INTERVJU S GLUMICOM

Csilla Barath Bastaić: ‘Glumim u dvije serije i novoj predstavi, a svi me pitaju kad će ‘Perica‘

"Igram Zrinku, najstariju kćer, odgovornu i discipliniranu ženu koja voli imati stvari pod kontrolom"
Csilla Barath Bastaić
 Tonci Plazibat/cropix

Njezina interpretacija Željkice, supruge glavnoga junaka serije "Dnevnik velikog Perice", oduševila je i javnost i kritiku. Točnije, "Perica" je općenito izazvao salvu pohvala pa Csilli Barath Bastaić svako malo postavljaju jedno te isto pitanje - kad će nove epizode. No, dok čeka da ih produkcija ponovno okupi, zagrebačka glumica ne besposličari, nego se bavi novim projektom - predstavom "Jel' tako, Zorane?" o kojoj govori s velikim entuzijazmom.

Već neko vrijeme pokušavamo dogovoriti razgovor, no unatoč pandemiji koja je zaustavila brojne projekte, vas uvijek uhvatim u gužvi. Trenutačno ste zaokupljeni predstavom 'Jel' tako, Zorane?' kazališta Moruzgva u koprodukciji s kazalištem Marina Držića u Dubrovniku. Kada možemo očekivati zagrebačku premijeru?

- Premijera u Zagrebu zakazana je za 25. i 26. rujna u kazalištu Vidra. Naime, imamo dvije zagrebačke premijere jer su se pripreme i probe za ovaj projekt radile s dvije glumačke postave paralelno. Svatko ima svoju alternaciju, jer već sada je predstava vrlo tražena, a mi, naravno, ne želimo propustiti priliku zaigrati na što više mjesta.

Tako majku igraju Ecija Ojdanić/Barbara Nola, oca Vedran Mlikota/Goran Grgić, stariju kćer igram ja u alternaciji s Ivom Kraljević, zatim mlađu kćer Petra Svrtan/Iva Šimić Šakoronja i mog muža Paško Vukasović/Ivan Čuić. Nažalost, dubrovačka premijera odgođena je zbog proračunskih razloga. Mi se svakako nadamo dubrovačkoj premijeri sljedeće proljeće.

image
Predstava 'Jel tako Zorane'
Bojan Zibar - Kazaliste Moruzgva

Koliko dugo ste radili na ovom projektu, obiteljskoj priči nastaloj prema kratkim pričama Tanje Mravak i u režiji Tamare Damjanović?

- Probe su trajale dva mjeseca, što se u ovom slučaju moglo pokazati i kao relativno kratko razdoblje za pripremu jer radilo se s dvije glumačke ekipe paralelno. Ecija Ojdanić okupila je sjajnu ekipu koja je bila motivirana, a redateljici Tamari Damjanović nije bio problem voditi dvostruke probe. Bila je odlično pripremljena, fokusirana i sistematična, tako da je sve proteklo glatko i u opuštenoj atmosferi.

Kakav je vaš lik, koga glumite?

- Igram Zrinku, najstariju kćer, odgovornu i discipliniranu ženu koja voli imati stvari pod kontrolom. Okosnica radnje slavlje je bisernog pira roditelja u povodu kojeg njihovo troje djece dolazi u Sinj. Međutim, obiteljsko slavlje remeti incident koji je inicirao mlađi sin. Tijekom sat i petnaest minuta, likovi otkrivaju svoje davno zakopane 'ratne sjekire' i na površinu izranja sva silina zatomljenih emocija.

Prije zagrebačke premijere, imali ste nekoliko pretpremijera. Kakve su bile reakcije publike?

- Gostovali smo u Splitu, Sinju, Vukovaru, Đurđevcu, Drnišu, a čeka nas još Rijeka, Selce, Umag, Rovinj, Valpovo i mnogi drugi gradovi. Reakcije su zaista fenomenalne. Najveću tremu, naravno, imala sam u Sinju jer je radnja komada smještena upravo ondje. Nikad nisam u svojoj karijeri glumila nekoga tko je podrijetlom iz tih krajeva i nisam bila sigurna kako će proći. Međutim, sinjska se publika, kao i kasnije splitska, pokazala fenomenalnom.

Djelujete mi prilično oduševljeni tom predstavom. Jeste li uvijek takvi kad je u pitanju neki novi projekt ili je ovo iznimka?

- Uvijek kad je riječ o projektu iza čije kvalitete mogu stati s uvjerenjem.

Kako god bilo, publika je pak potpuno oduševljena serijom 'Dnevnik velikog Perice'. Koje su vaše impresije sada kad se sve slegnulo, završilo snimanje i emitiranje prve sezone?

- Ljudi ne prestaju pričati o 'Perici' i konstantno pitaju kad će druga sezona. To je najveći kompliment i pokazatelj koliko je dobro serija odjeknula među publikom. A i među strukom, što potvrđuje i nagrada Srce Sarajeva.

Velike reakcije izazvala su dva glavna ženska lika - Nada koju igra Iva Babić te Željka koju tumačite vi. Dapače, muški rod se podijelio između Željkice i Nadice, a kako se čini, 'vodi' Željkica. Jesu li te rasprave došle i do vas?

- Te rasprave nisu došle do mene i ne bih se upuštala u njihovo komentiranje. O ukusima se ne raspravlja, a kolegica Iva Babić napravila je zaista sjajnu ulogu. Laska mi da su upravo mene odabrali da igram nasuprot nje, na drugom kraju spektra iste priče.

Odlično vam stoji crvena boja kose. Je li vam palo napamet da vam ona postane trajnije rješenje? Što vam kažu bližnji?

- Prirodno sam svijetla i iskreno, ne vidim se kao riđokosa. A i zanimljivije mi je kad su likovi što različitiji od mene, kako karakterno, tako i fizički.

Kad smo već kod 'Perice', kad bi moglo početi snimanje druge sezone, ima li nekih informacija?

- Prema mojim saznanjima, pregovori su još u tijeku.

Uskoro ćemo vas vidjeti u još jednoj seriji na HTV-u - 'Minus i plus'. Kakvu ulogu imate u tom sitcomu?

- U seriji igram profesoricu Krmpotić koja unatoč svojoj staloženosti i samouvjerenosti ulazi u komičan sukob s protagonisticom serije.

I finalno, što nakon 'Zorana'? Što vas još očekuje?

- Postoji nekoliko potencijalnih projekata, ali sve je još u fazi pregovora. Vremena su nestabilna i nadam se da će se te suradnje i ostvariti. Najavljena je također druga sezona 'Dnevnika velikog Perice', čijoj se pripremi i snimanju veselim neizmjerno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:55