Sisačko-moslavačka županija obnavlja objekte u zdravstvu i ulaže u najmoderniju medicinsku opremu

Jedini korisnik koji je povukao sredstva iz Fonda solidarnosti EU za novu medicinsku opremu

Župan Ivan Celjak s liječnicima i medicinskim sestrama

 Sisačko-moslavačka županija

Sisačko-moslavačka županija imat će, nakon završetka obnove, najnovije bolničke zgrade i najmoderniju medicinsku opremu na kojoj će raditi zdravstveni djelatnici kojima je prije godinu dana dodijeljena tradicionalna nagrada „Medicina“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Kada završimo obnovu svih naših objekata i kada u njih implementiramo opremu, s pravom možemo reći da ćemo imati najkvalitetnije uvjete za pružanje zdravstvenih usluga u Hrvatskoj“, ističe sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

U ovom trenutku u županijski zdravstveni sustav, samo iz Fonda solidarnosti EU, ulaže se 28,6 milijuna eura za obnovu objekata te 7,8 milijuna eura za medicinsku opremu pri čemu je Sisačko-moslavačka županija jedini korisnik koji je povukao sredstva iz Fonda solidarnosti EU za novu medicinsku opremu. Jedan dio nabavljene medicinske opreme već je instaliran i pušten u rad, a preostali dio opreme instalirat će se sukcesivno kako se bude završavala obnova objekata u zdravstvu.

image

Obnova zgrade nove interne u Sisačkoj bolnici

Sisačko-moslavačka županija

Već obnovljen dio zgrada u zdravstvu, obnova na preostalim objektima ide dobrom dinamikom

U Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku pri samom završetku je obnova zgrade nove interne, grade se nove zgrade pedijatrije i bolničke kuhinje koje će toplim hodnikom biti povezane sa središnjim paviljonom, u tijeku je obnova zgrada stare interne, citologije, patologije, uskoro kreće obnova zgrade bolničke ljekarne i psihijatrije, a u Petrinji se obnavlja „stara“ i „nova“ bolnica.

Objekti u zdravstvu obnavljaju se na području cijele županije pa je tako već obnovljena zgrada Doma zdravlja u Glini oko koje se uređuje okoliš i uskoro se očekuje otvorenje zgrade. Početkom iduće godine bit će završeni radovi na matičnoj zgradi Doma zdravlja SMŽ u Sisku. Sisačko-moslavačka županija uređuje i obnavlja ambulante i u ruralnim područjima koje se godinama nisu obnavljale. Već su obnovljene ambulante u Kratečkom, Galdovu i Jabukovcu, a uskoro počinje obnova ambulante u Topolovcu. Potres je oštetio zgrade ambulante u Sunji, Dvoru, Sisak-Capragu na kojima je obnova u punom jeku.

image

Nova medicinska oprema

Sisačko-moslavačka županija

Prepoznajući prevenciju kao važan dio unaprjeđenja zdravlja, Sisačko-moslavačka županija već nekoliko mjeseci provodi projekt Županijski kutak zdravlja.

„Kroz taj projekt opremili smo jedan kombi koji obilazi naša ruralna područja, s medicinskim i nemedicinskim osobljem koji pružaju usluge osnovne zdravstvene zaštite“, dodaje župan Celjak.

Proširenje fizikalne medicine i rehabilitacije

Na mjestu bivše Voćarsko-vinogradarske škole u Petrinji, Sisačko-moslavačka županija gradit će novu zgradu u kojoj će biti smještena fizikalna medicina i rehabilitacija. U Sisku, uz obnovu postojeće zgrade Jodnog lječilišta, koja je također u obnovi, Sisačko-moslavačka županija gradit će najmoderniji medicinski wellness & spa centar SMŽ. Osim zdravstvene i komercijalne namjene, ovim će se projektom zdravstveni turizam, osim u Topuskom, razvijati i na području grada Siska.

Dolazak liječnika u Sisačko-moslavačku županiju

U proteklih godinu dana čak 14 liječnika došlo je raditi u županijsku bolnicu NPB „Dr. Ivan Barbot Popovača“, a s medicinskim sestrama i ostalim nemedicinskim osobljem u protekle dvije godine došlo je 46 novih djelatnika u ovu bolnicu.

Sisačko-moslavačka županija uredila je 32 stana za stradalnike potresa koji će, nakon završetka obnove, biti na raspolaganju, među ostalim, i liječnicima koji odluče doći u našu županiju. Na području županije, u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, kreće izgradnja 36 zgrada od čega će se dvije zgrade nalaziti u ulici iznad bolnice u Sisku u kojima će u budućnosti biti kadrovski stanovi za liječnike.

„Već sada postoji interes liječnika koji dolaze iz Zagreba i u Sisak i u Popovaču i nadamo se da će ta dinamika biti još više pojačana“, zaključio je župan Celjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:36