ZBUNJUJUĆI ZAKONI

Iz Europske agencije za kemikalije tvrde da ne postoji alternativa testiranju na životinjama, a koja jamči sigurnost njihovim radnicima
Prosvjednik, Barcelona, 2021.
 Sopa Images Limited/Alamy/Alamy/Profimedia

Unatoč zabranama, stotine kozmetičkih proizvoda koji se prodaju u Velikoj Britaniji i Europi i dalje sadrže sastojke koji su testirani na životinjama.

Na životinjama su testirani sastojcima koji se koriste u proizvodnji hidratantnih krema, ruževa za usne, krema za sunčanje i regeneratora za kosu, pokazala je analiza u kojoj stoji i kako je učinjeno više od stotinu eksperimenata, uglavnom na miševima i zečevima. Znanstvenici su, tom prilikom, pregledali stotine dokumenata, javno dostupnih na web stranici Europske agencije za kemikalije,objavio je časopis Alternatives to Animal Experimentation.

Razlog što se testiranja na životinjama i dalje događaju, treba potražiti u dihotomiji dva zakona. Zabrana EU -a za ispitivanje kozmetičkih sastojaka na životinjama stupila je na snagu 2009. No, drugi zakon koji regulira kemikalije uveden je 2007., te stavlja odgovornost na tvrtke da samostalno odluče o dokazima i procijene rizik povezan s kemikalijama koje proizvode i stavljaju na tržište u EU.

Iz Europske agencije za kemikalije(ECHA) tvrde kako se time de facto poništava zabrana testiranja kozmetičkih sastojaka na životinjama, a testovi se, prema agenciji, nastavljaju ponajviše kako bi se uvjerili u sigurnost kemikalija prije nego što one dođu u doticaj sa zaposlenicima u tvrtkama.

Iz ECHA tvrde kako su svakako otvoreni i za druge oblike testiranja kemikalija, ali većina alternativnih prijedloga za njih nije zadovoljavajuća.

Istovremeno velik dio znanstvene zajednice upozorava kako testiranja proizvoda na životinjama više nisu znanstveno opravdana.

- Europska komisija treba građanima EU-a dokazati kako to točno ubijanje stotina tisuća životinja radi testiranja kozmetičkih sastojaka pruža bolju zaštitu radnika i našeg okoliša - oštar je Thomas Hartung, stručnjak za pitanja testiranja na životinjama sa sveučilišta John Hopkins i jedan od autora spomenutog istraživanja.

Zastupnica Europskog parlamenta Eleonora Evi (Verts/ALE) je tvrdi kako se svake godine u Europi iskorištava 50 milijuna životinja u znanstvene svrhe. "Ali to nije samo etičko pitanje. Na ovaj način ne iskorištavamo potencijale inovativne metodologije koja se temelji na čovjeku, koja već pokazuje konkretan napredak u liječenju bolesti poput raka i Alzheimera gdje nisu uspjele tradicionalne metode“, objasnila je.

Katalin Cseh (Renew) kaže da 7 od 10 odraslih Europljana smatra da bi zamjena svih vrsta testiranja trebala biti prioritet EU-u. "Životinje nisu roba koju se može odbaciti. Nametati i izazivati bol i patnju, tome nema mjesta u 21. stoljeću“, vjeruje Cseh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 16:31