NOVI PLAN

Pružiti će se mogućnost recikliranja 26 plastičnih proizvoda; iz ambalaži, građevinarstva, poljoprivrede, te kućanskih uređaja
Reciklirana plastika
 Majdi Fathi/AFP

Europska komisija pozdravlja važan novi korak koji je poduzeo Savez za kružnu plastiku kako bi se ojačalo tržište EU-a za recikliranu plastiku i osiguralo recikliranje najmanje 10 milijuna tona plastike do 2025., izvijestili su iz EK.

Kako navode od osnivanja Saveza 2018. ostvaren je dobar napredak s povećanjem europske proizvodnje reciklirane plastike za gotovo 30 posto.

Savez će sada pojačati napore osiguravanjem mogućnosti recikliranja 26 plastičnih proizvoda u ambalaži, građevinarstvu, poljoprivredi i kućanskim uređajima koji zajedno čine više od 60 posto plastičnog otpada prikupljenog u Europi. Samo bi se time, kako je istaknuto, mogao ostvariti cilj od 10 milijuna tona. Uz to, Savez je sada razvio novi plan te donio metodologiju i pravila za novi sustav praćenja reciklirane plastike na razini EU-a.

"U okviru Saveza za kružnu plastiku vrijednosni lanac plastike pokazuje odličnu suradnju u prelasku na kružnu plastiku. Mobilizacijom svih dionika, javnih i privatnih, duž vrijednosnog lanca i u svim ključnim sektorima u kojima se upotrebljava plastika povećava se i otpornost Europe maksimalnim iskorištavanjem plastičnog otpada kao vrijednog resursa. Pozdravljam te napore i računam na kontinuirani angažman saveza", izjavio je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

Savez za kružnu plastiku predstavlja gotovo 300 industrijskih i akademskih organizacija te organizacija javnog sektora u vrijednosnom lancu reciklirane plastike. Prve dobrovoljne obveze industrije za recikliranu plastiku, kako je navedeno, pokazale su da bi opskrba recikliranom plastikom mogla doseći i premašiti cilj.

Nadalje istaknuto je kako je bilo potrebno uložiti dodatne napore kako bi se osigurala upotreba reciklirane plastike. U tom pogledu, poručuju iz EK, Savez priprema izvješće o zahtjevima i rješenjima za povećanje integracije reciklirane plastike u proizvode do 2025. Savez će također redovito ažurirati svoj plan od 10 milijuna tona reciklirane plastike otvorenim postupkom dijaloga i razmjene s nacionalnim i lokalnim tijelima i svim drugim zainteresiranim dionicima.

Europski parlament usvojio je u veljači ove godine novi akcijski plan za kružno gospodarstvo. U rezoluciji o tom planu Parlament potiče Komisiju da nastavi provoditi Europsku strategiju za plastiku u kružnom gospodarstvu, konkretno u poticanju boljeg dizajna, kružnih poslovnih modela i inovativnih proizvoda te pristupa proizvodu kao usluzi koji omogućavaju održivije obrasce potrošnje.

Također poziva Komisiju da se na temeljit način uhvati u koštac s problemom plastike, uključujući mikroplastiku; apelira na Komisiju da provede opće postupno ukidanje namjerno dodane mikroplastike i smanji, uvođenjem novih obveznih regulatornih mjera, nenamjerno ispuštanje sve mikroplastike na izvoru, uključujući, na primjer iz guma, tekstila, umjetne trave i tijekom proizvodnje plastičnih peleta.

Zastupnici su tada naglasili i potrebu za nadoknadom manjka znanstvenih spoznaja u području mikroplastike i nanoplastike te poticanjem razvoja sigurnijih alternativa i konkurentnih tržišta s proizvodima bez mikroplastike.

Istovremeno Parlament inzistira na hitnosti poduzimanja kratkoročnih mjera; ističe da najveći udio onečišćenja mikroplastikom potječe iz razgradnje makroplastike u okolišu i podržava stajalište da bi plastični proizvodi trebali biti obuhvaćeni posebnim mjerama, kao što su zahtjevi ekološkog dizajna tijekom faze proizvodnje, radi sprječavanja otpuštanja sekundarne mikroplastike u okoliš.

Ujedno u rezoluciji je naglašeno kako Parlament poziva Komisiju da ispita izvore, distribuciju, sudbinu i učinke makroplastike i mikroplastike u kontekstu pročišćavanja otpadnih voda i upravljanja oborinskim vodama te podsjeća da 80 posto morskog otpada potječe s kopna i potiče države članice da djeluju na mjestima rijeka i ušća na kojima se najviše smeća odbacuje u okoliš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:50