GLAZBENA SURADNJA

Apsolutni hit ‘Ana‘ doživio transformaciju 40-ak godina nakon snimanja originala, evo kako zvuči

Vladi Kalemberu u novom aranžmanu pridružili su se glazbenik Darko Capo i bivša supruga, violončelistica Ana Rucner

Ana Rucner i Vlado Kalember

 PROMO

U karijeri svakog sastava postoji ona jedna pjesma koja je promijenila sve. U kontekstu Srebrnih krila, pjesma ''Ana'' je ta koja ne samo da je vinula Vladu Kalembera i bend do statusa zvijezda, već i zauvijek izmijenila pop-rock scenu na ovim prostorima.

Od samih početaka karijere, članove sastava Srebrna krila krasilo je ono nešto posebno - ''personality'', izgled, šarm, privlačnost. Bilo je dovoljno tek nekoliko mjeseci da od nepoznatih mladića i zaljubljenika u rock zvuk postanu jedan od najtiražnijih i najperspektivnijih sastava tadašnje pop-rock scene. A sve se zakotrljalo u trenutku kad je život spojio ove glazbenike te iskusnog skladatelja i hitmejkera Đorđa Novkovića, koji je ''imao nos'' - znao je da ovi mladići mogu osvojiti svijet. Njihov prvi singl "Ana" odmah po izlasku postao je najveći hit ljeta. Do kraja te 1978. godine singl se prodao u više od 300.000 primjeraka i postao hit godine na mnogim službenim godišnjim listama najslušanijih pjesama, a Srebrna krila postaju najperspektivnija grupa na ovim prostorima. Već iduće godine snimaju svoju prvu LP ploču kojom su Krila potukla gotovo sve diskografske rekorde, prodavši je u čak 500.000 primjeraka. Kako se često ovakve fascinantne priče zaključuju; ostalo je povijest!

No priča o ''Ani'' ne završava ljetopisima s kraja '70-ih. Ovaj svevremenski hit godinama ne silazi s usana slušatelja ni s radijskih playlista, a danas je, više od četiri desetljeća kasnije, zablistala novim sjajem te nas je spremna još jednom osvojiti nezaboravnim stihovima i melodijama koji su pratili generacije.

U novom aranžmanu, pjesma ''Ana'' doživjela je zapaženu transformaciju u duetu Vlade Kalembera i Darka Capa i prekrasnoj glazbenoj suradnji s našom najpoznatijom violončelisticom Anom Rucner, čiji je instrument obogatio ovaj svevremenski klasik uzvišenom notom. Ova lijepa suradnja izmedju Vlade Kalembera i Darka Capa, pjevača hrvatskog porijekla sa švicarskom adresom, zaživjela je još 2019. godine, ali je zbog epidemije morala pričekati neko vrijeme kako bi ugledala svjetlo dana. Osim svoje autorske glazbe koja će tek zaživjeti među publikom, Darko Capo godinama nastupa diljem Europe zabavljajući publiku sjajnim izvedbama raznih popularnih covera i omiljeni je izvođač mnogih domaćih klubova u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji i regiji.

image

Vlado Kalember i Ana Rucner

PROMO

- Suradnja i duet s Vladom Kalemberom na pjesmi 'Ana' posebno mi je draga jer je ova pjesma bezvremenski hit i uživao sam svakoga trena radeći na njoj. Zanimljivo se uklopilo i violončelo koje je pjesmi dalo posebnu toplinu i notu jer to je takav instrument, onaj koji miluje svojim zvukom - otkriva Darko Capo.

- Sviđa mi se 'Ana' u verziji Vlade i Darka. Njihovi vokali u ovoj se izvedbi jako lijepo nadopunjuju te su je otpjevali točno onako kako ona zvuči u originalu, ne mijenjavši pritom njezinu izvornost i prepoznatljivost, a istovremeno su unijeli i jednu novu svježinu. A što se violončela tiče, to je instrument koji je općenito zahvalan u baladama i mislim da se baš lijepo uklopio. 'Ana' je pjesma koju prepoznaju mnoge generacije i koja će još dugo trajati. Hvala im obojici što su me uključili u ovaj projekt - izjavila je naša vrsna čelistica, inače bivša supruga Vlade Kalembera.

image

Ana Rucner

PROMO

''Ana'' je u novom ruhu zaslužila i novi videospot, koji je svojom minimalističkom, crno-bijelom estetikom ostavio prostora da ovaj klasik Vlade Kalembera i Srebrnih krila zablista punim sjajem. Glazbu i stihove pjesme "Ana", objavljene u novom aranžmanu za diskografsku kuću Dancing Bear, potpisuje neprežaljeni skladatelj i hitmejker Đorđe Novković čiji opus i danas budi divljenje, dok iza aranžmana i produkcije stoji talentirani Hrvoje Grčević - Grga.

Vlado Kalember i Srebrna krila obilježili su sretne i emotivne trenutke mnogim generacijama otkako su osnovani 1978. godine. U dugogodišnjoj karijeri, svojom su glazbom osvojili razne krajeve svijeta, kao što su SSSR, Sjeverna i Južna Amerika, Australija te mnogi dijelovi Europe. Kakve su ikone potvrđuje činjenica da su u Bugarskoj nosili nadimak "Balkanski Beatlesi". Malo tko još nije čuo za njihove pjesme "Ana", "Zakuni se ljubavi" i "Nek' živi ljubav", koje su i dan danas čest gost u radijskom eteru, kao i u brojnim zabavnim i drugim prigodama. Novim pjesmama Vlado Kalember i Srebrna krila i dalje nastavljaju stvarati glazbene kulise slušateljima za nezaboravne životne momente, a to su potvrdili posljednjim uspješnicama "Ljubav ima tvoje oči", "Je li ti žao zbog nas", "Kopija" i "To sam ja".

Pjevač Darko Capo iz Švicarske porijeklom je iz Brodskog Stupnika pored Slavonskog Broda. Osim autorskom glazbom koja će tek zaživjeti među publikom, Capo godinama oduševljava nastupima diljem Europe i omiljeni je izvođač mnogih domaćih klubova u Švicarskoj, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Sloveni, Srbiji i BiH. Svoju umjetničku ljubav prenio je i svojim "Capo Sisters", kćerima Vanessi i Lari na koje je posebno ponosan i za koje će se tek čuti jer uz obrazovanje i posebnu ljepotu imaju i veliki talent za glazbu. Dosad je objavio album u suradnji sa Sinišom Vucom, a na novom albumu udružio je snage sa Zoranom Škugorom te ostvario suradnju na novim pjesmama s Vladom Kalemberom. Iza njega je i nedavni nastup na Ohridskom festivalu gdje je dobio nagradu u kategoriji Najbolji debitant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:26