ZDRAVSTVENI SAVJETI

Svi cijenimo drugo medicinsko mišljenje, a sada ga je moguće dobiti od vrhunskih liječnika diljem svijeta

Ako vam je dijagnosticirana teška bolest ili vam je doktor rekao da trebate operaciju, sljedeći korak koji trebate poduzeti jest traženje drugog medicinskog mišljenja
 iStock

Istraživanje objavljeno u zdravstvenom magazinu BMJ Quality & Safety otkrilo je da se približno 12 milijuna medicinskih dijagnoza svake godine pogrešno dijagnosticira, a polovica tih pogrešnih liječničkih uputa moglo je nanijeti ozbiljnu štetu pacijentu. Naravno, ne možemo tu uvijek kriviti liječnike, jer, kako kažu, svi ponekad griješimo, a zdravstveni radnici nisu nikako imuni na tu premisu. Ipak, njihova pogrešna odluka može odlučiti o životu i smrti pacijenta, zbog čega sve više ljudi traži drugo medicinsko mišljenje kada su u pitanju ozbiljni zdravstveni slučajevi poput operacija ili dijagnoza teških i rijetkih bolesti. U takvim situacijama drugo medicinsko mišljenje ima ogromne benefite od postavljanja nove dijagnoze ili drugačijeg plana liječenja pa sve do unutrašnjeg mira.

Trebamo li drugo mišljenje ako već imamo postavljenu dijagnozu

Prije nego li nastavimo s tekstom, važno je naglasiti kako je postavljanje dijagnoze vrlo složen proces. Mnoge bolesti dijele simptome što liječniku uvelike otežava posao. Primjerice, u ranim fazama može biti teško utvrditi ima li netko Alzheimerovu bolest ili neki drugi oblik demencije za koji se potencijalni lijekovi mogu vrlo razlikovati. Još jedno stanje koje može biti teško dijagnosticirati jest multipla skleroza jer dijeli simptome s nizom bolesti, od nedostatka vitamina B-12 i Lajmske bolesti (bolesti krpelja) do Miastenije gravis (autoimune bolesti koja se očituje slabošću mišića). Upravo zato što mnoge bolesti nose slične simptome, poželjno je potražiti dodatno liječničko mišljenje jer se može dogoditi da vaša konačna dijagnoza bude u potpunosti drugačija od prve.

image
Demaerre

Koje mogućnosti nam se otvaraju kad potražimo drugo mišljenje

Drugo mišljenje ujedno je dio obrazovnog procesa koji je presudan za pacijente s karcinomom. Da bi dobili odgovarajuće liječenje, pacijenti moraju razumjeti vrstu karcinoma kojeg imaju, kao i dostupne mogućnosti liječenja zbog čega je korisno tražiti više mišljenja o tome kako se određena bolest može liječiti. Drugo mišljenje pruža također mogućnost dobivanja informacija od nekog drugog zdravstvenog stručnjaka osim od liječnika koji će voditi liječenje, koji je obično glavni izvor informacija za većinu pacijenata. Naime, za mnoga stanja postoji nekoliko prikladnih mogućnosti liječenja koje podržava klinička literatura. Za određene pacijente mogućnosti liječenja raka prostate mogu uključivati aktivni nadzor, operaciju ili zračenje, dok pacijenti s rakom dojke mogu imati izbor između lumpektomije (uklanjanje kvržice) i mastektomije (uklanjanje dojke). U ovakvim situacijama, drugo mišljenje može pacijentima pomoći da odluče koji je tretman najprikladniji za njihovo zdravstveno stanje.

Kako do mišljenja svjetskih stručnjaka

Problem koji se pak veže uz traženje drugog medicinskog mišljenja jest sama cijena jer ono može koštati i do 800 eura. No, postoje načini kako se može dobiti besplatno. Croatia osiguranje ima tako novu uslugu u kojoj uz ugovaranje police dopunskog zdravstvenog osiguranja između 1. i 28. veljače, pruža korisniku mogućnost da besplatno zatraži profesionalno liječničko mišljenje putem jedinstvene usluge Diagnose.me.

Ova online platforma sa sjedištem u Nizozemskoj, koja se koristi u 55 zemalja diljem svijeta, okuplja svjetski poznate medicinske stručnjake iz 35 država i putem nje klijenti mogu poslati svoju medicinsku dokumentaciju, uključujući i medicinske snimke poput MRI-a i CT-a, te od liječnika dobiti detaljan izvještaj, a po potrebi i konzultacije. Na temelju prikupljenih podataka medicinski tim Diagnose.me će odabrati najprikladnije stručnjake upravo za navedeni zdravstveni problem.

Zašto je važno potražiti drugo mišljenje

Za kraj je važno napomenuti kako dijagnoza teške bolesti nije nikako jedini razlog za traženje drugog mišljenja. Nezadovoljstvo iskustvom liječnika u liječenju vašeg problema ili osjećaj da liječnik ne sluša vaša pitanja i nedoumice, odnosno ne pruža dovoljno informacija da biste mogli donijeti utemeljenu odluku, su isto tako bitni razlozi za traženje drugog medicinskog mišljenja. Ne smijemo zaboraviti da napretkom medicine postoji i mnogo više mogućnosti liječenja složenijih postupaka nego što je postojalo u prošlosti. Napredak u genomici, genetici, imunoterapiji, matičnim stanicama i preciznoj medicini nastavlja se brzim tempom, no nisu svi liječnici jednako upoznati s novim uvjetima lječenja. Drugo mišljenje može u tom slučaju pomoći da bolje razumijete alternativne mogućnosti liječenja i donesete informirane odluke o tome što je najbolje za vas i za vaše zdravlje.

Ugovorite Croatia Dopunsko online uz 10% popusta do 28.2. i besplatno dobivate uslugu Diagnose.me u prvoj godini osiguranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02