‘Baci se na pod‘ Nine Violić osvojio Udicu Festivala za najbolji dugometražni film 15. Festivala mediteranskog filma u Splitu

Baci se na pod

Na 15. izdanju Festivala mediteranskog filma u Splitu, Udicu Festivala za najbolji dugometražni film osvojila je Nina Violić za debitantski film "Baci se na pod". Tijekom deset dana FMFS-a prikazana su 72 filma iz 30 zemalja. Žiri mladih, u kojem je bilo osam članova iz projekta "Budi kino producent" održanog u sklopu projekta Kino Magistrala, Udicu Festivala za najbolji dugometražni film iz programa Mediteran i tisuću eura dodijelio je filmu Nine Violić. Nagrada je dodijeljena "zbog kreativnosti i inovativnog koncepta pronalaska objektivne istine i njezinog odnosa s ljudskom prirodom, kroz moćnu i uvjerljivu glumu" te za "fantastično prikazanu razornu moć subjektivnog gledanja na priču, kao i dubinu intime, koliko radosne toliko i teške ako nismo iskreni jedni prema drugima", stoji u obrazloženju. Glavni natjecateljski program Festivala mediteranskog filma Split donosi najbolje filmove iz mediteranskih zemalja u protekloj i ovoj godini.

Ova intimna drama prati posljednje trenutke zafrkancije, nježnosti i apsurda prije rastanka jedne obitelji. Dok se roditelji bave zamjeranjima i prebacivanjem krivnje, šestogodišnji sin svoj svijet gradi kroz igru.

U filmu se isti događaj prikazuje iz tri različite perspektive, tako da gledatelj postupno upoznaje osobne istine svakog člana obitelji. Supruga igra Goran Bogdan, jedan od najistaknutijih glumaca svoje generacije, dok sina tumači debitant Bruno Frketić Bajić. U ulozi tetke pojavljuje se Lee Delong, američko-francuska glumica, učiteljica glume, redateljica, spisateljica i voditeljica radionica kazališnog klauna. Nina Violić potpisuje film kao scenaristica i redateljica te u njemu tumači jednu od glavnih uloga.

Nakon premijera u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku film je 23. lipnja krenuo u službenu kinodistribuciju diljem Hrvatske u Kino mreži te Cinestarovim kinima. Bit će prikazan i u nacionalnom programu ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala te u programu Vukovarskog filmskog festivala koji se održavaju u srpnju.

Direktor fotografije filma je Vanja Černjul, a "Baci se na pod" nastaje u produkciji Spiritus movensa te u koprodukciji s Terminalom 3, MP filmskom produkcijom (Igor A. Nola), Zagreb filmom (Vinko Brešann), Propeler Filmom (Boris T. Matić i Lana Matić) te Antitalentom (Danijel Pek). Prodajni agent filma je Endorphin Film Sales, a distributer Zagreb Film Festival.

Film je podržan sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske radiotelevizije. Medijski pokrovitelji su Jutarnji list i Media Servis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:26