ENERGETSKA TRANZICIJA

Osim predsjednika skupštine i upravitelja na osnivačkoj sjednici skupštine izabran je i peteročlani Nadzorni odbor
Osnivanje energetske zadruge na Cresu
 Pokret Otoka

Zadnji dan travnja 2021. godine ostat će zapisan kao važan datum u energetskoj tranziciji Cresko-lošinjskog arhipelaga - u gradu Cresu u Palači Moise osnovana je energetska zadruga "Apsyrtidies".

- Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka današnje osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika - predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana – izvijestili su iz Pokreta otoka, međuotočne inicijative koja se zalaže za rješavanje problema otočana, njihovo osnaživanje i održivi razvoj otočnih zajednica.

Pokret otoka je u Hrvatskoj i regionalni partner Tajništva Inicijative “Čistu energija za EU otoke”.

Osnivačku skupštinu energetske zadruge otvorio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa te utvrdio da je osnivanju pristupilo 29 osnivača fizičkih i pravnih osoba s otoka Cresa i Lošinja.

- Među osnivačima ističemo Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba od kojih većina dolazi s područja Cresko-lošinjskog arhipelaga. Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu “Apsyrtides” jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju Cresko-lošinjskog arhipelaga. Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama – istaknuli su u Pokretu otoka.

'Pilot otoci'

Cresko-lošinjski arhipelag obuhvaća sedam otoka Cres, Lošinj, Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane i Male Srakane, a odabran je među “pilot” otocima koji su prvi napravili svoje planove energetske tranzicije. Tako je u suradnji s Tajništvom za čistu energiju EU otoka, OTRA - Otočna razvojna agencija u 2019. godini koordinirala izradu Programa energetske tranzicije cresko-lošinjskog otočja prema čistoj energiji, te je osnivanje zadruge prirodni nastavak priče započete prije dvije godine.

Nova EU pravila građane odnosno potrošače stavljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav. Tome će doprinijeti i stanovnici Cresko-Lošinjskog arhipelaga.

-Ponosni smo što smo u energetsku zadrugu uključili dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizaciju civilnog društva te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja, ali i jednog Korčulanina. Smatramo da je ovo pravi način provođenja tranzicije jer uistinu povezuje cijelu otočnu zajednicu od stanovnika do gradskih vlasti, poduzetnika, udruga i zadruga - izjavio je novoizabrani predsjednik skupštine Ugo Toić.

Novoizabrani upravitelj zadruge Franjo Toić predstavio je prve i najznačajnije projekte koje zadruga planira pokrenuti. To su: zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu “crowdinvestinga” uz podršku vlasnika Alberta Jedrejčića koji je inicijator i pokretač projekta čija se vrijednost procjenjuje na 3,5 milijuna kuna, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem.

Osim predsjednika skupštine i upravitelja na osnivačkoj sjednici skupštine izabran je i peteročlani Nadzorni odbor te tročlani Odbor za članska pitanja. Sve odluke donesene su jednoglasno te su svi osnivači pozvani da osnivački ulog uplate najkasnije do 12. svibnja kako bi se zadruga i službeno registrirala pri Trgovačkom sudu.

Svi sudionici i osnivači zadruge izrazili su zadovoljstvo i ponos što su sudjelovali na osnivačkoj skupštini te time podržali ovako važnu inicijativu ne samo za Cresko-lošinjski arhipelag već i za sve otoke u Hrvatskoj.

Inicijativa Tonina Picule

Posebne riječi zahvale uputila je obitelj Jedrejčić gradonačelniku Kristijanu Jurjaku, zamjeniku gradonačelnika Marinu Gregorovića i voditelju OTRE Ugu Toiću što su prepoznali njihovu inicijativu i podržali ideju razvoja solarne elektrane te im omogućili da se ona i razvije kroz osnivanje energetske zadruge i zajedničko ulaganje.

Kad je riječ o energetskoj tranziciji europskih otoka, podsjetimo kako je hrvatski europarlamentarac Tonino Picula još 2017. podnio amandman u sklopu projekta ‘Jačanje suradnje oko klimatske akcije na otocima unutar i izvan EU kroz stvaranje otočnog identiteta’ te osigurao 2 milijuna eura za osnivanje Tajništva za otoke čime je ono u lipnju 2018. postalo prvo radno tijelo u povijesti EU isključivo na raspolaganju otočanima, ali istovremeno i ispomoć Komisiji u prilagodbi postojećih politika i fondova za energetiku na otocima.

Uspjeh prve faze Tajništva i novi Piculin amandman na proračunu za 2020. godinu, osigurali su dodatna dva milijuna eura za drugu fazu i tehničku pomoć otocima oko prijava na europske projekte za prelazak na obnovljive izvore energije.

-Energetska tranzicija je izvrsna prilika za privlačenje investicija i otvaranje novih zelenih radnih mjesta na otocima, ali i za doprinos u borbi protiv klimatskih promjena čije posljedice svi osjećamo. Hrvatski otoci imaju izvanredne potencijale i ako je suditi po rezultatima iz prethodne dvije godine rada Tajništva, imamo razloga biti optimistični – poručio je nedavno Tonino Picula povodom početka druge faze Tajništva za otoke koja će biti posebno usmjerena na detektiranje i eliminiranje tehničkih, socijalnih, financijskih, pravnih i političkih barijera s kojima se suočavaju otočni energetski projekti. Polazeći od pristupa „istraži, oblikuj, djeluj“ svakom otoku će se pružiti prilagođena tehnička pomoć za tranzicijske strategije, akcijske planove te konkretne energetske projekte.

U prvoj fazi Tajništva za otoke, uz Cresko-lošinjski arhipelag sudjelovali su i hrvatski otoci Brač, Hvar i Korčula koji su izradili planove energetske tranzicije, a temeljem kojih će moći aplicirati za povlačenje europskih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:07