AKCIJA SPAŠAVANJA

Pokušaj uklanjanja ili daljnjeg skraćivanja užeta bio bi preopasan dok je u blizini majke kita novorođeno mladunče

Sjevernoatlantski pravi kit

 Naturfoto-online/Alamy/Profimedia

Stručnjaci za ocean koji prate kretanje ženke sjevernoatlantskog pravog kita, a koja se okotila dok je bila zapetljana u uže za ribolov, tvrde kako postoje male šanse da se s njenog tijela uklona dva užeta, duga oko pet metara. Barem je tako dok je u blizini mladunče.

Ugrožena ženka kita, koju su oceanski promatrači nazvali Snow Cone(Snježni stožac), viđena je u videu, koji je ranije ovog mjeseca snimljen uz obalu američke savezne države Georgije. Video prikazuje novorođenče kita i dva užeta pričvršćena za usta kita majke.

Pogledajte video

Snow Cone prvi je puta snimljena upletena u ribolovnu opremu blizu Plymoutha, luke u saveznoj državi Massachusetts, prošloga ožujka. Tada su spasioci posade Centra za obalne studije s nje uklonili oko 90 metara užeta.

Pripadnica ove sve rjeđe vrste, kojoj prijeti klimatska kriza, udari brodova, zaplitanja u užad, kao i i drugi ljudski faktori ne samo da je uspjela migrirati 2000 kilometara južno, već je i uspješno rodila unatoč tome što ju je sputavala užad.

Tim odgovornih za raspetljavanje, iz odjela za prirodne resurse Georgije, otputovao je na otok Cumberland, gdje je kit fotografiran, ali je "odlučio da bi pokušaj uklanjanja ili daljnjeg skraćivanja užeta bio preopasan s novorođen", navodi National Oceanic and Atmospheric Administration (Noaa) na njihovoj web stranici.

-Mladunčad kitova pliva vrlo blizu svojih majki, čime je pristup odgovornih osoba gotovo nemoguć. Noaa Fisheries i partneri nastavljaju pratiti Snow Cone i njezino novorođenče- objasnili su.

Barb Zoodsma, koordinatorica za oporavak velikih kitova za jugoistočni regionalni ured agencije, rekla je da je Snow Cone prošlog ljeta izgubila muško mladunče u sudaru s plovilom kraj obale New Jerseyja, a zatim je ipak uspjela migrirati 2000 kilometara južno, gdje je ove godina primijećena.

-Jasno je da Snow Cone zna kako preživjeti. Ipak, trenutna situacija nje i njenog mladunča je vrlo zabrinjavajuća - rekla je Zoodsma

Vjeruje se da je samo oko 350 sjevernoatlantskih pravih kitova preživjelo u sjevernom Atlantiku. Snow Cone i njezino novorođenče tek su drugi poznati primjer uparivanja majke i mladunca u ovoj sezoni razmnožavanja kitova sjevernoatlantskih pravih kitova.

Kitovi i dupini zaštićeni su od ulova i ubijanja u vodama EU-a. Nadalje, EU je oduvijek branio potpunu provedbu moratorija na komercijalni kitolov koji je na snazi od 1986.

Nadalje, Europski parlament je 9. ožujka 2021. na plenarnoj sjednici glasao o izvješću EP-a o Uredbi o kontroli ribarstva. Uredba o kontroli ribarstva važan je dio propisa koji osigurava poštivanje pravila Zajedničke ribarstvene politike. Uredba trebala sadržavati kontrolne alate koji bi mogli biti vrlo korisni za smanjenje slučajnog ulova osjetljivih vrsta, koji se naziva i “prilov”, te za sprečavanje slučajne smrti stotina tisuća morskih ptica, dupina, kitova i morskih kornjača svake godine u morima Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:43