Osijek je domaćin simpoziju Pokaži srce na kojem će biti predstavljeni novi iskoraci u sportskoj medicini

Besplatni sistematski pregledi za građane ispred Opus Arene

Pokaži srce

Uoči važne kvalifikacijske utakmice za Europsko prvenstvo, koju hrvatska nogometna reprezentacija u četvrtak, 12. listopada u Osijeku igra protiv Turske, vodeći hrvatski stručnjaci na osječkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera, isti dan u 13 sati predstavit će najnovija dostignuća i podijeliti iskustva u ovom iznimno važnom području. Raspravljat će o aktualnim temama te se osvrnuti na velike sportske izazove današnjice, ali i predstaviti nove iskorake u sportskoj medicini koji osiguravaju sigurniju budućnost profesionalnih sportaša.

Listu uglednih imena predvode doc.dr.sc. Tomislav Madžar, predsjednik organizacijskog odbora simpozija, predstavit će projekt preventivni sportski pregledi Pokaži srce kojim je do sada omogućeno više od tisuću besplatnih sveobuhvatnih zdravstvenih pregleda sportašima diljem Hrvatske. Dr. sc. Tomislav Vlahović govorit će o metodama oporavka u modernom nogometu i iskustvima hrvatske nogometne reprezentacije, prof. dr. sc. Martina Smolić govorit će o uporabi anabolika i jetrenim oštećenjima kod sportaša, dr.sc. Mirela Marić koja će predstaviti personaliziranu prehranu – formulu za sportski uspjeh dok će doc. dr. sc. Ivo Dumić Čule predstaviti radiološku dijagnostiku sportskih ozljeda, a doc. dr. sc. Hrvoje Roguljić upozorit će na ozbiljnu temu srčane smrti u sportaša.

Upravo u okviru aktivnosti sportsko-zdravstvene platforme Pokaži srce posjetitelji će na dan nogometne utakmice u četvrtak 12. listopada, u sklopu službene Fan zone ispred novog osječkog stadiona Opus Arena od 12 do 20 sati imati priliku besplatno obaviti medicinske pretrage važne za zdravlje i zdravo bavljenje sportom. One uključuju klinički pregled liječnika s auskultacijom uz mjerenje tlaka i pulsa, uz osobnu i obiteljsku anamnezu, pregled glave, vrata, trupa i ekstremiteta, fizikalni pregled pluća srca i trbušnih organa, kompletna antropometrijska mjerenja – visina, težina, 12-kanalni elektrokardiogram (EKG), spirometrija, mjerenje glukoze, mjerenje tjelesne kompozicije analitičkom vagom, fizioterapijska procjena, nutricionističko savjetovanje, pregled vida te se savjetovanje s nutricionistima, fizioterapeutima i liječnicima specijalistima sportske medicine.

Oni najbrži i najspretniji, uz predočenje iskaznice ili potvrde članstva u sportskom klubu, imaju priliku osvojiti kupon za besplatni zdravstveni pregled sportaša te ostvariti druge pogodnosti u poliklinici Vaš Pregled, kao jednom od partnera projekta Pokaži srce.

Projekt Pokaži srce kojeg je prije nešto više od godinu dana pokrenuo PSK uz podršku Hrvatskog nogometnog saveza posvećen je zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka vrhunskog sporta na zdravlje sportaša.

Ovaj cjelodnevni događaj održat će se u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, HNS-a, Hrvatskog društva za preciznu personaliziranu medicinu, Hrvatskog društva za humanu genetiku, Hrvatskog društva za nogometnu medicinu hrvatskog liječničkog zbora, Instituta za sportsku medicinu, Medicinskog centra Mursa, poliklinike Vaš pregled, Specijalne bolnice Sv. Katarina i PSK.

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

image

Pokaži srce

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 06:03