Do odgovora na klimatske promjene kroz sredstva iz fondova Europske unije

GDi

Budućnost Europske unije je u gospodarskom rastu i razvoju njenih zemalja članica, no jednaku važnost imaju aktivnosti u području sprječavanju rizika i prilagođavanja izazovima klimatskih promjena.

Jedan od najznačajnijih ciljeva kohezijske politike Europske unije odnosi se na promicanje zelenoga gospodarstva utemeljenog na učinkovitom korištenju resursa i ulaganja u najsuvremenija istraživanja i inovacije za očuvanje prirodnog okoliša Europe.

Stoga je Republika Hrvatska u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. osigurala značajna financijska sredstva za umanjivanje posljedica klimatskih promjena, i to kroz Prioritetnu os 5 „Klimatske promjene i upravljanje rizicima“ u iznosu od 245.396.147 eura i Prioritetnu os 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“ u iznosu od 1.987.360.608 eura.

Važno je napomenuti da u okviru navedenog operativnog programa i Prioritetna os 1 „Jačanje gospodarstva primjenom istraživanja i inovacija“ također ima značajnu ulogu u borbi protiv klimatske krize, čemu najbolje svjedoči projekt hrvatske tvrtke GDi naziva „Razvoj IT platforme za upravljanje rizicima od poplava i ublažavanje štetnih posljedica po okoliš - GDi Ensemble Floodsmart”. Projekt je dobio bespovratna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 4.660.209,82 kuna, pri čemu je ukupna vrijednost projekta 9.351.595,57 kuna.

image

GDi

Ovim projektom, GDi je želio dati svoj doprinos suočavanju s izazovima klimatskih promjena i to kroz razvoj IT platforme za upravljanje rizicima od poplava u stvarnom vremenu i ublažavanje štetnih posljedica po okoliš. To je posebno bitno za Hrvatsku, gdje se očekuje da će najveće nepogode uzrokovane klimatskim promjenama biti upravo poplave.

GDi je inače inovativna visokotehnološka tvrtka koja se bavi digitalnim rješenjima za upravljanje ljudskim i prirodnim resursima, imovinom, infrastrukturom, poslovnim procesima i operacijama, pri čemu koriste geoinformacije i geoinformacijske sustave.

Razvojem njihove platforme „GDi Ensemble FloodSmart“ u najvećoj mogućoj mjeri rješava se jedan od bitnih izazova kod obrane od poplava, a to je koordinacija nadležnih organizacija za zaštitu od poplava te zaštita i spašavanje u slučaju poplave, uz pravovremeno i potpuno informiranje javnosti. U sklopu projekta provedeno je i istraživanje na temu kako najbolje integrirati hidrogeološke značajke poplavnih područja i stanje podzemnih voda u modele opasnosti od poplave, na čemu je radio Hrvatski geološki institut kao projektni partner.

Tijekom provedbe projekta razvijena je aplikacija koja objedinjuje alate za pripremu potrebnih podataka, alate za prostrane analize, alate za konačno oblikovanje i upravljanje rezultatima te internetski portal zaštite od štetnog djelovanja s hijerarhijski organiziranim informacijama o podacima, alarmnim sustavom i prikazom rezultata u vidu internetskog GIS preglednika.

„EU fondovi u području istraživanja i razvoja omogućavaju nam da povećamo i razvijemo interne kapacitete razvojnog tima te da dediciramo značajne resurse u kratkom vremenu na određeni projekt kako bi se novi proizvod što prije našao na tržištu. Brzina izlaska na tržište je iznimno bitna, pogotovo u IT sektoru. U posljednje tri godine značajno je porastao broj djelatnika tvrtke GDi, čemu su dijelom doprinijeli i EU fondovi. Broj stalnih zaposlenika povećao se za 60% od 2018. do 2021. godine. U 2021. godini na razini grupe ostvarili smo prihod od oko 20 milijuna eura te je time 2021. postala godina kada smo ostvarili najviši prihod od osnutka tvrtke. U slučaju ovog projekta, EU fondovi su nam omogućili razvoj jedinstvenog rješenja koje nakon završetka projekta GDi nudi na regionalnom i globalnom tržištu“, zaključio je Mislav Jurišić, GDi-jev savjetnik odbora.

GDi planira dalje koristiti sredstva dostupna kroz fondove Europske unije s ciljem razvoja kapaciteta, umrežavanja te razvoja novih proizvoda. Različiti programi doprinose različitim ciljevima te u sinergiji s investicijama GDi-ja doprinose razvoju poslovanja i inovativnosti tvrtke te širenju na međunarodna tržišta.

Uspjeh tvrtke GDi svakako može biti poticaj drugim hrvatskim poduzećima da prijave svoje projekte na natječaje za dodjelu sredstava iz fondova Europske unije, osobito sada kada je Vlada usvojila novu kartu regionalnih potpora za razdoblje od 2022. do 2027. godine kojom je intenzitet potpore postao još veći, a uvjeti za poduzetnike povoljniji.

Više informacija o primjerima uspješnih projekata i mogućnostima financiranja bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije potražite na stranici www.strukturnifondovi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:17