Zahvaljujući Biltenu javne nabave u RH postupci javne nabave postali su pristupačniji i jednostavniji za ponuditelje

Aplikacija koja sadrži institucionalno znanje o javnoj nabavi pomaže privatnom sektoru u osvajanju postupaka javne nabave

BJN RH - Razvojni tim

 Goran Pirs/

Javna nabava prisutna je u svakom segmentu našeg društva, bilo da se radi o električnoj energiji, gradskom prijevozu, cestama, pošti, vodoopskrbi, opskrbi plinom, zračnom i prekomorskom prijevozu, ili obrazovanju (vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti), te brojnim drugim djelatnostima koje funkcioniraju putem ugovora iz javne nabave. Rezultati javne nabave vidljivi su svuda oko nas, pa ih najčešće ni ne primjećujemo, osim ako nismo zadovoljni pruženom uslugom. S obzirom na tako raznovrsne segmente poslova potrebne za normalno funkcioniranje društva, bilo je potrebno na jednom mjestu objediniti sve ključne informacije, praksu i znanje vezane za javnu nabavu.

Bilten javne nabave u RH, publikacija i aplikacija omogućila je baš to – pristup objedinjenim informacijama i dokumentima vezanim za javnu nabavu na jednom mjestu. Informacije i dokumenti su analizirani, kategorizirani i filtrirani radi lakšeg i učinkovitijeg pretraživanja.

Znanje i informacije o javnoj nabavi nikada nisu bili dostupniji za privatni sektor

Kako bi doskočili problemima u sustavu javne nabave te brojnim pitanjima ponuditelja i naručitelja, vezanim uz javnu nabavu, od strane Temporis savjetovanja je 2016. godine pokrenuta publikacija Bilten javne nabave u RH. Ova publikacija je od početka 2023. godine obogaćena i pripadajućom aplikacijom kojoj možete pristupiti na https://biltenjavnenabave.hr/. Uzmemo li u obzir da propisi javne nabave spadaju među najkompliciranije setove europskog prava, sve dostupne informacije, posebice kada se nalaze objedinjene na jednom mjestu, kategorizirane i filtrirane, predstavljaju ogromnu pomoć svim sudionicima u postupku i njihovom boljem razumijevanju javne nabave. Bilten javne nabave u RH više je od tiskane i digitalne publikacije – predstavlja platformu bogatu institucionalnim znanjem o javnoj nabavi koja olakšava rad ponuditeljima i naručiteljima.

Bilten javne nabave u RH ima za cilj omogućiti javnom i privatnom sektoru pristup svim potrebnim informacijama o javnoj nabavi na jednom mjestu, na jednak način, i to od 0-24h. Ova platforma predstavlja središnje mjesto u Republici Hrvatskoj i šire u regiji za razmjenu informacija o sustavu javne nabave te čini proces javne nabave jasnijim i razumljivijim svima koji su u njega uključeni ili se za njega zanimaju. Aplikacija se kontinuirano ažurira prateći nove zakone, praksu DKOM-a, VUS-a, Suda EU te ostale promjene u praksi javne nabave, osiguravajući korisnicima pravovremeni pristup aktualnim, analiziranim, kategoriziranim i filtriranim informacijama.

image

BJN RH - Glavna urednica

Goran Pirs/

Aplikacija koja ponuditeljima znatno olakšava i optimizira sudjelovanje u postupcima javne nabave

Bilten javne nabave u RH i pripadajuća aplikacija pružaju značajne prednosti ponuditeljima u postupku javne nabave. Dostupni su filtrirani i kategorizirani odgovori na više od 3.100 pitanja o problemima javne nabave u RH, kao i sve informacije o tome kako sastaviti ispravnu ponudu, proći fazu pregleda i ocjene ponuda te kako uspješno djelovati u postupcima pravne zaštite, bilo kao žalitelj ili odabrani ponuditelj. Detaljno razrađeni hodogrami i opisi svih faza postupaka javne nabave omogućuju kako početnicima, tako i iskusnim praktičarima, bolje razumijevanje cijelog procesa. Bilo da ste ponuditelj, član zajednice ili podugovaratelj ovdje ćete naći odgovore na sva vaša pitanja. Sve informacije pritom su objašnjene jasno, korak po korak. Bez razumijevanja svih faza određenog postupka javne nabave teško je prepoznati sve rizike i probleme koji su povezani s tim postupkom.

Aplikacija pruža pristup analiziranoj i filtriranoj praksi Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), presudama Visokog upravnog suda (VUS) iz perioda od 2016. do 2023. godine, kao i presudama Suda Europske unije za razdoblje 1970.-2023. Korisnici tako mogu pregledavati, filtrirati i pretraživati odluke i njihova obrazloženja te pristupiti stručnoj literaturi iz različitih zemalja EU i svijeta. Sve navedene informacije omogućuju ponuditeljima kvalitetniju pripremu ponuda, jasnije razumijevanje rizika u svakom postupku, bolje razumijevanje pravne zaštite pred DKOM-om i VUS-om, kao i učinkovitije sudjelovanje u procesima javne nabave.

Iako se javna nabava često smatra formalizmom, ona to nikako nije. Javna nabava ne predstavlja samo potpisivanje narudžbenica, nije rezervirana samo za naručitelje, nije normirana isključivo odredbama Zakona o javnoj nabavi i nije nastala u posljednjih nekoliko godina, kao što neće niti nestati u godinama koje su pred nama. Javna nabava u RH godišnje vrijedi više od 10 milijardi eura i predstavlja glavno mjesto suradnje između javnog i privatnog sektora. Pitanja i odgovori, uključeni u Bilten javne nabave u RH, prate razvoj sustava javne nabave, relevantne probleme i rješenja unutar sustava i namijenjeni su svima koji se bave javnom nabavom, bili oni iskusni praktičari ili tek početnici, direktori, članovi uprava ili zaposlenici. Bolje razumijevanje svih specifičnosti javne nabave od strane naručitelja i ponuditelja olakšava rad svima koji su uključeni u cjelokupni proces.

image

BJN RH - Savjetodavna podrška

Goran Pirs/

Iskustvo hrvatskih stručnjaka za dobrobit razvoja Republike Hrvatske i regije

Svrha Biltena javne nabave u RH je pružiti naručiteljima i ponuditeljima na jednom mjestu pravovremene i korisne informacije o cjelokupnom procesu javne nabave – od njenog planiranja, pripreme i provođenja različitih postupaka, pripreme i dostave ponuda, pregleda i ocjene ponuda pa sve do izvršenja ugovora. U sklopu aplikacije korisnicima su dostupni brojni stručni radovi, odgovori na pitanja i probleme iz javne nabave, mišljenja institucija, praksa DKOM-a, VUS-a, Suda EU, kao i svi važeći propisi RH i EU te drugi dokumenti potrebni naručiteljima i ponuditeljima u svakodnevnom radu u području javne nabave – sve udaljeno samo jednim klikom.

Aplikacija se unapređuje svakodnevno, a u nju se kontinuirano unose novi dokumenti i podaci. Dostupno je ukupno 30 brojeva Biltena javne nabave u RH, više od 3.100 gorućih pitanja s pripadajućim odgovorima, preko 100 mišljenja različitih institucija, hodogrami svih postupaka javne nabave, više od 150 važećih zakona, podzakonskih propisa, direktiva EU te ostalih pravnih dokumenata, preko 7.500 odluka DKOM-a, preko 600 presuda VUS-a, preko 300 presuda Suda EU, više od 150 različitih analiza, studija i priručnika te niz drugih korisnih dokumenata i informacija. Sama aplikacija obiluje s minimalno 95.000 stranica različitih tekstova o javnoj nabavi i više tisuća linkova, pritom omogućavajući pronalaženje odgovora na otprilike 95% svakodnevnih problema javne nabave.

image

BJN RH - Tehnička podrška

Goran Pirs/

BJN RH - Jedan klik dijeli Vas od znanja o javnoj nabavi

Ponuditelji, naručitelji, kao i svi ostali zainteresirani sada mogu pronaći sve informacije o javnoj nabavi na jednom mjestu, jer Bilten javne nabave u RH, zajedno s pripadajućom aplikacijom, predstavlja ključne alate u javnoj nabavi. Kako biste pristupili aplikaciji potrebno se samo registrirati na https://biltenjavnenabave.hr/ u nekoliko jednostavnih koraka.

Registracijom ostvarujete pristup Početnom modelu koji je bez naknade. Osim toga, dostupni su Vam i Osnovni te Premium model. Svaki od njih nudi dodatne i naprednije značajke koje pružaju korisnicima posebne prednosti. Osnovni model osigurava da pri svakodnevnom radu imate sve aktualne, kategorizirane i pregledne informacije vezane za javnu nabavu. S druge strane, Premium model pruža napredne mogućnosti filtriranja i uvid u učinkovitost te duboko razumijevanje procesa javne nabave, što predstavlja temelj za unapređenje suradnje između javnog i privatnog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:23