Glasajte za svog miljenika

Tražimo paraolimpijca desetljeća: Anđela Mužinić i Sandra Paović

Anđela Mužinić i Sandra Paović
 Anđela Mužinić I Sandra Paović
  • Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor obilježavaju deset godina suradnje
  • Glasajte za svog paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća do 28. siječnja

Kako bismo izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, Allianz Hrvatska i Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) povodom desete obljetnice svoje suradnje, pozivaju javnost da glasom na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci podrže svoje paraolimpijske miljenike u izboru za paraolimpijku ili paraolimpijca proteklog desetljeća.

U izbor su nominirani svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama. Riječ je o jedanaest iznimnih paraolimpijaca koji su svojim kontinuiranim radom i rezultatima Hrvatsku upisali na svjetsku kartu paraolimpijskog sporta. U narednom periodu do završetka glasanja 28. siječnja ćemo predstaviti sve nominirane paraolimpijce, a sada su na redu para stolnotenisačice Anđela Mužinić i Sandra Paović.

Anđela Mužinić i njezin put do paraolimpijskog srebra

Cijelo desetljeće stolnotenisačica iz Srinjina niže odlične rezultate. U izbor najbolje sportašice desetljeća ušla je osvojivši 2016. srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u paru s Helenom Dretar Karić.

Uz Helenu veže i ostale vrijedne rezultate – zajedno su osvojile srebro (2017.) i broncu (2014.) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013.,2015.,2017.2019.) i broncu (2011.) na ekipnim europskim prvenstvima. Anđela u pojedinačnoj konkurenciji ima i svjetsku broncu iz 2018. kao i dva srebra (2015.,2017.) s europskih prvenstava. 2018. je izabrana i za sportašicu godine po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a 2012. je proglašena najboljom mladom europskom paraolimpijkom.

Par Helena Dretar Karić - Anđela Mužinić ostavio je trag i u povijesti hrvatskog sporta, osvojivši u zajedničkoj konkurenciji sa sportašima bez invaldiiteta nagradu za najbolju ekipu godine 2016. u tradicionalnom izboru Sportskih novosti. Bila je to i prva nominacija sportaša s invaliditetom u tom izboru.

Anđela Mužinić u lipnju 2006. godine doživjela je prometnu nesreću koja joj je promijenila život i zaustavila njezin san o karijeri vrhunske odbojkašice. Lom sedmog i osmog prsnog kralješka prouzročili su oduzetost nogu tada trinestogodišnje djevojke.

“Ništa u životu se ne događa slučajno, sve ima svoje zašto. Nitko mi ne može garantirati da bih napravila veće rezultate u odbojci od rezultata koje sam do sada ostvarila u stolnom tenisu. Nismo ni malo manje važni od ostatka svijeta, nitko ne vrijedi više od drugog bez obzira na spol, godine, invaliditet, uspjehe. Moje najveće životno postignuće bilo je dići se s dna nakon prometne nesreće i doći do ovoga gdje sam sad, s tim da ovome još nije kraj. Nikada nemojte odustati od samog sebe, onakvog kakvi jeste. Ako se jedna vrata zatvore, druga već čekaju otvorena” – zaključuje Anđela.

Sandra Paović u četiri godine je postala paraolimpijska, svjetska i dvostruka europska prvakinja

Prometna nesreća koja se dogodila 2009. naveliko je promijenila život tadašnje olimpijke i hrvatske reprezentativke u stolnom tenisu Sandre Paović. Ono što je ostalo isto - ljubav prema stolnom tenisu nikad je nije napustila.

Prije te kobne 2009. kao sportašica bez invaliditeta Sandra je dva puta sa seniorskom reprezentacije Hrvatske igrala finala Europskih prvenstava te je nastupala i na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Ubrzo nakon tog nastupa u Pekingu Sandra je doživjela nesreću u Francuskoj sa svojim klubom. Tu je započela Sandrina velika borba, prvo za život, a nakon toga za svoju samostalnost i da unatoč lošim prognozama ipak uspije opet hodati.

Nakon dugotrajne i iscrpljujuće rehabilitacije uspjela se vratiti stolnom tenisu igrajući na svojim nogama što se smatralo čudom. Odvažila se i krenula je nastupati za paraolimpijsku reprezentaciju i kao paraolimpijska sportašica je u samo četiri godine osvojila sve što se osvojiti može. U svojoj kratkoj paraolimpijskoj karijeri Sandra se može pohvaliti izuzetnim uspjesima – osvojila je zlato na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. te je bila svjetska (2014.) i dvostruka europska (2013.,2015.) prvakinja.

Sandra je dva puta izabrana za sportašicu godine (2013. i 2014.) po izboru Hrvatskog paraolimpijskog odbora, dok je 2014. izabrana za najbolju para stolnotenisačicu svijeta.

Njezin sportska karijera završila je 2017. kada je na ekipnom svjetskom prvenstvu osvojila broncu s Mirjanom Lučić.

Glasajte za svog miljenika

Svoj glas za paraolimpijca ili paraolimpijku desetljeća možete dati do zaključno 28. siječnja 2021., na web stranici www.allianz.hr/paraolimpijci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:40