NAGRAĐIVANI FILM

Svečanom premijerom u Zagrebu otvorena kino distribucija filma Tereza37

Zagrebačka premijera filma Tereza 37

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac održana je svečana zagrebačka premijera hvaljenog filma Tereza37 redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić. Time je otvorena distribucija filma po kinima nezavisne mreže po Hrvatskoj koja će trajati sve do kraja jeseni.

image
Zagrebačka premijera filma Tereza 37

Tereza37 je hrvatska kućanica koju mnogi poznajemo: nakon više godina braka i nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, odnos s obitelji i prijateljima koji je okružuju. Odluči pomaknuti stvari u novom smjeru, puštajući u život nove muškarce i iskustva, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

image
Zagrebačka premijera filma Tereza 37

Film je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen s čak šest Zlatnih arena: za najbolji film, scenarij, režiju, sporednu žensku ulogu, masku i montažu, nakon čega je nastavio redati nagrade i druga priznanja. Posljednje u nizu su nagrada za najbolju glumicu koju je Lana Barić osvojila na beogradskom FEST-u i Nagrada Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti koja je dodijeljena Danilu Šerbedžiji.

Iako se film mogao pogledati unatrag posljednjih godinu dana na pojedinim festivalima, COVID-19 priječio se kino distribuciji. Zato je filmska ekipa, ali i publika koja se sinoć okupila, s velikim uzbuđenjem pozdravila trenutak njenog otvaranja. “Film je došao u kina - dođite napokon vidjeti što smo osam godina stvarali, što Terezu muči te doživjeti ‘šaku suza, vriću smija’ koju život nosi.” pozvao je redatelj Danilo Šerbedžija. Uz njega, publiku u Zagrebu sinoć je pozdravio i veliki dio filmske ekipe, uključujući Lanu Barić, Mariju Škaričić i Gorana Markovića.

image
Zagrebačka premijera filma Tereza 37

Film će samo u lipnju biti prikazan u kinima nezavisne mreže u 13 hrvatskih gradova: Zagrebu, Rijeci, Puli, Pakracu, Gospiću, Zadru, Korčuli, Novoj Gradiški, Čakovcu, Samoboru, Skradinu, Splitu i Osijeku, nakon čega dolazi na novi niz lokacija. Raspored projekcija može se pratiti na Facebook stranici Tereza37.

Značajno je da će u Terezi37 moći uživati i osobe s oštećenjem vida diljem Hrvatske. Ovo je prvi za njih prilagođen hrvatski igrani film, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikule te mobilnoj aplikaciji MovieReading koju je prilagođena hrvatskom tržištu. Aplikacija je dio projekta Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Terezu37 producirala je Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:31