Digitalizirajte svoje uspomene: presnimite video kazete, super 8 filmove, 16 mm filmove, dijapozitive...

super 8

Kako arhivirati i očuvati analogne medije od propadanja? Poput starih 8 mm, 16 mm filmova, Vhs kazeta, dijapozitiva, negativa, slika, magnetofonskih i audio vrpci.

Obično bi se takve uspomene čuvale u ormaru. S vremenom bi netko, to iste uspomene preselio na tavan, podrum ili garažu. Zavisno o vrsti medija, materijala, temperature i vlage, vremenom dolazi do propadanja.

image

presnimavanje video kaseta

Arhivi i muzeji trude se sačuvati navedene medije, međutim za to je potreban adekvatan prostor sa kontroliranom

temperaturom i vlagom tokom cijele godine. Na primjer, fotografsku građu u boji trebalo bi smjestiti u hladno spremište (ispod 2°C) i 20 – 40% RV, ako se želi osigurati njezina trajnost. Svaki određeni medij zahtjeva različitu mikro klimu. Mikroklimatske uvijete u prostorijama arhiva trebalo bi nadzirati pomoću pouzdanih i redovno održavanih termohigrografa ili digitalnih vlagomjera. Pravilno čuvanje arhivskog materijala, zahtijeva određenu financijsku podršku koju si mnogi ne mogu priuštiti. Nekad su neki Super 8 filmovi pohranjeni u podrumu, bolji od onih koji su bili u dnevnom boravku u ormaru.

Upravo je mokro klima, ta, koja je zaslužna za očuvanje analognih medija.

Bez obzira kako smo do čuvamo svoje medije, danas imamo mogućnost digitalizacije kojom možemo sačuvati svoje uspomene.

image

arhiviranje analognih medija

Što je to digitalizacija starih analognih medija?

Digitalizacija je pohrana različitih analognih podataka na digitalne medije, kao CD, DVD, Stik, Hard disk, SD kartice i sl. Digitalne datoteke lako umnožavamo, kopiramo, čuvamo. Pregledavamo i slušamo. Pomoću određenih programa moguće je dobiti

najbližu izvornu sliku, ton ili čak popraviti određene greške u materijalu.

Digitalni oblik nema miris, okus i nemožemo ga dirati kao analogni medij. Međutim u digitalnom mediju možemo osjetiti, vidjeti uspomene, prisjetiti se nekih starih i ljepih trenutaka, pa čak i onog davnog mirisa, okusa i dodira.

Obrt Super 8 je specijalizirana radnja za digitaliziranje starih video zapisa i fotografija. Osnovan na temelju uspješne Njemačke tvrtke Bilderfuerst iz Fuertha koja je na Njemačkom tržištu prisutna od 1982 g. i zauzima visoki postotak u zastupljenosti. Spajanjem stare sa modernom tehnologijom i vlastitim patentom omogučili su digitaliziranje vrhunske kvalitete u kratkom roku. Zajedničkom suradnjom i prenošenjem iskustva moguče je odraditi najzahtjevnije digitaliziranje i popravke starih video materijala u kratkom roku i povoljnim cijenama.

image

presnimavanje video kaseta

Primjer digitaliziranog Super 8 filma.

https://youtu.be/bOi6KiaLKng

image

arhiviranje analogognih medija

image

arhiviranje analognih medija

Super 8 je specijalizirani obrt za DIGITALIZACIJU FILMOVA: Super 8, Regular 8, 16 mm filma. VIDEA: VHS kazete svih formata. SKENIRANJE: Dijapozitivi, negativi, fotografije. AUDIO: Kazete, magnetofonske vrpce, ploče. Audio – Video montažu i obradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:11