SLUŽBENA POTVRDA

Vijest će umiriti dio javnosti nakon informacija kako će korporacije učiniti sve da sabotiraju mogući dogovor u Glasgowu
Ilustracija
 Arnaud Chochon/Afp/Profimedia

Trvrtke koje proizvode fosilna goriva niti na koji način neće biti zastupljene na konferenciji o klimi Cop26 koja uskoro počinje u Glasgowu. Ta vijest vjerojatno će umiriti dio javnosti koji se uznemirio nakon izjava anonimnih visokih britanskih dužnosnika o planovima određenih korporacija koji se ne slažu s planovima o usporavanju klimatskih promjena, te kako će iste učiniti sve da sabotiraju mogući dogovor u Glasgowu.

Prošle godine Guardian je otkrio i kako su tvrtke koje proizvode fosilna goriva održale niz privatnih sastanaka s britanskim dužnosnicima u pokušaju da sudjeluju na konferenciji Cop26. Dokumenti su otkrili kako su neki od najvećih svjetskih zagađivača lobirali kod vlade, nudili novac u zamjenu za izlaganje na događaju, pa čak i predložili da budu posrednik između britanskih dužnosnika i drugih vlada.

Klimatski aktivisti i ekolozi sada mogu odahnuti, budući da je i službeno potvrđeno kako niti jedan predstavnik industrije fosilnih goriva neće sudjelovati, niti će na bilo koji način biti prisutan tijekom pregovora o klimatskoj budućnosti. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva kritizirana je prije Cop26 zbog svoje kontinuirane potpore vađenju fosilnih goriva, kao što je istraživanje naftnih polja u Sjevernom moru i ulaganje od više milijuna funti u plinski terminal u Africi.

Zastupnici Europskog parlamenta pozdravljaju povratak SAD-a u Pariški sporazum i predanost američkog predsjednika Bidena da prepolovi emisije stakleničkih plinova u SAD-u do 2030. godine u usporedbi s 2005. godinom. Zastupnici očekuju da će taj zacrtani cilj biti praćen konkretnim političkim mjerama i financijskim sredstvima.

Isto tako prihvaćaju spremnost Kine da bude konstruktivan partner u globalnim klimatskim pregovorima, ali su zabrinuti zbog njezine ovisnosti o ugljenu.

Parlamentarci ponavljaju stajalište da bi Kina trebala povećati svoje ambicije i da bi njeni klimatski ciljevi trebali obuhvatiti sve emisije stakleničkih plinova, a ne samo emisije ugljičnog dioksida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:47