OTIŠAO JE SRETAN

Aki je s kćerkicom i svojom Barbarom pošao u šetnju po sunčanom danu, a onda ga je počelo stezati u prsima...

Uspio je doći do automobila, kojim je ona dojurila do stanice Hitne pomoći, ali već je bilo prekasno

Aki Rahimovski

 Vojko Basic

Otišao je, vele, sretan. Tog subotnjeg jutra ranije je ustao, a odmah nakon doručka pozvao je svoju Barbaru, s kojom je zadnjih godina živio u slovenskom Novom Mestu, da skupa s dvo i pol godišnjom kćerkicom Antonijom, dan provedu na suncu, u prirodi. Bio je sjajno raspoložen. Dan ranije telefonski se čuo sa sinom Kristijanom. Dan dva prije, u svom Zagrebu, gdje je sredinom prošlog tjedna bio na operaciji tijekom koje su mu na srcu ugrađena četiri stenta, popričao je s članovima svog benda, Parnog Valjka, a sreo je i neke drage ljude koje zbog korone mjesecima nije vidio. Svima je rekao da se super osjeća, da jedva čeka da se napokon sa svojim dečkima opet uspne na pozornicu. Jer, turneja Parnog Valjka, koja je zbog epidemiološke situacije više puta odgađana, trebala je početi za manje od mjesec dana, koncertom što se 18. veljače trebao održati u Pazinu, nastaviti nastupima u zagrebačkoj i splitskoj Areni....

Stezanje u prsima

Aki Rahimovski te subote bio je sretan i veseo. U zraku je mirisalo na rano proljeće, činilo mu se da su loši, teški dani iza nas, pa su Barbara i on u automobil strpali Antonijina kolica i uputili se prema brdašcu malo izvan Novog Mesta, prema proplancima, blizu mjesta na kojem Barbarina mama ima vikendicu. No tijekom šetnje počelo ga je stezati u prsima. Isprva se nije obazirao, no stezanje je postajalo sve jače, pa se požalio Barbari. Uspio je doći do automobila, kojim je ona dojurila do stanice Hitne pomoći, ali već je bilo prekasno. Otišao je na sunčanoj strani, neočekivano, bez pozdrava.

Samo sat-dva kasnije sve radijske postaje u regiji, uz tužnu vijest da nas je zauvijek napustio veliki muzičar i čovjek koji je doslovno živio glazbu, počele su puštati pjesme Parnog Valjka. Marija Nemčić, ravnateljica programa HRT-a, brzinom munje dovezla se na televiziju na koju su odmah nakon nje, na njen poziv stigli Duško Čurlić i Ivan Vukušić, voditelji 'A strane' koja se te subote, nakon mnogih odgađanja zbog korone, napokon emitirala u čast preminulog Rajka Dujmića. U istim odjelima u kojima su jesenas snimali 'A stranu' posvećenu Rajku, Ćurla i Vuk izgovorili su svoju najtežu najavu u životu, posljednje 'zbogom' Akiju, a potom je emisija krenula insertom iz jedne stare 'A strane' u kojoj je Aki emotivno uz klavirsku pratnju Zlatana Došlića otpjevao 'Zošto si me majko rodila', 'Bitola' i 'Kako što e taa čaša'.

Oproštaj

Akijevog prijatelja i 'brata', Huseina Hasanefendića Husa loša vijest zatekla je pri povratku sa skijanja.

- Ne znam što bih rekao. Mi smo se čuli u pola devet ujutro. Taman sam bio na švicarskoj granici. Ne vjerujem jednostavno da je to moguće, da se to desilo - potresenim glasom jedva je izgovorio inače uvijek smireni i odmjereni Hus.

Akijev sin Kiki te subote nije smogao snage da išta kaže. Od svog 'tateka' na društvenim se mrežama oprostio dan kasnije, a od subote nije prestao plakati. Uz njega su u ovim danima supruga i djeca, ali i polusestra Dina Rahimovski. Seka i braco u ovoj velikoj tuzi drže se zajedno. Na telefone se ne javljaju, a Kiki je tijekom vikenda imao 760 neodgovorenih poziva na svom mobitelu. Zovu ga prijatelji, glazbenici iz cijele regije, svi oni kojima je Aki uvijek govorio: 'Pazite mi malog!'.

Među njima su i članovi Hrvatske glazbene unije koja će pomoći ožalošćenoj obitelji oko posljednjeg ispraćaja Akija Rahimovskog, što će se za koji dan održati u Zagrebu, gradu u kojem je on desetljećima živio, gradu koji je desetljećima disao u ritmu pjesama što ih je otpjevao ovaj iskonski glazbenik, od kojeg se nećemo oprostiti u tišini nego s nekom njemu dragom melodijom. Možda to bude baš uz taktove pjesme Roda Stewarta 'Sailing', koju je Aki nekad davno volio pjevušiti svom sinu Kikiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 05:01