NE PROPUSTITE

Novi broj magazina D&D – Dom i Dizajn u nedjelju, 20. lipnja uz Nedjeljni Jutarnji

Haptički dizajn, arhitektonska senzacija na Pagu i puno ljetne inspiracije
Novi broj magazina D&D – Dom i Dizajn

Novi broj magazina D&D – Dom i Dizajn na kioscima možete pronaći u nedjelju, 20. lipnja, a taj, prigodni datum, samo jedan dan prije službenog početka ljeta, odredio je i naše teme u ovom izdanju. Tako vas vodimo u brojne ljetne, hedonističke rezidencije diljem Hrvatske.

Jednu takvu pronašli smo na otoku Murteru, a ona savršeno spaja eksterijer i interijer i čini da svatko tko boravi u njoj potpuno otpusti kočnice te maksimalno uživa i odmara se. Upravo takva je i kuća u Istri, koja nas je oduševila kombinacijom suvremenosti i romantičnosti nekih prošlih vremena, koja nam u posljednje vrijeme itekako nedostaje. Vodimo vas i u totalno stylish stan u Varaždinu, čija nam je vlasnica ispričala kako je sa suprugom potpuno sama uređivala njihovo obiteljsko gnijezdo, a kao šlag interijerske mjesečne doze inspiracije tu je arhitektonska senzacija u Mandrama na Pagu. Izazov ovog projekta, čiji je autor arhitekt Vedran Jukić iz studija SODA Arhitekti, bio je osigurati zaštitu od pogleda u gustom okruženju, a pritom omogućiti ugodan boravak na otvorenom i vizure na okolne otoke Maun, Olib i Škrdu. Provjerite konačni rezultat!

Kao temu broja odabrali smo istražiti i obraditi nešto što nas je osvojilo već prije nekog vremena – drvene vikendice. Pronašli smo tri fantastične vikendice u Hrvatskoj od tog popularnog i ekološkog materijala i porazgovarali s njihovim vlasnicima o tome kako provode vrijeme u njima, zašto ih toliko vole i koje su njihove glavne prednosti.

U novom broju magazina D&D pišemo i o haptičkom dizajnu. Naime, posvuda u posljednje vrijeme čujemo riječ beskontaktno, a s pojavom pandemije koronavirusa pojam je dobio sasvim novo značenje. Moglo bi se reći da se u današnje vrijeme većina pomalo užasava dodira. Ironija je što je upravo dodir ljudskim bićima prijeko potreban. Ne samo za doživljavanje svijeta oko sebe nego i iz psihološke potrebe. Stisak ruke ili prijateljski zagrljaj u nama izaziva snažne emocije zajedništva i utjehe. Mnogi dizajneri danas iskorištavaju ovu činjenicu ne samo igrajući se našom percepcijom nego i profitirajući od nje. Naime, mnogi su dizajnerski predmeti stekli svoju slavu igrajući upravo na efekt iznenađenja koji se javlja prilikom haptičkog iskustva sa stvarnim predmetom. Otkrivamo sve što trebate znati ovoj zanimljivoj temi!

Tu je i naša fotopriča i prijedlog u kojim domaćim trgovinama i po kojoj cijeni kupiti najfinije mirise za dom. Neka vam ovi sunčani dani najljepše mirišu. Priuštite si taj osjećaj, zaslužili ste nakon ove izazovne godine.

Te, ali i još mnoge druge teme čitajte u nedjelju, 20. lipnja, u novom broju magazina D&D – Dom i Dizajn uz Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:00