VELIČANSTVENE PTICE

Njezin novi pilić izlegao se 1. veljače na atolu Midway u sjevernom Tihom oceanu, gdje se godišnje gnijezdi više od milijun albatrosa
Wisdom, najstarija poznata ženka albatrosa na svijetu
 Daniel W. Clark/Zuma Press/Profimedia

S punih 70 godini života ženka albatrosa nazvana Wisdom (Mudrost) ima još jednog pilića, piše Guardian.

Wisdom se smatra "najstarijom poznatom divljom pticom u povijesti" koja je nadživjela sve svoje prijašnje partnere u parenju, kao i biologa Chandlera Robbinsa, koji ju je prvi prstenovao još davne 1956. godine.

Njezin novi pilić izlegao se 1. veljače u nacionalnom utočištu za divlje životinje na atolu Midway u sjevernom Tihom oceanu, gdje se godišnje gnijezdi više od milijun albatrosa.

Njezin dugogodišnji partner, Akeakamai, s kojom je bila od 2010. prema američkoj Službi za ribe i divlje životinje (USFWS), otac je mladunca. USFWS je također izjavio da albatrosi pronalaze svoje supružnike putem "plesnih zabava".

"Vjerujemo da je Wisdom imala i druge supružnike", rekla je biologinja američke Službe za ribu i divlje životinje dr. Beth Flint. "Iako veze albatrosa traju doživotno, možda će pronaći nove partnere ako je potrebno - na primjer ako nadžive svog prijašnjeg partnera."

USFWS je procijenio da je Wisdom tijekom svog života izlegla više od 30 pilića.

Sean Dooley, menadžer javnih poslova u organizaciji BirdLife Australia, bio je uzbuđen zbog vijesti o najnovijem piliću mame Wisdom.

"Budući da se ove ptice gnijezde samo svake dvije godine, radujemo se kad se svake dvije godine vrati i ponovno ima mlade", rekao je Dooley. "Mnogo je toga protiv njih, pa kad god se novi pilići izlegnu, to je uvijek razlog za slavlje."

Dooley je rekao da pored toga što se sporo razmnožavaju, ovim pticama prijete dugački ribarski konopi i općenito ribolovna industrija što je uzelo veliki danak na morskim pticama poput albatrosa.

Također, Dooley je rekao da klimatske promjene utječu posebno na Wisdom i njezinu vrstu.

„Promjene temperature vode i promjene struja vode i vjetrova znače da ptice moraju dalje letjeti da bi pronašle hranu jer vrste riba kojima se hrane traže hladniju vodu. To je velika prijetnja s kojom se suočavaju sve morske ptice, posebno albatrosi."

Što se tiče starosti Wisdom, Dooley je rekao da su „divlje životinje produktivne do duboke starosti. Samo primati i kitovi imaju produženi životni vijek nakon plodnosti.

"Ljudima se to čini izvanrednim, ali još uvijek utvrđujemo je li ovo uobičajeno za te veličanstvene ptice."

Proučavanje Wisdom je dio jedne od najstarijih kontinuiranih studija ovih ptica.

"Svake godine kada se Wisdom vrati, saznajemo više o tome koliko dugo morske ptice mogu živjeti i uzgajati piliće", rekla je doktorica Flint.

„U svijetu ptica ostale poznate dugovječne ptice su papige, posebno kakadui", kaže Dooley.

“U zatočeništvu kakadui mogu doživjeti i 100 godina. Zabilježeno je da žive 80 ili 90 godina. Čak i u divljini od njih se može očekivati prirodni životni vijek od najmanje 30 do 40 godina, ako ne i duže.

„Smatra se da su australske ptice općenito dugovječnije u usporedbi s pticama sjeverne hemisfere jer se one moraju nositi težim uvjetima života. Ako ptice kratko žive, postoji rizik da se neće dovoljno razmnožiti za očuvanje populacije."

Slično tome, kod albatrosa je utjecaj smrti svake pojedine jedinke tim veći jer im treba više vremena da podignu mladunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:27