ZABRINJAVAJUĆ SLUČAJ

- Ako je riječ o incidentu za koji je zaslužan čovjek, onda moramo biti sigurni da se to više neće ponoviti, kaže
Nakupina mrtvih morskih životinja.
 Sharon Bell

Britanski inspektori za zaštitu okoliša pokrenuli su istragu nakon što je more na plaže sjeveroistočne Engleske izbacilo tisuće mrtvih morskih stvorenja. Sharon Bell, stanovnica mjesta Marske-by-the-Sea, rekla je za CNN kako je u posljednjih nekoliko tjedana pri svakodnevnoj šetnji plažom u blizini svoje kuće vidjela da se na obali "stalno nakupljaju rakovi s mekim školjkama".

Bell je rekla da je u ponedjeljak ujutro otišla na plažu te da je ostala šokirana kad je vidjela "morske alge nagomilane u tolikoj količini da su dosezale razinu njenog struka".

image
Obala natrpana morskim algama.
Sharon Bell

- Morske alge bile su nakrcane tisućama mrtvih i živih rakova, svih vrsta, a među njima je bilo i jastoga - tvrdi Sharon Bell.

Dodala je da je ponovno u srijedu otišla na plažu te da je ugledala još više mrtvih morskih životinja, a dočekao ju je i smrad koji je opisala "apsolutno užasnim", jer su se hrpe mrtvih rakova počele "razgrađivati".

Britanska agencija za okoliš rekla je CNN-u da surađuje s Centrom za okoliš, ribarstvo i akvakulturu te Upravom za očuvanje ribarstva sjeveroistočne obale kako bi istražili zašto su stotine mrtvih rakova odbačeni na obalu uz ušće Tees i na obližnjim plažama.

image
Obala natrpana morskim algama.
Sharon Bell

- Uzorci vode, sedimenta, dagnji i rakova prikupljeni su te su poslani na analizu kako bi se razmotrilo je li zagađenje moglo pridonijeti smrti životinja - rekao je Jacob Young, glasnogovornik Agencije za okoliš CNN-u. Young, koji u britanskom parlamentu predstavlja primorski gradić Redca, u nedjelju je na Twitteru napisao da je ovaj slučaj "duboko zabrinjavajuć".

image
Jastog koji se razgrađuje i uzrokuje nepodnošljiv smrad.
Sharon Bell

Bell je rekla da su ona i njezin suprug proveli više od četiri sata pokušavajući u vodu vratiti što više rakova koji su još bili živi i zarobljeni u algama.

- Porazno je vidjeti ih kako leže tamo - rekla je.

- Ovo sve je vrlo tužno jer je ovo područje zapravo vrlo lijepo i pogodno za život - kaže Bell i dodaje kako se nada da će mještani dobiti potrebne odgovore.

- Ako je riječ o incidentu za koji je zaslužan čovjek, onda moramo biti sigurni da se to više neće ponoviti - zaključila je.

Katastrofa prouzročena istjecanjem nafte iz tankera Erika, koja se dogodila 1999., potaknula je EU da ojača svoju ulogu u području pomorske sigurnosti i onečišćenja mora uspostavom Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) koja je, među ostalim zadaćama, odgovorna za sprečavanje i odgovor na onečišćenja s brodova, kao i za odgovor na onečišćenje mora uzrokovano naftnim i plinskim postrojenjima.

U svojoj Rezoluciji o međunarodnom upravljanju oceanima iz 2018. Parlament je naglasio „da je za stvaranje održivog pomorskog gospodarstva i smanjenje pritisaka na morski okoliš potrebno djelovanje u pogledu klimatskih promjena, onečišćenja mora i oceana koje dolazi s kopna, onečišćenja mora i eutrofikacije, zaštite, očuvanja i obnove morskih ekosustava i bioraznolikosti te održivog korištenja morskih resursa”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:03