PUNK FOLK DIVOVI

Brkovi imaju najluđe fanove: ‘Jedan me privatnim sportskim avionom dovezao na nastup!‘

Da mogu ‘prisvojiti‘ nečiji brk, bio bi to brk Charlieja Chaplina. Svi znamo kakav je to genijalac bio, otkriva nam pjevač Shamso69

Brkovi 

 PROMO/Brkovi

Krenula je sezona velikih koncerata na otvorenome, a jedan od najočekivanijih je novi susret najvećeg punk folk benda ovih prostora, benda Brkovi, s fanovima u zagrebačkom Hala Parku u subotu, 11. lipnja.

Balkan punk folk wellness ekipa nastupom u Münchenu u proljeće 2022. započela je turneju "Novo (Ne)normalno", na čijem rasporedu je gotovo 30 koncerata, a očekuje ih se još. Autorski bend ima i dva nova singla - "Tata ti je zao" te "Više ni pankeri ne slušaju punk", koji će se naći na njihovom sljedećem studijskom albumu, a objavili su i duplu ploču "Najveći hitovi 2009. - 2019.", koja je ujedno i njihovo prvo vinilno izdanje.

Brkovi na otvoreni koncert u Hala Park donose svoje najveće hitove, kao što su "Bolje da sam s frendovima pio rujno vino", "Opasno se drogiram", "Mala", "Hormon sreće", "Nisam ja za tebe", "Tolerancija" i mnoge druge. Evo što nam je uoči dugoočekivanog nastupa rekao pjevač benda, Vedran Pehar, poznatiji kao Shamso69.

Po čemu se “Novo (Ne)normalno“ turneja razlikuje od “stare normalne“ i koliko vas je uopće promijenila ova covid pandemija?

- Osjeti se da su svi željni zabave uslijed pauze koja je nastupila zbog pandemijskih restrikcija, iako je kod nas i ranije uvijek bila ludnica na koncertima. Trudimo se i sebi i ljudima koji dolaze na nastupe stvoriti atmosferu uz koju ćemo zaboraviti na sve nedaće koje u posljednje vrijeme tište sve nas na ovoj lijepoj planeti.

Kako ste “ubijali“ vrijeme bez svirki uživo?

- Trudili smo se što više boraviti u prirodi i društvu svojih najmilijih. Također smo pokušavali ostati aktivni kako bismo se oduprli lošim vijestima koje su svakodnevno stizale sa svih strana. Organizirali smo dva virtualna koncerta i uvježbavali nove pjesme kad god je situacija to dozvoljavala. Osmislili smo i u suradnji s lokalnom pivovarom na tržište plasirali vlastito pivo.

I to craft pivo bilo je pun pogodak! Kako ste došli na tu ideju i što dalje - logičan korak bio bi neka rakija!

- Mjesec dana nakon početka pandemije, ležao sam na krevetu, gledao u plafon i pokušavao si smisliti neku zanimaciju da me ne ulovi depresija zbog činjenice što nismo više mogli održavati koncerte, a nitko sa sigurnošću nije mogao niti reći koliko dugo će ta agonija trajati. Imam neke prijatelje koji su godinama u svijetu craft piva, pa mi je palo na pamet da napravimo 'Brkovi' pivo. Prošlo je godinu dana od ideje do realizacije. Pivo se prodaje odlično i što je najvažnije, sviđa se ljudima. Pogodili ste, rakija je sljedeći korak, samo moramo vidjeti što je sve potrebno pripremiti da to zaživi. Već smo u nekim pregovorima.

Poseban gost na turneji vam je Bloger Krule, glavna crta obrane i zaštite od gluposti u Hrvatskoj. Što vas najviše živcira u društvu? Da imate tu moć, što biste odmah promijenili?

- Tako je, Krule će imati svoj performans na otvaranju koncerta. Jako se tome radujemo i jedva čekamo vidjeti kako će sve ispasti jer nije uobičajeno da neglazbeni gosti nastupaju na nekom koncertu. Korupcija, nepotizam, nestručnost, letargija, politikantstvo, polarizacija društva i slično - to su i dalje najveće boljke našega društva i duboko su ukorijenjene u naš mentalitet, stoga ćemo se morati puno jače truditi da dostignemo kolektivan boljitak. Ja bih dao šansu ljudima koji su se dokazali u dijaspori. Pozvao bih ih da se vrate i upravljaju državom. Ovim 'našima' davali smo dovoljno šansi i nisu se pretjerano iskazali.

Prvi koncert na ovoj turneji imali ste upravo u dijaspori. Gdje će vas sve publika moći vidjeti i što im pripremate?

- Krenuli smo početkom ožujka nastupom u Münchenu, a čeka nas još više od 30 koncerata. Ovaj put najviše ih je u Hrvatskoj, zatim Sloveniji, Bosni i Srbiji. Bend uživo zvuči bolje nego ikad, često imamo zanimljive goste. Izvodit ćemo pjesme za koje smo se uvjerili da se najviše sviđaju ljudima.

Gdje nabavljate sve te genijalne kostime za nastupe, odakle dolazi inspiracija za vaš unikatan modni izričaj?

- Nedavno sam u Istanbulu kupio nekoliko zanimljvih stvari, a nađe se svašta i po dućanima kod nas. Alen je nedavno nabavio odlične komade odjeće preko nekog online second hand shopa u Njemačkoj. Svatko od nas iznutra osjeti inspiraciju za izbor scenske odjeće. Na kraju se svi nekako uklopimo, pa to na pozornici zaista zna izgledati zanimljivo i osebujno.

image

Brkovi

PROMO/Brkovi

Da možete “prisvojiti“ nečiji brk, čiji bi to bio i zašto?

- Uh, teško pitanje, ali red je da odgovorim, pa ću reći Charlie Chaplin. Svi znamo kakav je to genijalac bio.

Što Brkovi privatno slušaju, kakvu glazbu volite?

- Nas u bendu ima sedmero - petero na pozornici, ton majstor i šofer. Svatko od nas sluša raznovrsnu glazbu. Ja volim sve osim trap cajki te standardnog jazza i bluesa. Dakle sve podžanrove rocka, punka, metala, reggae, instrumentalnu glazbu, pa čak i klasični turbofolk i nešto elektronike.

Koja je tajna vašeg uspjeha u inozemstvu i kakva vas to magija veže uz Bugarsku, ondje ste apsolutni hit?!

- Zaista ne znam. Mogu samo reći da dajemo sve od sebe i na nastupima se nimalo ne štedimo. Konkretno kod Bugara pretpostavljam da pomaže to što se razumijemo dosta dobro, a i po mentalitetu nismo previše različiti. Bugari su prva liga i tamo se osjećamo kao kod kuće.

Imate nevjerojatnu vojsku vjernih fanova, možete li izdvojiti neko najluđe iskustvo s njima?

- Jednom me jedan naš simpatizer privatnim sportskim avionom dovezao na nastup. Aterirali smo blizu pozornice praćeni ovacijama razdragane publike. Nikad to neću zaboraviti. I da poželim, jednostavno ne mogu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 07:42