POKRET OTOKA

U okviru projekta ‘Otoci predvodnici čiste energije‘ planiran je i dijalog na temu eMobilnosti

Panorama grada Supetra

 Vojko Basic/Cropix

U okviru projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” u srijedu, 4. svibnja s početkom u 19 sati na FB stranici Pokreta Otoka održat će se uživo otočni dijalog pod nazivom ”Izvori financiranja za projekte obnovljivih izvora energije na otocima”.

Kako javljaju iz Pokreta Otoka, u dijalogu će sudjelovati Veljko Radić, načelnik Sektora za programiranje, planiranje i vrednovanje politike razvoja otoka u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Maja Pokrovac, direktorica gospodarskog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, Mojca Soža, stručnjakinja za strateško planiranje u energetici ispred tvrtke za savjetovanje ”Vitar u Krmu” i Maja Jurišić, predsjednica Pokreta Otoka.

U sklopu projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” dosad je održan otočni dijalog ”Građani i solarne elektrane”, a u narednom periodu planiran je i otočni dijalog na temu eMobilnosti.

Proteklog tjedna održane su tri javne tribine za stanovništvo u bračkim općinama Bol, Selca i Pučišća, a iste aktivnosti planirane su idućeg tjedna za Grad Supetar i Općine Postira i Nerežišća.

Javne tribine vodili su stručnjaci Pokreta Otoka za razvoj zajednice i energetiku – Maja Jurišić i Ivan Zoković. Tribine je posjetilo oko 50-ak stanovnika otoka Brača.

Nadalje iz Pokreta Otoka informiraju kako se u sklopu projekta ”Otoci predvodnici čiste energije” odvija i obrazovni program za srednjoškolske nastavnike pod stručnim vodstvom mag. educ. geogr. Antonia Morića Španića, koji s predstavnicima srednjih škola provodi prve susrete i planiranje zelenih projekata koji će se izrađivati do kraja ove školske godine. Uključene su: Srednja škola Bol, Srednja škola Brač, Klesarska škola Pučišća, Srednja škola Antun Matijašević Karamaneo (Vis), Srednja škola Korčula, Srednja škola Vela Luka i Srednja škola Hvar.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 122.407,60 kuna, a traženo sufinanciranje u maksimalnom iznosu potpore od 50.000 kuna odobreno je u punom iznosu. Projekt se provodi tijekom 2022. na otocima Braču, Hvaru, Korčuli i Visu.

Partneri na projektu su Splitsko-dalmatinska županija, Općina Lumbarda, Grad Korčula, Grad Stari Grad, Grad Supetar, Općina Bol, Općina Postira, Općina Selca, Općina Nerežišča i Općina Pučišča.

Dodajmo kako su veći udio energije iz obnovljivih izvora i veća energetska učinkovitost neophodni i za ostvarenje europskog zelenog plana i klimatske neutralnosti do 2050. godine. U lipnju 2021. godine Europski parlament je usvojio zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići te ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:33