TAJNI DOKUMENTI

Australija, Saudijska Arabija, Iran i Japan lobiraju žele ukloniti preporuke u kojima stoji kako na globalnoj razini treba postupno ukinuti fosilna goriva
Ilustracija
 Cesar Manso/Afp/Profimedia

Države koje proizvode ugljen, ulje, govedinu i stočnu hranu kontinuirano lobiraju kako bi utjecali na konačni izgled UN -ovog klimatskog izvješća. Tako otkrivaju dokumenti do kojih je došao istraživački tim Greenpeacea.

Dokumenti koji su predstavljeni javnosti desetak dana prije klimatske konferencije Cop26, pokazuju da proizvođači fosilnih goriva uključujući Australiju, Saudijsku Arabiju, Iran i Japan lobiraju kod Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC) da ukloni preporuke u kojima tvrdi kako na globalnoj razini treba postupno ukinuti fosilna goriva.

Prema dokumentima, i međunarodna organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC, čiji su članovi Irak, Kuvajt, Libija, Nigerija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Venezuela, također podržava lobiranja kako bi se uklonila izvješća o fosilnim gorivima, koja nikako ne ide na ruku industriji.

Jednako tako, veliki proizvođači mesa i mliječnih proizvoda, poput Brazila i Argentine, navodno su pokušali promijeniti poruke IPCC-a u kojima se naglašavaju prednosti biljne prehrane, otkriveno je među dokumentima koji sadrže 32.000 komentara spomenutih vlada, velikih korporacija, akademika i znanstvenika koji se nalaze na platnom spisku prethodno spomenutih.

Europski parlament se zalagao za ambicioznije zakonodavstvo EU-a o klimi i bioraznolikosti te je 28. studenog 2019. godine proglasio klimatsku krizu. U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. On političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. s 40% na najmanje 55%, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:21