Podvodna robotika

Tehnološka rješenja koja bi trebala očuvati Jadransko more razvio je Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba
Plastika u moru
 Angel Fitor/Sciencephoto/Profimedia

"InnovaMare", hrvatsko-talijanski projekt za zaštitu Jadrana, zamišljen je kao inovacijski ekosustav na području podvodne robotike, te platforma za razmjenu raznih znanstvenih istraživanja, kao i suradnju na procesima koji se koriste za ubrzavanje tehnoloških inovacija usmjerenih na održivost Jadrana.

Suradnja Italija i Hrvatske sada se nastavlja u sklopu druge po redu radionice 'Živog laboratorija', na kojoj će se govoriti o inovacijama na polju robotike i podvodnih senzora. ARTI - Regionalna agencija za tehnologiju i inovacije i Hrvatska gospodarska komora, organizirali su niz konferencija, kako onih virtualnih, tako i onih ”uživo”, a koje će se održati u talijanskom Bariju, od 14. do 16. srpnja.

Ove aktivnosti, stoji u priopćenju za javnost ARTI-a - imaju za cilj ojačati veze između tvrtki, javnog sektora, istraživačkih centara i sveučilišta dviju zemalja uključenih u projekt.

Nakon mnogih "virtualnih" sastanaka, dodaju iz ARTI-a, "ovo će biti nova prilika za ponovno sagledavanje problema onečišćenja na Jadranu, kao i za predlaganje mogućih inovativnih rješenja".

Valja naglasiti i kako je Europski parlament u ožujku ove godine u rezoluciji o morskom otpadu ukazao na štete koje nanosi ribarstvu i zatražio hitno donošenje mjera za smanjenje morskog otpada, od dodatnog ograničenja uporabe jednokratne plastike do promicanja sakupljanja i reciklaže otpada

Među tehnološkim inovacijama, koje su nastale u sklopu projekta treba posebno istaknuti SWAMP, platformu za čišćenje voda zasnovanu na Internet of things(IoT) .Ta platforma rezultat je suradnje između zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) i talijanskog Instituta za pomorske znanosti sa sjedištem u Veneciji, a bit će isprobana ​​u već kolovozu i rujnu, i to na području Venecijske lagune, kao i hrvatskih obalnih područja.

”Sastanci i radionice uživo presudni su jačanje suradnje, pa tako sada napokon imamo priliku za razmjenu ideja, predstavljanje inicijativa i unošenje novih ideja i energije u ovaj projekt. U Bari stižemo s velikim očekivanjima ”- poručio je Mateo Ivanac, iz HGK, koji je i voditelj projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:22