APEL ZA PROMJENU

Indija dominira na neslavnom popisu gradova gdje je zagađenje česticama 20 puta veće od novih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Promet u Rawalpindi, pakistanskom gradu gdje je zrak izrazito zagađen

 Dbtravel/Alamy/Alamy/Profimedia

Djeci koja žive u područjima gdje je zagađen zrak, život će biti kraći u prosjeku za godinu i osam mjeseci, prema dva nova izvješća inicijative State of Global Air. U nekim od najteže pogođenih područja, bebe rođene danas u prosjeku će izgubiti više od tri godine života, ako se zagađenje zraka ne poboljša.

Zagađenje zraka bilo je četvrti vodeći uzrok smrti diljem svijeta u 2019., s oko 7 milijuna smrti. To je više od preranih smrti uzrokovanih pušenjem, malarijom i lošom higijenom. Najgore pogođene zemlje suočavaju se s dvostrukim izazovom; onim lošeg zagađenja vanjskog zraka i udisanja dima od kuhanja i grijanja u kućanstvu.

Indija dominira na neslavnom popisu gradova gdje je zagađenje česticama 20 puta veće od novih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Grad Rawalpindi u Pakistanu također je na toj listi, kao i egipatski glavni grad Kairo u Egiptu, te Kampala u Ugandi. Podaci o zagađenju u Africi su rijetki, a slika nepotpuna.

-Ove užasne brojke zahtijevaju ambiciozne, brze i hrabre akcije. Spaljivanje fosilnih goriva nas ubija, uzrokujući milijune prijevremenih smrti svake godine. Ono košta globalno gospodarstvo milijarde dolara godišnje i potiče klimatsku krizu.Umjesto toga potaknimo zdrav i zeleni oporavak obvezujući se na 100% zelenu potrošnju poticaja i ukidanje svih subvencija za fosilna goriva, istovremeno osiguravajući pristup energiji za sve. U gradovima nam treba manje automobila i gužvi, a više javnog prijevoza koji pokreće održiva, čista energija. I što je vrlo važno, vlade se moraju posvetiti novim smjernicama za kvalitetu zraka WHO-a. - izjavila je za Guardian, doktorica Maria Neira, direktorica odjela WHO-a za javno zdravlje.

Usporedbe radi, podaci iz londonskog Hyde Parka koji datiraju iz 1790. sugeriraju da je zagađenje Londona česticama tada bilo otprilike upola manje od one u najzagađenijim gradovima današnje Indije. Do kasnih 1800-ih onečišćenje zraka u zvjezdarnici Kew na rubu Londona bilo je slično najgorim indijskim gradovima današnjice, iako je zagađenje u Parizu bilo manje od polovice ove vrijednosti.

Ali čak ni najgori gradovi u Indiji danas ne mogu se mjeriti s onečišćenjem zraka u Ujedinjenom Kraljevstvu 1920-ih kada su počela prva mjerenja onečišćenja česticama. Središnji London bio je dvostruko zagađeniji od suvremenih indijskih gradova, a industrijski Stoke-on-Trent bio je više od četiri puta gori.

U to je vrijeme Velika Britanija bila dom za 44 milijuna ljudi. Danas je oko 400 milijuna ljudi izloženo lošem zraku u sjevernoindijskom bazenu Gangesa.

I Europski Parlament zabrinut je zbog neprovođenja Direktive o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, te upozorava da od 2010. nisu pokrenuti postupci zbog povrede obveze u pogledu emisija iznad gornjih graničnih vrijednosti utvrđenih Direktivom o nacionalnim gornjim graničnim vrijednostima emisija, iako tri države članice nikada nisu prijavile emisije amonijaka ispod njihove gornje granice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:24