.hr i kupona u Studiju biraju pobjednika.

Bogata povijest Zlatnog studija

Sustav glasanja prema kojemu publika na velikoj i dostupnoj medijskoj platformi ima konačnu riječ u izboru finalista i pobjednika, prve je godine iznenadio predstavnike filmskih, a posebno kazališnih krugova koji su se prvi put našli u situaciji da o tome je li bolji Shakespeareov "Tit Andronik", "Rikard III." ili, pak, novo uprizorenje vrsnog domaćeg dramatičara, najvećim dijelom odlučuje tzv. obična publika, odnosno najširi dijapazon posjetitelja kazališta. Zlatni Studio na taj je način pridonio da artistički visokovrijedne predstave i filmovi dobiju na popularizaciji kod publike raznih preferencija i obrazovanja.

Polazno s velikim dosadašnjim uspjehom, nagrade Zlatni Studio, potkategorije za pet glavnih kategorija - film, kazalište, televizija, glazba i radio - u posljednje su se četiri godine mijenjale minimalno, pa tako danas imamo i rekordere u nominacijama i pobjedama u kategorijama i potkategorijama.

Petar Grašo je sedam puta bio nominiran u različitim glazbenim kategorijama, a pet puta dobio je Zlatni Studio. Njegov kolega Massimo imao je osam nominacija u četiri godine, a pripala su mu dva Zlatna Studija. Nina Badrić nominirana je četiri puta, a kip je odnijela jednom, dok je Tony Cetinski pet puta bio nominiran, ali još čeka svoj prvi Zlatni Studio.

U kategoriji televizije četiri su nagrade uzeli emisija "Provjereno" i voditeljica Ivana Paradžiković, odnosno emisija i voditeljica imaju dva Zlatna Studija. Tri Zlatna Studija imaju Zoran Šprajc i "RTL Direkt", pri čemu je Šprajc uzeo dva Zlatna Studija, a emisija jedan. Andrija Jarak, koji je nedavno prešao s Nove TV na RTL, tri puta je proglašen najboljim TV novinarom, a Robert Ferlin je četiri puta zaredom bio nominiran za radijski glas godine i dva puta je uzeo Zlatni Studio.

Kad je riječ o glumcima i glumicama u kategorijama, Nataša Janjić imala je dvije filmske i jednu kazališnu nominaciju, a dobila je filmsku nagradu. Alma Prica imala je dvije kazališne i jednu filmsku nominaciju i postala je dobitnica Zlatnog Studija zahvaljujući "Dnevniku Diane Budisavljević". U nominacijama koje se smatraju svojevrsnim nagradama žirija Zlatni Studio dao je još jednu potvrdu ponekoj afirmiranoj zvijezdi i veteranima scene, pa smo tako imali "dijamantnu ploču" Zlatnog Studija, nominacije za glumicu Nevu Rošić i glazbenika Jimmyja Stanića, one koji se sjećaju kako je Studio u svojoj povijesti u bivšoj državi bio nositelj manjih nagrada, kao što su nagrada publike Jelen na Festivalu jugoslavenskoga igranog filma u Puli, Zlatni vijenac, Histrion, Studijeva lauda i druge.

Osim toga, Zlatni Studio je lansirao nova lica u glazbi pa je pobjedu prve godine odnijela Mia Dimšić, a u prvi plan doveo je više od 20 mladih, u tom trenutku ne osobito poznatih glumaca, od kojih su neki danas afirmirani, poput Tene Nemet Brankov, Filipa Vidovića, Elizabete Brodić (Zlatni Studio donio joj je glavnu ulogu u popularnoj seriji Nove TV), Petre Svrtan, Josipa Brakusa, Marina Klišmanića, Paška Vukasovića, Ane Uršule Najev...

Velika promjena u svijetu hrvatskih nagrada koju je donio Zlatni Studio nije se, međutim, zadržala samo na novom načinu glasanja za laureate. Zlatno Studio, jednako tako, prva je nagrada koja je u redovnom partnerstvu s Hrvatskom radiotelevizijom i u izravnom TV prijenosu dodjelu priznanja žirija i publike izvrsnicima predstavila na glazbenom spektaklu, TV showu posebne atraktivnosti i značenja, izbjegavajući tako rutinu uobičajene svečarske protokolarne dodjele.

Svih pet godina redatelj nagrade je Ivan Miladinov. Premda ušavši u projekt s tri desetljeća prethodnog iskustva najznačajnijih hrvatskih zabavnih emisija i dodjela umjetničkih nagrada te najvećih političkih događaja, poput primanja Hrvatske u EU ili otvorenja najvećih zabavnih festivala, i sam je istaknuo da mu je teško navesti sve razloge zbog kojih mu je projekt Zlatni Studio jedan od najvažnijih. Autentičnost projekta, širina nagrade, popularizacija izvrsnosti, ali i kreativan glazbeni program koji je prati u dodjeli, čiji je glazbeni producent Ante Gelo, neke su od odlika TV showa u izravnom prijenosu Hrvatske televizije.

Već prve godine Zlatni Studio u dodjeli je predstavio neočekivane glazbene aranžmane, duete i kvartete, zajednički nastup Mije Dimšić i Jimmyja Stanića, Doris Dragović i Danijele Martinović te tri dive: Gabi Novak, Tereze Kesovije i Radojke Šverko. Sljedeće godine atmosferu u Studiju "Anton Marti" usijala je navijačka himna "Igraj, moja Hrvatska" koju na Zlatnom Studiju iznimno pjevaju vrhunski sportaši, pridruženi Zaprešić bendu, zatim nastup filmske i kazališne Ane Šafranek, Mirjane Bohanec Vidović i Zrinke Cvitešić, kao i još jedan neočekivani duet u velikom hitu 70-ih "Ulica jorgovana" u kojem se legendarnom Darku Domijanu pridružila Franka Batelić. Prve pandemijske godine, 2020., Zlatni Studio predstavlja novi i drukčiji band aid pjesme "Moja domovina", neočekivane hitove "iz ormara" u izvedbi Gorana Navojca, Jasne Zlokić i Zorice Kondže, a 2021. Jutarnji list i Hanza Media organiziraju najveći mogući bend bubnjara, gitarista i vokala za pjesmu Atomskog skloništa "Za ljubav treba imati dušu" i novi spot te pjesme na Bundeku, kao i elitni izbor različitih vokala, od Gabi Novak i Josipe Lisac preko Gibonnija do Tomislava Mužeka u pjesmi "Hrabri ljudi". Većina spomenutih muzičkih aranžmana i danas su hitovi na YouTubeu.

Tradicionalno slavlje nakon svečane dodjele

Zlatni Studio mijenjao je voditeljske parove zadužene za televizijski spektakl, odnosno možemo reći da su se mijenjali muški voditelji, koji su bili partneri Daniele Trbović koja je samo jedne godine iznimno izostala sa showa. Zlatni Studio te su godine vodile Barbara Kolar i Jelena Otašević Babić koja je tom prigodom debitirala u voditeljskoj ulozi. U ulozi muškog voditelja dva puta zaredom bio je Frano Ridjan, a posljednji je Zlatni Studio vodio Ivan Vukušić.

Osim javnih zbivanja i onih ispred pozornice, Zlatni Studio tradicionalno održava i slavlje nakon svečane dodjele na televiziji, koje je lani iz pandemijskih razloga preskočeno, no prethodnih se godina zahvaljujući dobroj glazbi i još boljim ljudima željno iščekivalo. Zato i danas potencijalni nominirani znaju u šali reći da im je važnija VIP ulaznica za party do zore, negoli nominacija ili nagrada.

U povodu nominacija 10. prosinca, želimo mnogo sreće i uspjeha u radu svim bivšim, ali i budućim nominiranima koji će ovog prosinca postati dio priče o najvećoj medijskoj nagradi u zemlji. Za organizacijski tim Zlatnog Studija svi nominirani svih ovih godina bili su pobjednici samom nominacijom žirija, a publiku od 10. prosinca pozivamo da glasa za naših novih 95 zlatnostudijaša.

image

Zlatni studio 2022.

Jutarnji.hr
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:12