Putovanje u Svijet graševine: Od prve kovnice novca do najzabavnijeg muzeja u Hrvatskoj

Raj za ljubitelje vrhunskih gurmanskih doživljaja i bogate kulturne baštine! Ako tražite mjesto za savršen predah, to je definitivno Požeško-slavonska županija

Berba

 Borna Subota/

Jesen je u Slavoniji najljepša! Bere se grožđe i pretvara u divnu priči o harmoniji okusa i mirisa Svijeta graševine. To je i vrijeme kad nam se priroda pokazuje u svojim najljepšim bojama, pa je i idealno razdoblje za boravak u prirodi. Barokna Požega; ‘ljekoviti‘ Lipik s poznatim toplicama, Pakrac sa svojim muzejom, pričom o prvoj kovnici novca i Spahijskim podrumom koji se obnavlja; vrhunske vinarije; Pleternica s najmlađim, ali najatraktivnijim muzejom u Hrvatskoj, restorani s domaćom hranom… vrijeme je za novo putovanje.

image

Muzej bećarca Pleternica

Damir Fabijanić

Muzej bećarca u Pleternici

Ovo nije samo mjesto kulture i tradicije Slavonije, Baranje i Srijema, već definitivno najzabavnije mjesto i muzej kojeg obožavaju i djeca. Čak 400 bećaraca, svaki preveden na engleski jezik; dvoboj bećara Pave i poznatog slavonskog repera Kandžije; bećarske karaoke, studio za pjevanje bećarca, brojni interaktivni kvizovi, ‘tečaj‘ šokačkog kola…, sve vas to čeka u ovom multimedijalnom prostoru, u kojem vrijeme doslovno proleti u trenu.

Muzej bećarca u Pleternici dio je projekta Požeško-slavonske županije Svijet graševine, čija je ukupna vrijednost 8.729.448,52 eura, a koji je sa 7.364.375,34 eura sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Projekt Svijet graševine, osim Muzeja bećarca, uključuje još i obnovu i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu.

image

Muzej bećarca Pleternica

Domagoj Katić

Slavonski banovac

Od sredine 13. stoljeća u živopisnom Pakracu smještenom podno Psunja, djelovala je prva hrvatska kovnica novca. Iz gotovih srebrnih pločica kovao se slavonski banovac, a kuna s ove monete kasnije je bila inspiracija autorima hrvatske kune. Originalni primjerci banovca i danas se čuvaju u arheološkoj zbirci Muzeja grada Pakraca. Ako ga posjetite, čuti ćete zanimljive priče, a uz pomoć viteza i kovača moći ćete iskovati i svoj primjerak.

image

Slavonski banovac_Pakrac

Josip Novosel

Na Državnoj ergeli Lipik

Dolazite li u Požeško-slavonsku županiju iz Pravca Zagreba prva postaja je Lipik. Kad pomislimo ovaj pitoreskni gradić, prve su nam asocijacije voda, staklo i, naravno, predivni lipicanci koje ne smijete zaobići ako dolazite u ovaj kraj. Ergelu lipicanaca u Lipiku osnivao je 1843. godine grof Izidor pl. Janković i to za potrebe bečkog dvora, po istom principu kao što je u Windsor Grey stvoren za potrebe engleske kraljevske obitelji. Od kraja prošle godine tradicija uzgoja lipicanaca je na UNESCO Reprezentativnom popisu nematerijalne baštine čovječanstva. U ergeli je trenutačno 84 grla, kojima se gradi novi dom u neposrednoj blizini sadašnje, zaštićene staje. Zastati na trenutak, razgledati predivne životinje, diviti se njihovom utreniranom hodu, povezati se s njima, doživljaj je za pamćenje.

image

Vožnja kočijom kroz Lipik

Izvor TZ PSŽ

Povratak u 1232.

Posjet ovom dijelu Slavonije ne može proći bez obilaska starog Kutjevačkog podruma kojeg su još 1232. izgradili cisterciti. Najbogatija vinska arhiva u Hrvatskoj s više od 65 tisuća butelja, impresivni Trezor u kojem će brižno čuvati vašu posebnu butelju za posebne prilike, odlazak u berbu grožđa…, uživat ćete u posjetu Kutjevu koji uz reprezentativan najstariji podrum u ovom dijelu Europe ima još tridesetak vinarija među kojima su i one najpoznatije, nagrađivane u svijetu. Dvorac Kutjevo s predivnim parkom dominira ovim gradićem i poziva na selfi. A jesen je i idealno vrijeme da se okušate u berbi na nekom od poznatih kutjevačkih položaja poput Vinkomira te uz pjesmu, zabavu i druženje provedete dan na otvorenom među jedinstvenim pejzažima Papuka i Krndije.

image

Dvorac Kutjevo

Jerko Grubišić
image

Berba

Borna Subota/

Vrhunska hrana i gostoljubivost

Dobro je poznato da nitko nikada iz Slavonije gladan. Doživjeti neki kraj u njegovoj iskonskoj ljepoti moguće je jedino kroz eno-gastro ponudu. Svijet graševine poznat je po vrhunskom vinu sljubljenom s najfinijim jelima. Čvarci, specijaliteti od domaće slavonske svinje, smuđ, čips od šarana, domaće knedle od šljiva…, dugačak je popis svega što morate kušati. Obiteljski restoran Zlatni Lug na samom ulazu u Požegu nezaobilazna je gastro destinacija, jer tamo možete biti sigurni da jedete domaće i tradicionalno, baš kao i Schön blick u Vetovu.

Barokna šetnja Požegom

Prošećite baroknim centrom Požege, pogledajte impresivnu zgradu knjižnice i biskupije te Katedralu Svete Terezije Avilske i svakako posjetite Požešku kuća. U tom multimedijalnom prostoru prošetat ćete kroz bogatu povijest grada, a ‘pijani‘ bicikl prikazat će i prirodna bogatstva Požege. Dovoljno je sjesti na izloženi bicikl, zavrtjeti pedale i odabrati jednu od ruta za razgledavanje. Tamo ćete se moći okušati i u dvoboju s barunom Franjom Trenkom, kao i zabaviti se u podrumu centra uz priče o vinu i čokoladi, saznati koja su to tradicionalna jela ovog kraja, preuzeti recepte, a mističnu atmosferu upotpunit će i priče i legende o ljubavima znamenitih Požežana.

image

Požeška kuća

Izvor Požeška kuća
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:36