VELIKI VODIČ

Mijenjajući način prijevoza, trošeći manje energije, birajući šta kupujemo i jedemo možemo doprinijeti očuvanju prirode
Ilustracija, recikliranje
 Nick White/Imagesource/Profimedia

Kad čujete da se govori o klimatskim promjenama, smanjenju emisije stakleničkih plinova, dekarbonizaciji, europskom zelenom planu, bioraznolikosti, kružnom gospodarstvu i drugim sličnim temama koje će nas u idućim godinama sve više zaokupljati, zapitate li se kakva je vaša uloga u tome? Kakva je uloga svakoga od nas koji živimo na planetu Zemlji? Što svatko od nas može osobno učiniti kako bi smanjio svoj ugljični otisak, zaštitio prirodu i pomogao da stvarnost djeluje makar malo više optimističnije?

Dobar dio ljudi sve je više svjestan koliko su promjene nužne i sve više je onih koji pokušavaju dati svoj doprinos poduzimajući konkretne poteze i mijenjajući životne navike u očuvanju jedinog nam planeta. Staklenički plinovi ispuštaju se proizvodnjom i potrošnjom robe i usluga, pa tako i svatko svojim aktivnostima može smanjiti svoj ugljični otisak. A to se može učiniti na razne načine, od toga da mijenjamo navike putovanja i trošimo manje energije do toga da biramo gdje ćemo i što kupovati. Ugljični otisak je pojam koji se, kako je pojašnjeno na Europskom portalu za mlade, upotrebljava za kvantificiranje učinka aktivnosti, osobe ili zemlje na klimatske promjene.

Europska unija je zacrtala ambiciozni plan, želi kroz europski zeleni plan do 2050. ostvariti klimatsku neutralnost. Zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su krajem lipnja dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. Novim europskim propisom o klimi povećava se cilj EU-a u pogledu smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2030. s 40 posto na najmanje 55 posto u odnosu na razine iz 1990. godine, a zahvaljujući njemu cilj klimatske neutralnosti do 2050. postaje pravno obvezujući.

- Ponosna sam što napokon imamo propis o klimi. Potvrdili smo cilj smanjenja neto emisija od najmanje 55 posto, čak bliže 57 posto, do 2030. Radije bih da smo otišli i korak dalje, ali to je dobar napredak koji se temelji na znanosti i koji će imati velikog utjecaja. EU sada mora smanjiti emisije u sljedećem desetljeću više nego što je to bio slučaj u prethodna tri desetljeća zajedno te imamo nove i ambicioznije ciljeve koji mogu potaknuti više zemalja na akciju – izjavila je tom prigodom izvjestiteljica Parlamenta Jytte Guteland (S&D, Švedska).

I dok države članice poduzimaju aktivnosti u skladu s EU propisima, evo koje su promjene koje sami možemo napraviti kako bismo smanjili svoj ugljični otisak. Na internetskim stranicama može se naći različitih sadržaja kako to učiniti, izdvojili smo neke sa stranica svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund For Nature), te Europskog portala za mlade.

Potrošnja energije

Koristite obnovljive izvore energije. Smanjite ovisnost o fosilnim gorivima instaliranjem solarnih panela u svom domu, kupnjom solarnog grijača vode ili korištenjem tehnologije na solarni pogon gdje god možete.

Smanjite potrošnju energije ugradnjom LED svjetala u svoj dom i odabirom energetski učinkovitih uređaja, kao i rješenja za grijanje i hlađenje.

Pravilnom izolacijom odgovarajućim materijalima smanjit ćete količinu energije potrebnu za zagrijavanje ili hlađenje vašeg doma. Učinit ćete dobro ako smanjite grijanje samo za 1 stupanj.

Isključite elektroničku opremu i ne ostavljajte telefon na punjaču ako je baterija već napunjena.

Nemojte pohranjivati nepotrebne podatke u oblaku.

Ugasite slavinu dok perete zube ili posuđe. Nemojte se dugo tuširati.

Prijevoz

Vozite bicikl ili hodajte kad god je to moguće ili koristite električni bicikl i skuter.

Umjesto privatnog automobila koristite javni prijevoz (autobus, tramvaj, vlak). Ako nemate drugog izbora nego koristiti automobil, razmislite o dijeljenju vožnje umjesto da putujete pojedinačno.

Ako putujete avionom, odlučite se za izravne letove kad god je to moguće.

Hrana

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za naš planet je značajno povećati prehranu voćem i povrćem.

Konzumirajte lokalne i sezonske proizvode (zaboravite jagode zimi). Ograničite potrošnju mesa, posebno govedine.

Odaberite ribu ulovljenu ili uzgojenu prema načelima održivog ribarstva.

Pri kupovini koristite vrećice za višekratnu uporabu i izbjegavajte proizvode s prekomjernom plastičnom ambalažom.

Ne bacajte hranu, kupujte samo ono što vam je potrebno kako biste izbjegli stvaranje otpada.

Odjeća i drugi proizvodi

Dobro pazite na svoju odjeću. Pokušajte je zamijeniti, pozajmiti, unajmiti ili kupiti rabljenu. Kupujte odgovorno izrađenu odjeću, npr. izrađenu od recikliranih materijala ili sa znakom za okoliš.

Općenito, smanjite potrošnju.

Odaberite reciklirane proizvode i ne zaboravite reciklirati stvari koje vam više ne trebaju.

Ograničite i reciklirajte otpad.

Znate li koliko se ugljika ispušta za proizvodnju majice, obroka ili telefona? U odgovoru na to pitanje na EU portalu za mlade, navedeno je kako količina ovisi o načinu proizvodnje i potrošnje. Ako uzmemo primjer prijevoza, pri letu zrakoplovom ispušta se 285 g ugljika po kilometru, pri vožnji automobilom 104 g, a pri vožnji vlakom 14 g. Isto vrijedi i za vrstu mesa ili ribe koju jedete ili vrstu traperica koju kupujete.

Dakle, putovanje počinje prvim korakom. Ako niste već započeli ovo putovanje u očuvanju prirode i planeta, vrijeme je da se uputite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:41