OD IZVORA DO MORA

Pravila natječaja "Od izvora do mora"

Implementacija novih aktivnosti na zaštiti okoliša – sadnja drveća u gradovima (tzv. urbano pošumljavanje) u svrhu smanjenja emisije CO2 i temperature zraka u gradovima

1. Organizatori Natječaja

Organizatori Natječaja „Od izvora do mora“ za 2023. godinu su:

Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

Konzum d.d.

Jutarnji list/Hanza Media d.o.o.

Udruga gradova u Republici Hrvatskoj

Partneri Natječaja „Od izvora do mora“ za 2023. godinu su:

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja – Uprava za klimatske aktivnosti

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

2. Ciljevi Natječaja

Kroz partnerstvo s gradovima RH i veću uključenost građana organizatori Natječaja nastoje ostvariti izravan utjecaj na dugoročne benefite zajednice kroz sadnju drveća: proizvodnja kisika, čišćenje zraka, apsorpcija ugljičnog dioksida i smanjivanje temperature zraka;

Sinergija svih partnera i sudionika Natječaja u cilju značajnog podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i hrvatskog vodnog bogatstva te napose primjerenog odlaganja otpada;

Doprinos UN-ovim ciljevima održivosti kroz akcije čišćenja i smanjivanje emisija CO2 i temperature u gradovima kroz sadnju drveća.

3. Rokovi Natječaja

Datum raspisivanja Natječaja: 15. veljače 2023.

Rok za prijavu na Natječaj: 15. ožujka 2023. do 23:59 sati

Objava prihvaćenih prijava: najkasnije 31. ožujka 2023.

Provođenje akcija čišćenja: 15. travnja – 31. svibnja 2023.

Objava pobjednika/dobitnika: najkasnije do 30. lipnja 2023.

Realizacija projekta/sadnje/pošumljavanja: rujan/listopad /studeni 2023.

Svečana dodjele nagrada: na Konferenciji „Najbolji gradovi“ u organizaciji Jutarnjeg lista (Hanza Media d.o.o.) u studenom 2023.

4. Objava Natječaja

U dnevnom tisku s prijenosom na www.jutarnji.hr; OIDM podstranica; kanali na društvenim mrežama

Mrežne stranice i kanali na društvenim mrežama Coca-Cole HBC Hrvatska

Udruga gradova u RH – mrežne stranice, newsletter, kanali na društvenim mrežama

Konzum - newsletter, mrežna stranica, kanali na društvenim mrežama, katalog - TBD

5. Pravo sudjelovanja

Pravo sudjelovanja u Natječaju imaju svi gradovi u Republici Hrvatskoj, uključujući Grad Zagreb, koji žele ozeleniti/pošumiti određena područja na teritoriju svoga grada.

Natječaj je namijenjen isključivo gradovima u Republici Hrvatskoj te fizičke osobe, tvrtke i udruge građana, kao ni općine i županije, ne mogu aplicirati na njega, a njihove će prijave biti izuzete iz samog procesa Natječaja.

6. Kategorije prijave

Tri su kategorije u kojima se gradovi mogu natjecati, s obzirom na njihovu veličinu:

Mali gradovi - kategorija obuhvaća gradove s ukupnim brojem stanovnika manjim od 10.000

Srednji gradovi - kategorija obuhvaća gradove čiji je ukupni broj stanovnika 10.001-35.000

Veliki gradovi – kategorija obuhvaća gradove čiji je ukupni broj stanovnika veći od 35.000

7. Nagrade

Gradovi pobjednici – u svakoj od tri kategorije po jedan grad – ostvaruju pravo na podršku u ozelenjivanju/pošumljavanju urbanih područja.

Organizatori Natječaja (Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. i Konzum d.d. – TBD) osigurali su fond nagrada u ukupnom iznosu do 42.000,00 eura namijenjen za kupnju sadnica stabala. Iznos će, u zavisnosti od vrsta sadnica i potreba gradova - biti raspoređen među tri pobjednička grada.

O rezultatima Natječaja, odnosno gradovima pobjednicima, svi će sudionici Natječaja biti obaviješteni najkasnije do 30. lipnja 2023.

8. Način i sadržaj prijave

Gradovi se na Natječaj prijavljuju putem online-obrasca koji je dostupan na mrežnoj stranici https://odizvoradomora.com/en

U prijavi za sudjelovanje obvezno je navesti sljedeće podatke:

puni naziv podnositelja prijave na Natječaj (nositelj projekta)

točnu adresu podnositelja prijave

broj žiro-računa podnositelja prijave

ime i kontakt (mail, mobitel) osobe zadužene za komunikaciju o prijavi

broj stanovnika prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine

Osim navedenoga, prijava mora uključivati:

kratki opis potreba grada - za proširenjem zelenih zona ili sadnjom stabala na postojećim,

provoditelja aktivnosti (gradsko parkovno poduzeće ili sl.),

vrsta sadnica koje su gradu potrebne/željene,

poziciju predviđene sadnje/orfofoto s označenim područjem sadnje

planirano vrijeme sadnje.

Nositelji projekta (gradovi koji se prijavljuju na Natječaj) uz prijavnicu prilažu potrebnu dokumentaciju definiranu u prethodnoj točki te na upit/zahtjev organizatora Natječaja dostavljaju dodatnu dokumentaciju ili pojašnjenja povezana s prijedlogom.

Prijavom na Natječaj nositelj projekta jamči točnost i istinitost svih podataka navedenih u prijavi. Također, prijavljeni gradovi jamče da su u potpunosti razumjeli tekst Natječaja i njegovu mehaniku (prijava – odabir – provođenje akcija čišćenja – odabir pobjednika Natječaja – provođenje sadnje).

Na temelju definiranih kriterija povjerenstvo organizatora Natječaja odabrat će jedan ili više prijavljenih prijedloga za svaku kategoriju Natječaja.

Razmatrat će se isključivo online-prijave zaprimljene u propisanom roku i potkrijepljene potrebnom dokumentacijom.

Isti predlagatelj ne može podnijeti više različitih prijava/za više različitih lokacija. Takve prijave smatrat će se nevaljanima, odnosno povjerenstvo za provedbu Natječaja, sastavljeno od predstavnika organizatora, zadržava pravo da izabere samo jednu lokaciju za grad koji podnese ovakvu prijavu, ili da ga u potpunosti isključi iz daljnjeg tijeka Natječaja.

U skladu s eventualnim potrebama, organizator Natječaja može nositeljima odabranih projekata u svrhu definiranja obveza sklopiti ugovore o sudjelovanju u Natječaju.

9. Ocjena prijava

Zaprimljene prijave ocijenit će Povjerenstvo koje čine predstavnici organizatora Natječaja. Povjerenstvo će razmatrati samo potpune prijavnice, propisno ispunjene, s priloženom potrebnom dokumentacijom te pristigle u roku.

Kriteriji za pozitivno ocjenjivanje prijave:

propisno ispunjena prijavnica, jasnoća opisa projekta te njegove svrsishodnosti i učinkovitosti;

procjena stupnja korisnosti za lokalnu/širu društvenu zajednicu/grad;

razina doprinosa zaštiti okoliša i prirode te smanjenju negativnog utjecaja na okoliš;

utjecaj prijavljenog projekta na podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša i prirode i načinima primjene načela održivosti u svakodnevnom životu;

Na temelju kriterija definiranih u točkama 8.2., 8.3., 9.1. i 9.2., Povjerenstvo će odabrati prijavljene projekte, s tim da organizatori Natječaja zadržavaju pravo da bez posebnog obrazloženja ne odaberu ni jednu prijavu, da prihvaćene prijave podrže u smanjenom obimu, ili da traže izmjenu prijave.

Predlagatelji odabranih prijava koji koje Povjerenstvo odabere bit će obaviješteni o sudjelovanju u Natječaju najkasnije do 31. ožujka 2023.

10. Prava i obveze gradova čije su prijave prihvaćene – Provođenje akcije prikupljanja otpada

Gradovi čije su prijave na Natječaj prihvaćene, dužni su u razdoblju od 15. travnja do najkasnije do 30. svibnja 2023. provesti jednodnevnu akciju (nikako dužu od 8 sati ukupnog trajanja) prikupljanja ambalažnog otpada na svom području.

Kao lokacije čišćenja, organizatori Natječaja posebno preporučuju obale rijeka, mora i jezera, ukoliko ih grad ima, te lokacije povezane s njima. Navedene se lokacije neće dodatno bodovati, već su preporuka organizatora Natječaja iz razloga kako bi se posebno skrenula pažnja na sve veću onečišćenost ukupnog vodnog bogatstva u Republici Hrvatskoj te stoga i izloženost biodiverziteta negativnom utjecaju neodgovarajuće odloženog otpada u okoliš.

Sakupljanje otpada vrši se uz pomoć nevladine organizacije/udruge građana koju odabiru/predlažu gradovi uz dogovor s organizatorima Natječaja

Za samu akciju prikupljanja otpada gradovi su dužni putem svojih informativnih kanala (vlastite društvene mreže, službene internetske stranice i usmene obavijesti na javnim događanjima) pozvati na sudjelovanje građane/volontere na akciju čišćenja, a prema mogućnosti i putem lokalnih i regionalnih medija. Broj sudionika nije ograničen, a prijedlog organizatora Natječaja je da ih bude što više. Gradovi su dužni osigurati im potrebnu adekvatnu opremu za akciju sakupljanja otpada.

Obveza prijavljenog grada je da u akciji prikupljanja otpada ne sudjeluju osobe mlađe od 13 godina starosti, osim ukoliko su u pratnji roditelja ili staratelja.

Nositelj odabranog projekta (grad odabran za provođenje akcije prikupljanja otpada) osigurava sredstva za volontersku akciju, dok organizatori Natječaja zadržavaju pravo da zahtijevaju brendiranje volonterske akcije znacima i simbolima organizatora Natječaja.

Obveza prijavljenog grada je prikupljeni otpad zbrinuti na odgovarajući način.

Predstavnici organizatora zadržavaju pravo nadgledanja akcije prikupljanja otpada.

Nositelj projekta (odabrani grad) odgovoran je za konačnu provedbu projekta koji je odabran u Natječaju, uključujući akciju sađenja sadnica, a u skladu s datumima iz rokova natječaja navedenih po točkom 3. Natječaja.

11. Odustajanje od sudjelovanja u Natječaju

Prijavitelj može u svakome trenutku pisanim putem, odnosno putem e-maila, povući prijavu/prijedlog za što im organizator Natječaja stavlja na raspolaganje sljedeći kontakt:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Povlačenjem prijave gubi se pravo na daljnje sudjelovanje u Natječaju, a prijavitelji projekata neće iskazivati nikakva potraživanja prema organizatorima Natječaja.

12. Odabir pobjednika Natječaja i posebna priznanja sudionicima

Pobjednik u svakoj od tri navedene kategorije Natječaja izabrat će se na način da se boduju sljedeći kriteriji:

Broj sudionika/volontera u akciji čišćenja.

Ukupna količina sakupljenog otpada izvagana u kilogramima: kao dokaz o količini prikupljenog otpada prihvatit će se i dostavnica/otpremnica/zapisnik ili neki drugi jednakovrijedan dokument izdan od strane tvrtke ovlaštene za zbrinjavanje otpada. Alternativno, organizatori Natječaja mogu odrediti osobu koja će na licu mjesta izmjeriti (izvagati) količinu sakupljenog otpada u kilogramima, količina će se upisati u tablicu, ukupnu količinu svojim potpisom potvrđuje osoba zadužena od grada za verifikaciju ovakvog mjerenja.

Pojedinačni doprinos volontera: kilograme prikupljenog otpada dijeli se s brojem sudionika pa ako npr. u akciji sudjeluje 100 ljudi i skupe 100 kg otpada, to je 1 kg po sudioniku, a ako sudjeluje 10 ljudi i skupe 50 kg to je 5 kg po sudioniku - time je druga grupa/grad bolja/dobiva više bodova.

U slučaju istog broja glasova dvaju gradova unutar jedne kategorije, u obzir će se uzeti i sljedeći kriteriji:

procjena stupnja korisnosti za lokalnu/širu društvenu zajednicu/grad;

razina doprinosa zaštiti okoliša i prirode te smanjenju negativnog utjecaja na okoliš;

utjecaj prijavljenog projekta na podizanje svijesti javnosti o važnosti zaštite okoliša i prirode i načinima primjene načela održivosti u svakodnevnom životu,

te će temeljem ovih kriterija biti izabran krajnji pobjednik u kategoriji.

Organizatori Natječaja nositeljima odabranih projekata, a u svrhu definiranja obveza, prema potrebi će ponuditi sklapanje ugovora o osvojenoj nagradi u Natječaju.

Nositelji projekata (gradovi pobjednici) dužni su u roku od 15 dana od dana zaprimanja obavijesti o odluci o pobjedi u Natječaju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za izradu ugovora o donaciji/suradnji.

13. Prijelazne i završne odredbe

Prijavom na Natječaj gradovi/odabrani predstavnici prihvaćaju da se osnovni podaci navedeni u prijavi koriste u svrhu informiranja javnosti od strane organizatora Natječaja u tiskanom, digitalnom, zvučnom, slikovnom, video ili nekom drugom formatu ili kanalu. Prema potrebi organizatora, odgovorne osobe odabranih gradova imat će obvezu sudjelovanja u medijskoj komunikaciji.

Organizatori zadržavaju pravo informiranja medija u svrhu promocije Natječaja što uključuje i sve prijavljene, predložene i odabrane projekte, inicijative, kampanje ili ideje. Svi sudionici – predstavnici gradova, kao i angažirani volonteri, bespogovorno prihvaćaju da ih se snima i/ili fotografira tijekom bilo koje akcije u sklopu Natječaja i provedbe programa čišćenja ili sadnje sadnica.

Organizatori zadržavaju pravo u svakome trenutku bez navođenja razloga promijeniti uvjete ili obustaviti Natječaj osobito ako to bude nužno uslijed više sile ili vanjskih okolnosti na koje organizator ne može utjecati ili ako samo na taj način bude moguća zajamčenost uredne provedbe Natječaja. Organizatori Natječaja nemaju obvezu na povrat bilo kojih sredstava koje su prijavitelji uložili u prijavu ili sudjelovanje na Natječaju.

Organizatori Natječaja u najboljoj vjeri prepuštaju prijaviteljima na Natječaj odabir lokacija sadnje, uz pretpostavku poštivanja prostornih planova i razvojnih dokumenata gradova, te s ove pozicije Organizatori ne preuzimaju na sebe nikakvu odgovornost.

U slučaju nepoštivanja svih zakonskih odredbi i normi, organizatori Natječaja zadržavaju pravo zahtijevati nadoknadu utrošenih sredstava te na eventualnu odštetu zbog nesavjesnog postupanja prijavitelja na Natječaj.

14. Dodatne informacije

Sva pitanja o prijavi, pravilima i uvjetima Natječaja te kriterijima odabira gradova i projekata, kao i nagradama za pobjednike, moguće je uputiti na e-mail adresu:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:20