POKRET OTOKA

U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ od 26. do 28. travnja Pokret Otoka održava edukacije u Bolu, Selcima i Pučišćima

Ilustracija

 Daniel Leal-olivas/Pa Images/Profimedia

U sklopu projekta ‘’Otoci predvodnici čiste energije’’ od 26. do 28. travnja Pokret Otoka održava edukacije za predstavnike javnog i privatnog sektora te javne tribine za stanovništvo na kojima će Bračani dobiti odgovore što nam nosi buduću financijsko razdoblje te zašto, kako i koliko se isplati postaviti sunčanu elektranu na vlastite krovove, javljaju iz te međuotočne inicijative koja se zalaže za rješavanje problema otočana, njihovo osnaživanje i održivi razvoj otočnih zajednica.

Sudjelovanje na javnim tribinama “Bračani biraju čistu energiju’’ je otvoreno za sve zainteresirane bez prethodne prijave. U utorak, 26 travnja od 18 do 20 sati održat će se u Bolu, u Centru za kulturu. Dan kasnije, u srijedu 27. travnja na rasporedu je javna tribina u Selcima, u Općinskoj vijećnici također od 18 do 20 sati dok su Pučišća na rasporedu u četvrtak, 28. travnja, u isto vrijeme u dvorani Hrvatskog skupa.

Iz Pokreta Otoka podsjećaju kako se projekt provodi uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te u partnerstvu sa Splitsko-dalmatinskom županijom, Starim Gradom s otoka Hvara, Gradom Korčula i Općinom Lumbarda s otoka Korčule, te čak šest bračkih jedinica lokalne samouprave: Općinom Bol, Selca, Pučišća, Postira, Nerežišća i Gradom Supetrom.

Pojašnjavaju kako su projekt uključena četiri otoka - Brač, Hvar, Korčula i Vis. Usporedno s javnim tribinama održavaju se online događanja, edukacije članova lokalnih samouprava i radionice sa srednjoškolskim nastavnicama.

Online otočni dijalog ‘’Građani i solarne elektrane’’ održan je početkom ožujka. Sažetak dijaloga, navode, može se pronaći na portalu otoci.eu, a video snimka na FB Pokret Otoka.

Također ističu kako se od šest srednjih škola uključenih u projekt, tri nalaze na području otoka Brača: Srednja škola Brač iz Supetra, Srednja škola Bol i Klesarska škola Pučišća. Nastavnici triju škola, u suradnji s voditeljem obrazovnog programa projekta, Antoniom Morićem Španićem, tijekom ove godine razvijaju projekte koji će se u školskoj godini 2022./23. uvesti u nastavne kurikulume.

Spomenimo kako je u Rezoluciji Europskog parlamenta od 4. veljače 2016. o posebnoj situaciji otoka navedeno kako europski otoci mogu doprinijeti jačanju održivog razvoja u Uniji s obzirom na svoj velik potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora zahvaljujući specifičnoj izloženosti vjetrovima, djelovanju valova i sunčevoj svjetlosti.

U međuvremenu su pokrenute razne inicijative, a započela je i energetska tranzicija na otocima, uz pomoć Tajništva za otoke, prvog radnog tijela u povijesti EU koje je isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima. Osnovano je u lipnju 2018. godine, nakon što je godinu ranije hrvatski europarlamentarac Tonino Picula podnošenjem amandmana osigurao novac za njegov rad dok su novim Piculinim amandmanom na proračunu za 2020. godinu osigurana dodatna dva milijuna eura za nastavak rada.

U Hrvatskoj je Pokret otoka regionalni partner Tajništva za otoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:31