POTPORA HRVATSKOG GOSPODARSTVA

Dvadeset najznačajnijih domaćih kompanija Banovini pomoglo s više od milijardu kuna

Petrinja izložba

Dvadesetak najvećih hrvatskih kompanija u javnom sektoru i privatnom vlasništvu dosad je potresom stradalim dijelovima Sisačko-moslavačke županije uputilo pomoć u ukupnom iznosu od oko milijardu kuna, utvrdilo je istraživanje Jutarnjeg lista.

U taj iznos, među ostalim, ulaze hitne intervencije kompanija u infrastrukturu petrinjskog i glinskog područja odmah nakon potresa 29. prosinca prošle godine, sanacija štete nastale na poslovnim prostorima i postrojenjima, donacije u novcu i opremi, kupnja kontejnera i kamp-kućica za smještaj građana kojima su kuće i stanovi srušeni ili narušeni, kao i masovna nenaplata dijela usluga javnih poduzeća za građane koji imaju prebivalište na potresom stradalim područjima.

Najveće izdatke za pomoć Petrinji, Glini i Sisku nakon potresa, prema podacima koje smo prikupili, imali su HEP i Hrvatske vode. U HEP-u ulaganja u oštećenu elektroenergetsku infrastrukturu na Baniji procjenjuju na 500 milijuna kuna, pojašnjavajući kako u taj iznos računaju hitne sanacije štete i obnovu mreže s pripadajućom opremom i objektima koja je, dodaju, još u tijeku.

- Ključna uloga i doprinos HEP Grupe u pomoći stradalom stanovništvu Sisačko-moslavačke županije je otpis potraživanja za energiju kućanstvima u iznosu većem od 80 milijuna kuna - navode u državnoj elektroprivredi uz dodatak da su područja stradala u petrinjskom potresu pomagali i na druge načine.

I pomoć Hrvatskih voda potresom stradalim dijelovima Sisačko-moslavačke županije koju u tom javnom poduzeću procjenjuju na 162 milijuna kuna odvijala se kroz hitne sanacije ugrožene infrastrukture i dodatna ulaganja kako bi se spriječilo širenje štete. Među ostalim, Hrvatske vode odmah su nakon potresa pristupile sanaciji nasipa Kupe kod petrinjskih i sisačkih prigradskih naselja Stara Drenčina i Staro Pračno, ulaganjima u petrinjski, glinski i sisački vodovod, kao i, u kasnijoj fazi, sanaciji famoznih vrtača u Donjim Kukuruzarima i Mečenčanima.

Osim HEP-a, i Hrvatske autoceste odrekle su se dijela prihoda u korist potresom stradalog područja Sisačko-moslavačke županije kroz nenaplatu cestarina na autocesti A11 Zagreb-Sisak. Riječ je, kako nam je priopćeno iz HAC-a, o 30 milijuna kuna nenaplaćene cestarine na A11.

Hrvatske ceste svoju interventnu pomoć sanaciji šteta od potresa na cestama Banije procjenjuju na 50 milijuna kuna, uz najavu daljnjih ulaganja za pravce koji su sada u fazi projektiranja. Naša najveća kompanija Ina uplatila je 2,5 milijuna kuna izravne pomoći Baniji, ali je, kako nam je priopćeno iz Ine, pomagala i na druge načine, donacijama u gorivu, plinu, kontejnerima, ustupanjem skladišta, kao i financijskom pomoći svojim djelatnicima na tom području.

U pomoć Baniji među prvima se uključio i Hrvatski Telekom koji je donirao tri milijuna kuna na račun "Pomoć za obnovu nakon potresa", no zacijelo najvažniji angažman HT-a bila je brza uspostava telekomunikacijskog prometa koji je prekinut u prvim satima nakon petrinjskog potresa.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Kostas Nebis, rekao je kako su "razorni potresi koji su pogodili Sisačko-moslavačku županiju sve nas zaprepastili, a istodobno su doveli do toga da ljudi diljem Hrvatske pokažu ono najbolje od sebe, dobrotu, solidarnost i spremnost da pomognu."

- Ponosan sam na naše zaposlenike koji su odmah nakon potresa bili na pogođenim područjima kako bi omogućili funkcioniranje telekomunikacijske mreže te kako bi svi ostali povezani. U najkraćem mogućem roku s partnerima smo omogućili neprekinuti rad baznih stanica na području Siska, Petrinje i Gline, te smo s dodatnim pokretnim baznim stanicama povećali kapacitete. Istodobno smo na pogođena područja dostavili tisuće SIM kartica, prijenosnih punjača, uspostavili Wi-Fi u prihvatnim centrima, a s financijskom donacijom od tri milijuna kuna, te brojnim drugim mjerama i velikim privatnim angažmanom naših zaposlenika diljem Hrvatske barem smo malo u tim teškim trenucima pomogli našim sugrađanima - naglasio je predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

Među javnim poduzećima koja su uputila pomoć područjima stradalima u petrinjskom potresu su i Hrvatske šume i Hrvatska pošta. Prema izvješću koje smo dobili iz direkcije Hrvatskih šuma, ta je pomoć išla, među ostalim, kroz donacije (ogrjev, hrana), ustupanje imovine i opreme, ali i povećanje isporuke drva tvrtkama s Banije. Hrvatske pošte uplatile su milijun kuna izravne donacije za petrinjski i glinski kraj, a pomagali su i u prikupljanju i dostavi pomoći.

I najveće hrvatske banke uključile su se u pomoć potresom oštećenim dijelovima Sisačko-moslavačke županije. Izravne financijske donacije su Baniji uplatile Zagrebačka banka (milijun kuna), Privredna banka Zagreb (7,8 milijuna kuna), Erste banka (dva milijuna kuna) i Hrvatska poštanska banka koja je gradskoj upravi Petrinje uplatila milijun kuna pomoći. Spomenute banke angažirale su se u pomoći i na druge načine, kao što je ponuda svojim klijentima s potresom stradalih područja odgode otplate kredita i do godinu dana.

Perjanice domaće prehrambene industrije, tvrtke iz sastava Fortenova grupe i Podravka, uputile su na Baniju pomoć u hrani i volontere koji su dostavljali pomoć, pomagali u raščišćavanju ruševina i izvođenju građevinskih radova.

- Ukupno su Fortenova grupa, njezine kompanije i zaposleni donirali više od 3,1 milijun kuna u novcu i robi kao pomoć stradalima - priopćeno nam je iz Fortenove.

Najveći domaći osiguravatelj Croatia osiguranje iz sastava Adris grupe donirao je milijun kuna za pomoć u obnovi porušenih kuća u petrinjskom potresu, a pomoć su stradalima uputile još dvije kompanije Adrisa, Maistra i Cromaris. Najbrže rastuća hrvatska kompanija, Enna Grupa, odlučila je pružiti pomoć potresom stradalim područjima sisačke regije u suradnji sa zakladom Novo sutra dugogodišnjim stipendijama za đake i studente iz tog kraja, a ukupni budžet zaklade procjenjuju na osam milijuna kuna. Na sličan način, putem natječaja Zajedno, u potresu stradalo područje Sisačko-moslavačke županije će pomoći i trgovački lanac dm - drogerie markt te će iz proračuna natječaja u visini od četiri milijuna kuna financirati škole, bolnice i male poduzetnike sa sisačkog, petrinjskog i glinskog područja.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:49