Prihod od prodaje porastao im je 50% i zaposlili su 22 nova radnika

Tvrtka Multinorm iz Cerne sagradila je novu proizvodnu halu vrijednu 39 milijuna kuna, od čega je EU sufinanciranje iznosilo 77%

Multinorm

Zahvaljujući projektu „Ulaganje u proizvodne kapacitete i opremu poduzeća Multinorm“ vrijednom 39 milijuna kuna, od kojih je 77% osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj, tvrtka Multinorm iz Cerne sagradila je novu halu i nabavila modernu opremu za proizvodnju alata i naprava za automobilsku industriju, a te visoko kvalitetne proizvode kupuju svjetski brendovi BMW, Volkswagen i Audi.

„Iako je projekt bio zahtjevan, zahvaljujući uspješnom projektom timu uspjeli smo ostvariti konačne ciljeve. Prihod od prodaje povećao se za 50%, povećao se izvoz i sama produktivnost te su otvorena 22 nova radna mjesta. Osim financijske i poslovne koristi, projekt je pridonio i socijalnoj uključenosti time što smo zaposlili teško ranjive skupine, ali i politici održivog razvoja i zaštite okoliša“, izjavila je Lorena Bujadinović iz Odjela ljudskih resursa tvrtke Multinorm.

Projekt je bio usmjeren na izgradnju proizvodne hale kao tehnološke baze kako bi omogućili modernizaciju postojećih proizvoda. Uz usluge montaže i umjeravanja, finalan proizvod dodatno je oplemenjen tehnologijama kao što su pneumatika, hidraulika i elektronika. U sklopu projekta također je provedena i edukacija zaposlenika.

image

Multinorm

Uz taj projekt, Multinorm je realizirao i projekt „Unaprjeđenje poslovnih procesa putem novih IKT rješenja“ za koji su osigurali 1.450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok je ukupna vrijednost projekta iznosila 2.208.565 kuna. Svrha projekta bila je povećati produktivnost i inovativnost poduzeća optimiziranjem i redizajnom poslovnih procesa putem informacijskih i komunikacijskih rješenja i osposobljavanja zaposlenika, što je rezultiralo povećanom učinkovitošću i inovativnošću tvrtke integriranjem softverskih rješenja u jedinstven sustav te unapređenjem znanja i vještina zaposlenika za rad u novim softverima.

Rast i razvoj malih i srednjih poduzetnika na domaćem i inozemnom tržištu jedan je od preduvjeta gospodarskog razvoja zemlje. Proces internacionalizacije zahtijeva cjeloviti skup instrumenata koji obuhvaća pristup informacijama na inozemnim tržištima, uključujući uvjete ulaska i potporu za pripremu strategije širenja na strana tržišta, dobru promidžbu, prodaju i suradnju sa stranim partnerima. To uključuje i uvođenje IKT rješenja, međunarodnih standarda i normi. Tako bespovratna sredstva EU fondova igraju presudnu ulogu u jačanju konkurentnosti domaćih tvrtki, a hrvatski mali i srednji poduzetnici pokazuju spremnost, želju i sposobnost korištenja EU fondova.

U sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, značajna financijska sredstva za poduzetnike dodjeljivala se u okviru Prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“. Ciljevi su bili omogućiti bolji pristup financiranju za male i srednje poduzetnike, poboljšati razvoj i rast tvrtki na domaćim i stranim tržištima, ojačati inovativnosti te stvoriti povoljnije okruženje za razvoj poduzetništva.

„Nakon vrlo ugodnog i pozitivnog iskustva s prethodnim projektima potaknuti smo nastaviti raditi na moderniziranju tvrtke kako bismo dodatno povećali proizvodnju, stoga se svakako planiramo javljati na natječaje za EU fondove koji su do sada imali veliki učinak na našu tvrtku“, zaključuje Bujadinović.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, Hrvatska se opredijelila za postizanje bržeg i naprednijeg pametnog rasta, a održivi i uravnoteženi gospodarski i društveni razvoj potreban je kako bi se osigurala prihvatljiva kvaliteta življenja u svim regijama, usporediva s prosjekom EU-a. U sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, značajna financijska sredstva za poduzetnike dodjeljivala se u okviru Prioritetne osi 3 „Poslovna konkurentnost“. Ciljevi su bili omogućiti bolji pristup financiranju za male i srednje poduzetnike, poboljšati razvoj i rast tvrtki na domaćim i stranim tržištima, ojačati inovativnosti te stvoriti povoljnije okruženje za razvoj poduzetništva.

Programsko razdoblje 2021.-2027. donosi nove prilike, programe i natječaje te dvostruko veće potpore u odnosu na prethodno razdoblje. Uspješno realizirani EU projekti u tvrtkama poput Multinorma, koje su putem EU projekata doprinijele ne samo sebi, već i cjelokupnom gospodarstvu Hrvatske, trebaju potaknuti i ostale tvrtke da prijave vlastite projekte na EU natječaje kako bi dodatno unaprijedili poslovanje i konkurentnost.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:40