DAŠAK OPTIMIZMA

Većina smanjenja emisija moguće je uz niske troškove, te bi se tako nadoknadila većina nedostataka ekološkiih strategija velikih država
Ilustracija
 Philippe Lopez/Afp/Profimedia

Naglo smanjenje emisija metana iz naftnih platformi moglo bi biti presudno za ispunjenje ciljeva dogovorenim na Pariškoj klimatskoj konferenciji iz 2015., te bi inzistiranje na tome pitanju trebao bi biti ključni cilj nadolazeće UN-ove konferencije Cop26 u Glasgowu. Zaključak je to posljednjeg istraživanja Komisije za energetsku tranziciju.

Smanjenje globalnih emisija metana za 40 posto do 2030. itekako je ostvarivo, a većina smanjenja moguće je uz niske troškove, a ono čak može biti isplativo za proizvođače proizvođača nafte i plina. Posebno sada kada rastu međunarodne cijene plina. Samo bi nekoliko ključnih proizvođača - Rusija, SAD, Kina i Kanada - moglo imati ogroman utjecaj.

To bi nadoknadilo većinu nedostataka strategije nacionalnih vlada za smanjenje emisija, poručuju iz Komisije za energetsku tranziciju.

Uoči sastanka Cop26, visoki dužnosnici UN -a i UK -a neslužbeno su priznali da glavni cilj konferencije - smanjenje globalnih emisija za 45% - neće biti ispunjen.

Međutim, Velika Britanija kao domaćin summita u Glasgowu u studenom i dalje se nada dovoljnom napretku koji bi pokazao kako je još uvijek moguće ostvariti težnje Pariškog klimatskog sporazuma.

Metan je snažan staklenički plin, oko 80 puta snažniji od ugljičnog dioksida u zagrijavanju planeta. Curenje metana može biti uzrokovano loše izgrađenim konvencionalnim operacijama bušenja, bušotinama plina iz škriljevca, cjevovodima i drugom infrastrukturom fosilnih goriva. Metan se također spaljuje s nekih mjesta proizvodnje nafte.

Jedan je od prioriteta EU strategije jest poboljšati mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Uz mjere na razini EU-a za podizanje standarda mjerenja, verifikacije i izvješćivanja, Europska komisija će podupirati uspostavu međunarodnog opservatorija za emisije metana partnerstvom u Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, Koaliciji za klimu i čisti zrak i u suradnji s Međunarodnom agencijom za energiju. Nadzor nad emisijama metana poboljšat će se primjenom programa Copernicus, koji će olakšati otkrivanje super onečišćivača i većih curenja metana.

Europski parlament pozdravlja strategiju EU-a za metan, te podsjeća da je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus. Parlament poziva Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru, te jednako tako pozdravlja prijedlog Komisije da se mjerenje, izvješćivanje i provjera te otkrivanje i saniranje istjecanja učine obveznima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:36