Faust Vrančić zadužio je svijet svojim izumima, kojima su sad posvećene dvije nove numizmatičke kovanice

Da je Hrvatska zemlja genijalaca koji su svojim inovacijama ostavili dubok trag u povijesti znanosti i tehnologije, već je dobro poznata stvar, a jedan od njih bio je i Faust Vrančić, kojem počast odaju dvije nove numizmatičke eurokovanice Hrvatske kovnice novca. One predvode numizmatičku seriju kovanog novca „Hrvatski inovatori“ i kao takve na sebi nose motive dva najznačajnija Vrančićeva izuma: padobrana i mlina.

Zlatna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića“

 Branimir Kralj

O tome koliko je šibenski inovator, filozof, svećenik, leksikograf i diplomat Faust Vrančić bio ispred svog vremena, dovoljno govori činjenica da su njegovi pojedini radovi, inovacije i vizije, postali stvarnost nekoliko stoljeća kasnije. Čovjek kojem se pripisuje izum padobrana kakvim ga danas znamo, 1615. godine u Veneciji je objavio knjigu „Machinae novae“ (Novi strojevi), u kojoj su sabrana bila njegova najbolja djela i dalekovidni projekti koji će svoju primjenu u praksi pronaći stotinama godina nakon što su otisnuti.

image

Zlatna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića

Hrvatska kovnica novca

Padobranom kao idejom prije njega se bavio Leonardo da Vinci, no tek je Vrančić uspio postići konstrukciju koja sadrži sve elemente modernog padobrana i omogućuje sigurno spuštanje s velikih visina. Uz padobran, odnosno projekt nazvan “Homo Volans” (Leteći čovjek) u knjizi “Machinae novae” (Novi strojevi) istaknuto mjesto među Vrančićevim izumima zauzimaju i mlinovi i mostovi, koji su s vremenom označili početak bolje iskoristivosti energije vjetra i vode. Vrančić opisuje čak osamnaest vrsta mlinova koje pokreću vjetar, vodena snaga, morske struje, ljudski ili životinjski pogon.

Ova dva njegova najzvučnija izuma motivi su na novim numizmatičkim eurokovanicama s kojima Hrvatska kovnica novca pokreće prigodnu seriju numizmatičkih kovanica “Hrvatski inovatori”, s ciljem promidžbe Hrvatske kao zemlje znanja i skretanja pozornosti na izume domaćih znanstvenika koji su značajno pridonijeli raznolikim područjima prirodnih i tehničkih znanosti.

image

Srebrna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića“

Hrvatska kovnica novca

U prodaji će se naći:

- Zlatna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića“, nominalne vrijednosti 100 eura i mase jedne unce zlata

- Srebrna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića“, nominalne vrijednosti 4 eura i mase jedne unce srebra

Na likovnom rješenju ove kovanice surađivale su dvije hrvatske kiparice: Jelena Mavrić Varga, mag.art., koja je dizajnirala naličje kovanice, te Paula Banić Vudrag, mag.art., koja je dizajnirala lice kovanice.

Naličje kovanice prikazuje crtež pod brojem 38. "HOMO VOLANS" (Leteći čovjek), prvi tiskani crtež padobrana. Lice prikazuje crtež pod brojem 13. "MOLAE TVRRIS ROTVNDAE” (Mlin u okruglom tornju), pomični krov u mlinu s lopaticama kojeg pokreće snaga vjetra. Oba imaju svoje mjesto u Vrančićevoj povijesnoj knjizi “Machinae novae” (Novi strojevi).

image

Zlatna numizmatička kovanica „Inovacije Fausta Vrančića“

Branimir Kralj

Odlučite li se za ove numizmatičke kovanice kao dar nekom vama dragom, korisna je informacija da svaka od njih dolazi u poklon kutiji s certifikatom koji potpisuje guverner Hrvatske narodne banke.

Zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu „Inovacije Fausta Vrančića“ moguće je nabaviti putem web trgovine Hrvatske kovnice novca te kod prodajnih partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:45