Što napraviti s kunama u gotovini prije uvođenja eura? Vlada želi da ih stavimo u banku, ali postoji bolja opcija…

 Promo

Euro uskoro postaje službena valuta Hrvatske, što znači da će sve kune vrlo brzo prestati vrijediti. Sve kune koje mnogi građani posjeduju u obliku gotovine morat će biti zamijenjene za neki oblik imovine koji će vrijediti i sljedeće godine. Iako vlada i HNB građane savjetuju da svoju gotovinu polože u banku, mnogi to izbjegavaju zbog neisplativosti držanja novca na bankovnim računima - visoka inflacija i niske kamatne stope znače da novci u banci iz dana u dan vrijede sve manje, bez obzira radilo se o kunama ili eurima.

Razumljivo je da je vlastima u interesu da građani ne drže većinu svojih sredstava van financijskog sustava, ali mnogi štediše žele zadržati svoju imovinu pod vlastitom kontrolom i nakon uvođenja eura radi sigurnosti i neovisnosti koju bankovna štednja ne može pružiti.

Srećom po njih, postoji alternativa bankovnoj štednji u novcu koja je u potpunosti neovisna od financijskog i bankarskog sustava, a u isto vrijeme otporna na inflaciju te štediši pruža visoku razinu sigurnosti. Ta je alternativa ulaganje u zlato.

Investicijsko zlato - Isplativa alternativa novčanoj štednji

Investicijsko zlato u zadnje je vrijeme sve popularniji oblik dugoročne štednje otporne na inflaciju kojoj se okreće rastući broj štediša u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Investicijsko je zlato standardizirano zlato koje dolazi isključivo u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika visoke čistoće te je namijenjeno dugoročnom zadržavanju vrijednosti, a činjenica da je u zadnjih 20 godina cijena zlata u prosjeku rasla oko 8.6% godišnje pokazuje da se radi o vrlo isplativom i sigurnom obliku štednje, pogotovo kad se usporedi sa štednjom u kunama ili eurima.

image

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika i zlatnih poluga

Promo

Osim što se pokazalo vrlo isplativim, investicijsko zlato ima i druge prednosti koje ga čine privlačnijim oblikom štednje od novca na računu ili u gotovini. Iako cijena zlata u dugom roku uvijek raste, ona najviše raste u vremenima inflacije, krize i ekonomskih nestabilnosti pa se zlato tradicionalno smatra ulagačkim instrumentom koji pruža zaštitu imovine i štednje u nesigurnim vremenima. Budući da se trenutno nalazimo u takvim vremenima koja bi mogla potrajati još neko vrijeme, potražnja za investicijskim zlatom, štednjom potpuno neovisnom od banaka, trenutno je u velikom rastu u cijelom svijetu.

Osim toga, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika oslobođeno je apsolutno svih poreza, uključujući PDV i porez na kapitalnu dobit, što znači da sva zarada od ulaganja ostaje investitoru, bez ikakvih obaveza prema državi. Investicijsko zlato je prenosivo i jednostavno za skladištiti jer ne zauzima puno prostora, a također je vrlo likvidno, to jest lako ga je zamijeniti za gotovinu po aktualnom tečaju bilo gdje u svijetu kroz otkup zlata te je razlika između kupovne i prodajne cijene najčešće između 1% i 5%, ovisno o veličini proizvoda.

Kako zamijeniti kune za zlato na jednostavan i povoljan način?

Ulaganje u zlato moguće je na više načina, a onaj najisplativiji i najsigurniji je kupnja zlatnih poluga i zlatnika koji se smatraju investicijskim zlatom kod vjerodostojnog trgovca plemenitih metala. Najpoznatiji takav trgovac u Hrvatskoj je Centar Zlata koji je ujedno i ovlašteni distributer poznatih europskih talionica kao što je austrijska državna kovnica Münze Österreich poznata po kovanju dukata s licem cara Franje Josipa te bečkih filharmoničara, najraširenijih europskih zlatnika.

Centar Zlata nudi mogućnost štednje u zlatu svim građanima, bez obzira na njihovu platežnu moć, budući da u svom asortimanu nudi široku ponudu zlatnika i poluga od onih najmanjih mase jednog grama pa do najvećih mase jednog kilograma. Pritom je zlato moguće platiti i gotovinom za iznose manje od 75.000 kuna, što je pogodnost za sve one koji će svoje kune prije isteka njihove valjanosti zamijeniti za žuti plemeniti metal, a odnedavno je moguće zlato platiti i kriptovalutama.

image
Promo

Zamjena kuna za zlato moguća je u nekoj od poslovnica Centra Zlata, a moguća je i kupnja zlata na daljinu preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu koja na kućnu adresu u prosjeku stiže u roku dva radna dana. Centar Zlata svim klijentima nudi i opciju besplatne pohrane poluga i zlatnika prvih godinu dana, ali kupac može svoje zlato preuzeti odmah i sam ga pohraniti, ako to želi.

Ukoliko i vi želite spasiti svoje kune, ali i eure, od gubitka vrijednosti zbog inflacije koja neće tako brzo nestati, zamijenite svoj novac za jedini oblik imovine koji je nadživio sve krize, inflacije, valute i generacije - investicijsko zlato.

Djelatnike Centra Zlata moguće je kontaktirati za besplatne konzultacije na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pozivom na broj 01 3000 783, a najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj možete pogledati klikom OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:16