Nadzorni odbor upoznat je s rezultatima poslovanja Grupe Petrol u prvom tromjesečju 2022. i poslovanje u otežanim uvjetima ocjenjuje kao uspješno

Petrol d.d.

Nadzorni odbor društva Petrol d.d., Ljubljana, na 11. se sjednici upoznao s Izvješćem o poslovanju Grupe Petrol i društva Petrol d.d., Ljubljana, u prva tri mjeseca 2022. godine. Imajući u vidu otežane uvjete poslovanja i energetsku krizu te situaciju u Ukrajini, Grupa Petrol posluje uspješno. Uprava društva na trenutačne uvjete odmah reagira na pravi način. U ključnim pokazateljima poslovanja Grupa Petrol ostvarila je rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Na ostvareni EBITDA u prva tri mjeseca 2022. godine u iznosu od 65,6 milijuna EUR bitno je utjecalo i uključivanje društva Crodux derivati dva d.o.o. u Grupu Petrol.

Turbulentno poslovno okruženje

U prva tri mjeseca 2022. godine Grupa Petrol, kao i sve tvrtke posljednjih godina, suočila se s turbulentnim događanjima na svjetskim gospodarskim i energetskim tržištima. Uvjete u poslovnom okruženju snažno su obilježili nastavak epidemije bolesti COVID-19, zaoštravanje uvjeta na energetskim tržištima pod utjecajem vojnih događanja u Ukrajini te posljedične vladine mjere za ublažavanje energetske krize na stanovništvo i tvrtke u pojedinim državama. Gospodarstvo je inače ostvarilo stabilan rast, koji su pratile visoke cijene goriva i energenata. Svi ti čimbenici utjecali su na poslovanje Grupe Petrol u prvom tromjesečju 2022.

Grupa Petrol na svim se tržištima na kojima posluje dosljedno pridržavala uputa nadležnih institucija i kada je riječ o provođenju mjera za ograničavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 i kada se radi o određivanju cijena naftnih derivata. Kao i u 2021. godini, i u prvom tromjesečju 2022. godine nastavila je težiti optimizaciji troškova i poslovnoj racionalizaciji i prilagodila je ponudu aktualnim uvjetima.

Poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2022.

Grupa Petrol u prva je tri mjeseca 2022. godine ostvarila usklađenu bruto dobit u iznosu od 162,2 milijuna EUR, što je za 18 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. godine. Veliki doprinos rastu usklađene bruto dobiti dalo je uključivanje društva Crodux derivati dva d.o.o. u Grupu Petrol. EBITDA Grupe Petrol u prva tri mjeseca 2022. godine iznosio je 65,6 milijuna EUR, što je za 21 posto više nego u prva tri mjeseca 2021. godine. Rastu je najviše doprinijelo uključivanje društva Crodux derivati dva d.o.o. u Grupu Petrol i dobar rezultat na području trgovanja električnom energijom. U strukturi EBITDA 37 posto predstavljaju goriva i derivati, 13 posto trgovina robom i uslugama, 47 posto energija i rješenja, a 3 posto su ostali prihodi. Neto dobit Grupe Petrol u prvom je tromjesečju 2022. iznosila 32,4 milijuna EUR, što predstavlja 17-postotni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Grupa Petrol u prva je tri mjeseca 2022. godine prodala 906,4 tisuća tona goriva i derivata, što je 41 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine. Najveći utjecaj na rast prodaje goriva i derivata imalo je uključivanje društva Crodux derivati dva d.o.o. u Grupu Petrol. Uključivanjem tog društva u strukturi prodaje goriva i derivata smanjio se udio prodaje u Sloveniji, a povećao se udio prodaje na tržištima JI Europe.

Osim energetske krize, na prodaju goriva i derivata utjecale su i državne mjere na pojedinim tržištima. U Sloveniji je cijena ekstralakog loživog ulja bila regulirana već od 20. listopada 2021., a cijene benzina NMB-95 i dizela regulirane su od 15. ožujka 2022. nadalje. Cijene goriva u Sloveniji u navedenom su razdoblju bile znatno niže nego u većini susjednih država, što je značajno povećalo prodaju količine, ali se negativno odrazilo na usklađenu bruto dobit. U Hrvatskoj su cijene bile regulirane od 7. veljače 2022. nadalje, a u Srbiji od 12. veljače. Sve to uzrokovalo je nižu usklađenu bruto dobit u prodaji naftnih derivata nego u istom razdoblju prošle godine.

Od prodaje robe i usluga Grupa Petrol u prva je tri mjeseca 2022. godine ostvarila 101,5 milijuna EUR prihoda, što je za 21 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Glavni razlog pada prelazak je DARS-a na elektroničku naplatu cestarine i posljedično evidentiranje neto prihoda od prodaje vinjeta za autoceste kao razlike između prodajne i nabavne cijene. U odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjili su se i prihodi od prodaje prehrambene robe i toplih napitaka, koji su prošle godine u prvom tromjesečju dosegli rekordne vrijednosti, a ove su se godine smanjili zbog obveznog ispunjavanja PCT uvjeta pri ulasku na prodajna mjesta.

Na području energije i rješenja, koje obuhvaća prodaju energetskih rješenja (sustavi energetskog i ekološkog upravljanja objektima, vodovodni sustavi, sustavi učinkovite rasvjete, daljinska energetika, čišćenje voda, industrijska rješenja), toplinskih sustava, distribuciju prirodnog plina, energenata (prodaja i trgovanje električnom energijom, prodaja i trgovanje prirodnim plinom), mobilnost i proizvodnju energije, Grupa Petrol u prvom je tromjesečju 2022. godine prodala 5,7 TWh prirodnog plina, 2,9 TWh električne energije i 83,7 tisuća MWh toplinske energije.

Na temelju Zakona o kontroli cijena, koji državi nalaže obvezu naknade gospodarske štete i izgubljene dobiti zbog ograničavanja cijena pogonskih goriva, društvo Petrol predalo je Vladi Republike Slovenije zahtjev u iznosu od 51,3 milijuna EUR za razdoblje od 15. ožujka do 30. travnja 2022. Dio zahtjeva koji se odnosi na razdoblje od siječnja do ožujka 2022. iznosi 18,4 milijuna EUR. Taj zahtjev nije prepoznat u financijskim izvještajima društva Petrol d.d, Ljubljana, za razdoblje od siječnja do ožujka 2022.

Široka maloprodajna mreža i solidan financijski položaj

Krajem ožujka 2022. Grupa Petrol imala je 6.162 zaposlenih, 593 benzinske postaje i 323 punionice za električna vozila. Maloprodajna mreža Grupe Petrol uključuje 318 benzinskih postaja u Sloveniji, 202 u Hrvatskoj, 42 u Bosni i Hercegovini, 16 u Srbiji i 15 u Crnoj Gori.

Solidan položaj Grupe Petrol potvrđuje i dugoročna bonitetna ocjena BBB- sa stabilnim izgledom, koju je u travnju 2021. potvrdila bonitetna kuća Standard & Poor's.

Prema mišljenju Nadzornog odbora društva Petrol d.d., Ljubljana, Uprava društva u prvom je tromjesečju 2022. nastavila uspješno upravljati poslovanjem Grupe Petrol u trenutačnim tržišnim uvjetima, što se očituje u dobrim poslovnim rezultatima u prvom tromjesečju 2022. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:09