SNAŽAN STAKLENIČKI PLIN

Prema američkoj vladi rekordna povećanja metana sugeriraju da on curi iz operacija bušenja nafte i plina i ispušta se iz poljoprivrede opasnim brzinama

Mjehurići od metana nastali na dnu jezera

 Dr Keith Wheeler/Sciencephoto/Profimedia

Atmosferske razine metana, snažnog stakleničkog plina, porasle su 2021. što znači da razina metana raste već drugu godinu zaredom, pokazuju podaci američke vlade.

Rasprostranjenost metana u Zemljinoj atmosferi skočila je za 17 ppb (milijarditi dio, parts per billion) u 2021., pokazalo je praćenje Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (Noaa), što je najveće godišnje povećanje zabilježeno od početka modernih mjerenja 1983. Prethodno rekordno povećanje od 15,3 ppb, postavljeno je 2020.

Dok se ugljični dioksid koji se emitira izgaranjem fosilnih goriva može zadržati u atmosferi i pridonijeti globalnom zagrijavanju dugi niz godina, metan se zadržava daleko kraće. Metan je, međutim, također daleko snažniji kao staklenički plin; 25 puta je snažniji u zadržavanju topline i djeluje kao značajan kratkoročni pokretač klimatske krize.

Prema znanstvenicima, brzo smanjenje količine metana moglo bi pomoći u suzbijanju katastrofalnog globalnog zagrijavanja, a rekordna povećanja metana sugeriraju da on curi iz operacija bušenja nafte i plina i ispušta se iz poljoprivrede opasnim brzinama.

-Naši podaci pokazuju da se globalne emisije nastavljaju kretati velikom brzinom u krivom smjeru.Dokazi su dosljedni, alarmantni i nepobitni- rekao je Rick Spinrad, administrator Noaa-e.

Metan dolazi iz raznih izvora, od raspadanja organskih tvari u močvarama do podrigivanja krava, no ostaje nejasno je što točno stoji iza velikog povećanja emisija. Noaa je, međutim,poručila da se oko trećine emisija može pripisati industriji fosilnih goriva.

Prema klimatskom izvješću UN-a objavljenom ovog tjedna, emisije metana moraju se smanjiti za trećinu ako svijet želi izbjeći katastrofalna povećanja temperature. Znanstvenici kažu da bi se porast globalne temperature za čak 0,3°C mogao izbjeći ako se smanji emisija metana. -Smanjenje emisije metana važan je alat koji sada možemo koristiti za smanjenje utjecaja klimatskih promjena u bliskoj budućnosti - zaključio rekao je Spinrad.

Europski parlament pozdravio je strategiju EU-a za metan. Iz Parlamenta podsjećaju kako je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus, te poziva Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru.

Jedan od prioriteta strategije poboljšati jest mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Kako bi se smanjile emisije metana u energetskom sektoru, predložit će se obvezne mjere za poboljšanje otkrivanja i otklanjanja curenja u plinskoj infrastrukturi te će se razmotriti uspostava zakonodavnog okvira kojim bi se zabranila praksa spaljivanja na bakljama i ispuštanje u atmosferu. U dijalogu sa svojim međunarodnim partnerima, Komisija će utvrditi i moguće standarde, ciljeve i poticaje za uvoz energije u EU te načine njihove provedbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:43