Europska unija ulaže u digitalnu i zelenu tranziciju hrvatskih poduzeća

U novom financijskom razdoblju 2021.-2027. Europska unija stavlja još veći naglasak na važnost zelene i digitalne tranzicije s ciljem stvaranja održivijeg i otpornijeg europskog gospodarstva. Radi se ujedno o području unutar kojeg će biti moguće ostvariti najveće sufinanciranje budućih EU projekata.

MEC

Europska unija nastoji transformirati svoje gospodarstvo ulaganjem u zelene i digitalne tehnologije koje, osim što izravno odgovaraju na nadolazeće izazove klimatske krize, također predstavljaju ogroman potencijal za rast i daljnji razvoj europskih poduzeća.

U Republici Hrvatskoj, u dosadašnjoj provedbi EU fondova, financijska sredstva za digitalnu i zelenu tranziciju dodjeljivala su se kroz Operativni programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., odnosno kroz Prioritetnu os 3 „Poslovna konkurentnost“ ukupne vrijednosti 585,7 milijuna eura. Ciljevi navedenog prioriteta uključivali su bolji pristup financiranju za male i srednje poduzetnike, poboljšan rast i razvoj malih i srednjih poduzetnika na domaćim i stranim tržištima te poboljšanu inovativnost malih i srednjih poduzetnika uz omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva. Ova bespovratna financijska sredstva poduzetnici su vrlo uspješno koristili i time povećali učinkovitost, kompetitivnost i internacionalizaciju svoga poslovanja, a samim time i konkurentnost na domaćem i inozemnom tržištu.

Potencijal zelenog gospodarstva za rast i razvoj prepoznala je tvrtka MEC d.o.o. iz Nedelišća koja se bavi proizvodnjom fleksibilne ambalaže pretežito za prehrambenu industriju i koja ima dugogodišnje iskustvo u korištenju EU fondova. Radi se o obiteljskog tvrtki koja ove godine slavi tri desetljeća uspješnog poslovanja te koja pokriva gotovo četvrtinu domaćeg tržišta.

Tvrtka na godišnjoj razini bilježi rast prometa te neprestano ulaže u tehnološki proces, a sve u svrhu pružanja kvalitetne usluge i praćenja trendova na svjetskom tržištu. Tako su još 2017. godine proveli projekt “Povećanje konkurentnosti i učinkovitosti poslovnih procesa uvođenjem integriranog CRM i ERP rješenja“ kojim su poboljšani način i kvaliteta rada kroz informatičke procese. Vrijednost projekta iznosila je 231.708 kuna, dok su bespovratna sredstva iz EU fondova iznosila 166.829 kuna.

image

MEC

U sklopu projekta nabavljena je računalna oprema te je implementiran integrirani CRM i ERP sustav. Nabavom nove računalne opreme te integriranog CRM i ERP sustava poduzeće je unaprijedilo marketing i prodaju, omogućilo racionalnije planiranje i bolje iskorištavanje materijala kroz optimalno grupiranje i detaljnije praćenje radnih naloga i tako ostvarilo mogućnost praćenja slijednosti materijala od ulaza na skladište do isporuke gotovog proizvoda kupcu. Osim podizanja kvalitete te indirektnog povećanja proizvodnje, projekt je omogućio povećanje kapaciteta tiska te smanjenje količine otpada.

Za sljedeći projekt naziva „Projekt izmjene rasvjete i izgradnje sunčane elektrane radi povećanja energetske učinkovitosti u proizvodnim industrijama“ čija je ukupna vrijednost iznosila 1.131.393 kuna, MEC je osigurao bespovratnu potporu iz EU fondova u iznosu od 861.887 kuna.

Projektom je izgrađena sunčana elektrana MEC nazivne snage 100 kW s očekivanom godišnjom proizvodnjom od 152,18 MWh ekološki čiste električne energije. Proizvedena električna energija pretežito se koristi za vlastite potrebe kupca dok se višak predaje u distribucijsku mrežu. Time je energetska učinkovitost poboljšana u cjelini što je uvelike utjecalo na smanjenje troškova proizvodnje, a samim time i na povećanje sveukupne kvalitete rada.

Krajem prošle godine tvrtka je započela provedbu projekta „Jačanje konkurentnosti poduzeća MEC ulaganjima u digitalnu i zelenu tranziciju“ kojim je nabavljen stroj za tisak te je uveden sustav automatskog pakiranja, čime je riješen niz problema kao što su ograničeni proizvodni kapaciteti, smanjena fleksibilnost proizvodnje, visoki troškovi poslovanja, nastanak otpada te nedostatak takozvanih „pametnih“ proizvodnih sustava kojima se postižu automatizacija, digitalizacija, umreženost i povezanost poslovnih procesa. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 16,2 milijuna kuna pri čemu je 7,5 milijuna kuna dodijeljeno iz EU fondova.

„Stroj koji smo nabavili trenutačno je trend na tržištu, jer osim što omogućuje preradu novih reciklabilnih materijala, također omogućuje tisak s vodenim bojama koje drastično smanjuju utjecaj na okoliš. Projektom smo dodatno uveli automatizaciju pakiranja novih roba i time eliminirali mogućnost ljudskih pogrešaka,“ izjavio je Danko Železnjak, direktor tvrtke MEC.

O uspješno provedenim projektima Železnjak govori: „EU fondovi poslužili su nam kao vjetar u leđa i pomogli su da brže ostvarimo strateške ciljeve tvrtke. Osim što sam proces internacionalizacije i izgradnje ide puno brže i lakše uz EU fondove, zahvaljujući sredstvima iz fondova uvelike smo podigli udio vanjskog prometa i trenutno izvozimo 45% svih svojih proizvoda“.

Ovakvi primjeri uspješnih EU projekata mogu poslužiti kao dobar primjer i poticaj drugim hrvatskih poduzećima da svoje projekte prijave na natječaje za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije kako bi dodatno unaprijedili svoje poslovanje te konkurirali na tržištu. Ono što poduzetnicima svakako ide u prilog je činjenica da je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike povoljniji.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:56