Dan crvenih haljina na ERF-u

Dan crvenih haljina na ERF-u

Ženska inicijativa američke udruge za bolesti srca „Go Red for Women“ sveobuhvatna je podrška s ciljem povećanja svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima žena i poticanja promjena za poboljšanje života žena diljem svijeta. Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti. Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija proširila ju je na svjetsku razinu. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go Red for Women“ podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti. Kampanja se provodi kroz organizacije stručnih skupova, edukacijskih promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Ne radi se samo o nošenju crvenog detalja odjeće, već dijeljenju činjenica i saznanja temeljenih na istraživanjima o zdravlju srca i krvnih žila. Sve žene trebaju preuzeti odgovornost za svoje zdravlje.

Bolesti krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrtnosti i invaliditeta. Većina se takvih bolesti može spriječiti obrazovanjem i promjenama zdravog načina života.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar kod žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Od moždanog udara umire više žena nego muškaraca, a kod žena je još uvijek podcijenjen kao zdravstveni problem. Potrebna je edukacija i podizanje svijesti na razini struke i šire javnosti o problemu moždanog udara kod žena. Čimbenici rizika na koje možemo utjecati (mijenjati ih, kontrolirati i liječiti) su: pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, pretilost, povećana konzumacija alkohola, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest, bolesti srca (osobito fibrilacija atrija), tranzitorna ishemijska ataka (TIA).

U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljinaposvećenu borbi protiv moždanog udara u žena, a obilježava se prvog petka u veljači.

"Ove smo se godine intenzivnije uključili ispred Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Odsjeka za logopediju i Nastavno kliničkog centra, Kabineta za komunikacijske poteškoće odraslih. Kao krovna institucija koja školuje logopede, želimo naglasiti njihovu važnost u cjelokupnoj rehabilitaciji osoba s moždanim udarom, posljedično jezičnim poremećajem - afazijom. Bolesnici nakon moždanog udara nisu dovoljno informirani o logopedu koji se bavi odraslima i koliko je zapravo on važan u prevladavanju višestrukih poteškoća nakon moždanog udara." - poručuje prof. dr. sc. Tatjana Prizl Jakovac.

Pridružite nam se na Danu crvenih haljina na ERF-u, u petak, 3. veljače u 11 sati i podignite svijest o bolestima srca i moždanom udaru u žena i važnosti logopeda u što boljem ishodu njihove cjelokupne rehabilitacije.

Organizatorice događanja su prof. dr. sc. Tatjana Prizl Jakovac i asistentica Ana Došen s Odsjeka za logopediju ERF-a u suradnji sa studenticama 1. godine diplomskog studija logopedije Valentinom Kišan, Vanesom Pandža i Kristinom Selić.

Program započinje uvodnim govorom koji će držati prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju ERF-a doc. dr. sc. Tihana Novak, nakon čega slijedi glazbeni uvod koji izvode studentice 1. godine preddiplomskog studija logopedije Marta Gojmerac i Chiara Pečaver.

Daljnji raspored programa uključuje sljedeće:

  1. prof. dr. sc. Vesna Šerić, dr.med. specijalist neurolog – Specifičnosti moždanog udara kod žena
  2. Studenska sekcija za neuroznanost – Prevencija moždanog udara
  3. asistentica Ana Došen, mag. logoped – Stres i moždani udar
  4. prof. dr. sc. Tatjana Prizl Jakovac – Važnost logopeda nakon moždanog udara
  5. Valentina Kišan, Vanesa Pandža, Kristina Selić, studentice 1. godine diplomskog studija logopedije – Afazija uzrokovana moždanim udarom
  6. Film “Moja baka se šminka” režisera Davida Gaše
  7. Iskustvo žena nakon moždanog udara – intervju
image

Dan crvenih haljina na ERF-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:18